Ποιος φοβάται την ακροδεξιά λαίλαπα;

Πολύ χάρηκαν κάποιοι με την ήττα Μακρόν στον τελικό γύρο των βουλευτικών εκλογών.

  • Όμως, επειδή πρόκειται για ευφυή και ικανό άνθρωπο, πιστεύω ότι θα τη βρει τη λύση και θα κυβερνήσει, παρά τις παραφωνίες της ακροδεξιάς Λε Πεν.

Αντί, δηλαδή, να ασχοληθούν με το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η Λε Πεν, επικεντρώνονται στον Μακρόν, λες και αυτός είναι το πρόβλημα.

  • Η Ευρώπη έχει πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα του ακροδεξιού λαϊκισμού και όφειλε να έχει πολύ ισχυρά αντανακλαστικά απέναντι σε τέτοιες απειλές.
Κι αυτά που λέει ο Αλέξης Τσίπρας και διάφοροι άλλοι ότι ο Μακρόν πληρώνει το κόστος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής είναι υποκριτικά. Γιατί και ο ίδιος νεοφιλελεύθερη πολιτική άσκησε ή τουλάχιστον κατά ένα σημαντικό μέρος.
  • Γιατί ούτε αυτός ούτε ο Μακρόν μπορούν να βγάλουν τα νταούλια να χορέψουν τις αγορές. Ζούμε στην εποχή του σκληρού ρεαλισμού και της κυριαρχίας των αγορών. Αν δεν “μαζευτεί” το πράγμα σε παγκόσμιο επίπεδο, όλοι θα χορεύουν σε ρυθμούς νεοφιλελέ. Κι αν δεν χορεύουν θα τους χορεύουν στο ταψί οι ίδιες οι αγορές.
Και ύστερα ρωτάω το εξής:
Αν έβγαινε κάποια στιγμή πρωθυπουργός ο Τσίπρας και χρειαζόμασταν τη βοήθεια της Γαλλίας, που είναι και η μόνη η οποία μας στήριξε τόσο ενεργά στα ελληνοτουρκικά, ενώ έχουμε και μια αμυντική συμμαχία που ίσως είναι η μόνη που μετρά, με τι μούτρα θα σηκώσει το τηλέφωνο να ζητήσει βοήθεια, αν τη χρειαστούμε με αυτά που λέει τώρα; Και ποιον προτιμά να βρει στην άλλη γραμμή, τον Μακρόν ή τη Λε Πεν;
  • Όταν φιλοδοξείς να γίνεις -πάλι- πρωθυπουργός, δεν βάλλεις εναντίον του μοναδικού ηγέτη που στάθηκε ενεργά δίπλα στα συμφέροντα της χώρας σου στην πιο δύσκολη στιγμή.
  • Κι όταν έχεις την ακροδεξιά απειλή να υψώνεται και να σκιάζει τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, κάνεις ό,τι μπορείς για να αποφύγεις κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Κι αφού βλέπεις ότι ο Μελανσόν (που μάλλον θεωρείς πως αυτός σου πάει πιο πολύ παρότι σε έχει κράξει σαν να μην υπάρχει αύριο) δεν την παλεύει απέναντι στην άλλη, ξεφυσάς με ανακούφιση που τουλάχιστον στο Ελιζέ θα είναι ο Μακρόν και όχι εκείνη. Αυτό κάνεις.

Φ.Κ.