AΛΦΑ: Οι Ιταλοί την ψωνίζουν σε καλές τιμές

H συμφωνία της Alpha Bank με την Unicredit μεταφράζεται θετικά σε όλους τους τομείς. Η μετοχή μπήκε σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, και αναμένουμε εξελίξεις

Με συνοπτικές διαδικασίες θα λάβει χώρα η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Alpha Bank.

Το 9% που κατέχει το Ταμείο θα μεταβιβασθεί στη Unicredit, όπως συμφωνείται δεσμευτικά από τις εμπλεκόμενες τράπεζες, με παράλληλες προβλέψεις (https://www.mikrometoxos.gr/vasilis-psaltis-andrea-orcel-ti-kerdizoyn-alpha/) που ευνοούν επιχειρηματικά και τις δύο. Τα άρθρα στον Μικρομέτοχο είναι το λιγότερο κατατοπιστικά για όποιον αναζητήσει λεπτομέρειες.

Έτσι, εκτός από το προφανές της «ιδιωτικοποίησης» της Alpha, επέρχεται και η πολύ ενδιαφέρουσα συμμαχία που δίνει επιπλέον πόντους για το μεσοπρόθεσμο. Το κυριότερο είναι η διαφαινόμενη (για άλλη μια φορά) ικανότητα της διοίκησης, που οδηγεί την τράπεζα από την μία επιτυχία στην άλλη. Κάτι που σαφέστατα εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές, πέραν από κάθε άλλη παράμετρο.

Ως προς το πρώτο, θεωρούμε ότι η εξέλιξη η ομαλή αποεπένδυση θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ψυχολογία των επενδυτών στο σύνολο. Κι αυτό διότι η συμβολικού χαρακτήρα συμφωνία ελληνικής με ευρωπαϊκή τράπεζα μετά από τόσα χρόνια συγχρονίζεται με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά την απόφαση του S&P, και μεταφράζεται ως ένα ακόμα βήμα εμπρός για την ελληνική χρηματαγορά και φυσικά τη μετοχή της εν λόγω τράπεζας.

Εξάλλου, η ούτως ή άλλως καλή περίοδος για τις τράπεζες, ελέω αυξημένων επιτοκίων της ΕΚΤ, αποκτά μεγαλύτερη αξία με την εν λόγω γεωγραφική επέκταση, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις προβλέψεις στα έσοδα στις ερχόμενες χρήσεις και τη στιβαρότητα των επικείμενων χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Δεν πρέπει να αμελείται και η επιστροφή της μερισματικής πολιτικής.

Και δεδομένου ότι τώρα αρχίζουν τα ..όργανα με τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια να ψάχνουν ελκυστικές προτάσεις, φαίνεται ότι η ΑΛΦΑ μπαίνει για τα καλά στον χορό.

Στο ταμπλό, έχουμε ξαναπεί πολλές φορές ότι η μετοχή είχε απογοητεύσει το τελευταίο 14μηνο. Και αυτό, αφενός διότι δεν ακολούθησε την επιθετική άνοδο των υπόλοιπων ..αδελφών, αφετέρου έχει «κάτσει» κοντά στην τιμή της προ ετών σημαντικής ΑΜΚ στο 1€, κάτι που εκνευρίζει τα μάλα τους επενδυτές που τοποθετήθηκαν εκεί, συγκρίνοντας προφανώς με τις αποδόσεις των λοιπών τραπεζικών μετοχών.

Σε όρους απόδοσης, έρχεται τελευταία από τις 4 στο 12μηνο με +27%, αντί +98% της ΠΕΙΡ, +47% της ΕΤΕ και +44% της ΕΥΡΩΒ. Το χειρότερο ήταν ότι είχε τη μεγαλύτερη απομείωση στο διάστημα των 10/13 πτωτικών εβδομάδων, με απώλειες 25% από την κορυφή της κίνησης, αντί -12% της ΕΥΡΩΒ, -15% της ΕΤΕ και -20% της ΠΕΙΡ στο εξεταζόμενο διάστημα.

Διαγραμματικά, η ζώνη των 1,20-1,23 οριοθετεί την ανοδικότητα, η οποία σημειωτέον ουδέποτε χάθηκε (μας ανησύχησε μόνο η συνεδρίαση που ακολούθησε την επίθεση της Χαμάς) ενώ η κίνηση πορσιδιάζει την αντίστοιχη του ΔΤΡ, ενδυναμώνοντας την αξία των ευρημάτων. Το 1,41 είναι κοντινός στόχος ως πρώτη αντίσταση, με τη ζώνη υποδοχής στα 1,65.

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.