Αλήθεια, ποιός ανεβοκατεβάζει σε τέτοιο ακραίο βαθμό την τιμή αυτού του τεράστιας σημασίας commodity;

Καλημέρα σας

Βλέποντας τα futures και την σημαντική άνοδο του πετρελαίου από τον πάτο των 20 δολ/βαρέλι, αισιοδοξώ ότι σήμερα θα έχουμε όντως μια καλύτερη μέρα. Οσο καλή μπορεί να χαρακτηρισθεί με τόσους ανθρώπους να είναι άρρωστοι, αποκλεισμένοι από τις ζωές τους και ακόμη χειρότερα να μάχονται με τον αόρατο εχθρό διασωληνομένοι σε κάποιο κρεββάτι του πόνου. Καλό κουράγιο και γρήγορη ανάρρωση…..

Και μιας και αναφέρθηκα στο πετρέλαιο, αλήθεια ποιός ανεβοκατεβάζει σε τέτοιο ακραίο βαθμό την τιμή αυτού του τεράστιας σημασίας commodity ?

  • Προσφορά – ζήτηση θα πουν οι περισσότεροι. Σίγουρα αυτή είναι η γενική απάντηση. Η ακριβής απάντηση όμως είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Οπότε το επόμενο ερώτημα είναι ποιό είναι το κόστος άντλησης ανά χώρα και είδος. Δηλαδή πετρέλαιο που αντλείται από μικρό ή μεγάλο βάθος σε στεριά ή θάλασσα και με ποια τεχνική δηλαδή απλή ή με fracture (σχιστολιθικό) κλπ.

  • Ενα απλό γκουγκλάρισμα δίνει την μαγική απάντηση στο απλό ερώτημα “crude oil production cost”.

The cost to produce a barrel varies from about $20 per barrel in Saudi Arabia’s desserts to $90 per barrel for some deep-water wells.

  • Το ερώτημα όμως παραμένει. Γιατί οι άραβες που έχουν το φθηνότερο πετρέλαιο να επιτρέπουν πχ στους αμερικάνους να πουλούν το δικό τους πανάκριβο πετρέλαιο ???
    Πετροδολάρια και business as usual ? Για να μην το πούμε trading και fuking politics….

Και βεβαίως το κρίσιμο ερώτημα για εμάς τους Ελληνες επενδυτές ή μή, είναι το : είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε το κόστος παραγωγής ενός μελλοντικού πετρελαιοφόρου κοιτάσματος σε Αιγαίο και Κύπρο ?

  • Και επειδή η απάντηση είναι γνωστή, τότε γιατί τρωγόμαστε με τους παλιότουρκους και για αυτό το θέμα ???? Αφήστε το να πάει στα κομμάτια γιατί δεν συμφέρει αμφότερους. Aσε που έχουμε τόσα άλλα θέματα να λύσουμε.

Και για να προλάβω ορισμένους που θα το γυρίσουν σε εθνική υπερηφάνεια και περιχαρακωμένα σύνορα, να πω και εγώ μαζί τους είμαι.

Αλλά άλλο πράγμα να ασχολείσαι κάποια χρόνια τώρα με ερευνητικές εταιρείες σε Ιόνιο και Αιγαίο και να ξοδεύεσαι για να βρείς πετρέλαιο ή φυσικό αέριο σε leviathan βάθη

  • και άλλο να περιπολείς με την φρεγάτα σου στην συνοριογραμμή και να παρενοχλείς το πανάκριβο “Barbaros”….

Forum ΕΚΗΒΟΛΟΣ

  • Αρθρογράφος: Heisenberg ver.2.0

ΥΓ: Αστείρευτη πηγή ενημέρωσης και γνώσης αποτελούν πολλοί ιδιώτες σχολιαστές & αρθρογράφοι σε forum ιντερνετικών ιστοσελίδων, με τον ΕΚΗΒΟΛΟ να ξεχωρίζει ιδιαίτερα.