Αλέξης Τσίπρας: Θα πέσει στην παγίδα που του στήνουν- η ΝΔ και κάποιοι από τον… ΣΥΡΙΖΑ!- με τους Πολάκη- Τζανακόπουλο;

  • Αλέξης Τσίπρας: Θα πέσει στην παγίδα που του στήνουν- η ΝΔ και κάποιοι από τον… ΣΥΡΙΖΑ!- με τους Πολάκη- Τζανακόπουλο;

Του Γ. Λακόπουλου

Αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του  προέδρου της Βουλής- που ακολούθησε τις κομματικές υποδείξεις της ΝΔ και όχι τη νομιμότητα- για αντικατάσταση των Δημ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη στην Προανακριτική Επιτροπή.

Είναι δικαίωμά του. Μπορεί αν θέλει να πάρει το ρίσκο της λειψής παρουσίας του κόμματός του. Αλλά ως εκεί. Θα είναι  έγκλημα αν επιτρέψει στους Πολάκη και Τζανακόπουλο να εμφανιστούν στην Επιτροπή , με τον… τσαμπουκά τους.

Θα πρόκειται για λάθος ιδιαίτερης σημασίας. Αφαιρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ όσα κερδίζει με την αντισυνταγματική απόφαση της πλειοψηφίας -στην οποία μετέχει και το αξιοθρήνητο Κινάλ- για την αποβολή των δυο  βουλευτών. Και αυτά που κερδίζει είναι συγκεκριμένα:

Πρώτο: Η ΝΔ  είναι εκτεθειμένη για την ενέργειά της που υποδηλώσει αδυναμία και φόβο για την κατάληξή  μιας υπόθεσης που  η ίδια ξεκίνησε για να σκεπάσει την κατάρρευση της θεωρίας περί  «σκευωρών» στο σκάνδαλο Νοβάρτις.  Ο Δημ. Παπαγγελόπουλος παραπέμφθηκε στην Προανακριτική όχι  πλέον γιατί «έστησε τη σκευωρία « με τον Τσίπρα και την  Τουλουπάκη, αλλά γιατί …παρέμβαινε στην έρευνα.

Δεύτερο: Ο  ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιείται  να καταγγέλλει στο εξής καθημερινά την παραβίαση  της συνταγματικής  νομιμότητας – με  την συγκεκριμένη εξαίρεση. Να προσφύγει σε κάθε πρόσφορο μέσο για την ακύρωσή της.

Αν όμως επιτρέψει την παρουσία των αποκλεισμένων στην Επιτροπή, δίνει στην κυβέρνηση την ευχέρεια να εξισορροπεί την παραβίαση της νομιμότητας επικαλουμένη την αρχή της πλειοψηφίας.

Τρίτο: Το δόγμα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που καθιερώνει με την ισχύ των αριθμών στη Βουλή η ΝΔ, θα γίνει ο φόβος και τρόμος των υπουργών της, μόλις καταλάβουν ότι με αυτόν τον τρόπο η επόμενη κυβέρνηση -εκτός αν νομίζουν ότι θα κυβερνάει αιωνίως η ΝΔ- θα μπορεί να τους σύρει σε Προανακριτικές διαμορφώνοντας και την εκπροσώπηση της μειοψηφίας κατά την κρίση της, με επίκληση του προηγούμενου Τασούλα.

Τέταρτο: Η αρχή της πλειοψηφίας πρέπει να ισχύει σε κάθε περίπτωση, όσο άθλια συμπεριφορά και αν επιδεικνύει η πλειοψηφία. Η ΝΔ είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας και η αριθμητική υπεροχή της στη Βουλή προέκυψε από πρόσφατες εκλογές.

Αν κάνει κατάχρηση αυτής της υπεροχής, τόσο το χειρότερο για την ίδια. Επιτρέπει στην αντιπολίτευση να την καταγγέλλει νυχθημερόν. Θα χάσει αυτή την ευχέρεια αν υιοθετήσει τη  θεωρία του  Πολάκη «θα μας πάρετε σηκωτούς».

Εδώ προσοχή: Πίσω από την απόφαση αποκλεισμού των δυο βουλευτών βρίσκεται μια παγίδα που έστησε η ΝΔ- όπως είχε κάνει με τον Πολάκη και στην υπόθεση Κυμπουρόπουλου.  Πού αποσκοπεί είναι φανερό: να αυτοπαρουσιαστεί  ο  ΣΥΡΙΖΑ ως αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική δύναμη- ενώ αυτές είναι ορατές ιδιότητες της ΝΔ.

Αλλά παγίδα για τον Αλέξη Τσίπρα συνιστά και η θεωρία ορισμένων στελεχών του ότι  η κυβέρνηση θα στιγματιστεί αν υπάρξει εικόνα των αστυνομικών που θα περνούν χειροπέδες στους δυο  βουλευτές.

Με αυτόν τον τρόπο κάποιες δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να τον ωθήσουν στο είδος της «μετωπικής» αντιπολίτευσης που έχουν στο μυαλό τους, και όχι στην πλειοψηφική πολιτική κόμματος εξουσίας που χρειάζεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να πέσει σε καμία από τις δυο παγίδες. Αντίθετα πρέπει να τις στρέψει εναντίον των άλλων. Με την απόφαση της η ΝΔ και το Κινάλ του έκαναν ένα δώρο και δεν πρέπει να το χάσει.

Αν κρίνει ότι δεν πρέπει να αντικαταστήσει τους δυο βουλευτές,  ας το κάνει.  Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους επιτρέψει να εμφανισθούν με το ζόρι στην Επιτροπή.

Αντίθετα πρέπει να αξιοποιήσει την παράνομη αποβολή τους για να τους ταράξει στη νομιμότητα, όπως έλεγε ο Ηλίας Ηλιού. Όχι να τους δίνει πάτημα να λένε ότι την παραβιάζει το κόμμα του.

Να απευθυνθεί στο σύνολο της κοινωνίας, της Δημοκρατικής Παράταξης, του νομικού κόσμου και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, για να αναδείξει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αδίστακτη. Ότι …»ορμπανίζει»  για να συγκαλύψει ένα σκάνδαλο.