Στρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών Chevron και ExxonMobil, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας, προσθέτοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Είναι πιθανό μέσα στο 2025 να δούμε την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, το πιθανότερο στην περιοχή της Κρήτης, που θα μας δώσει μια αρχική εικόνα για τα δυνητικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Βρισκόμαστε σε κρίσιμο χρονικό σημείο, αναμένουμε τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις των εταιρειών».
Μιλώντας σε συνέδιο και σε σχέση με τις αναφορές για αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής μετά την εκλογή Τραμπ, η κυρία Σδούκου τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ανέκαθεν έλεγε ότι το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο ως καύσιμο-γέφυρα προς την απανθρακοποίηση και ως παράγοντας συγκράτησης του κόστους της ενεργειακής μετάβασης.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του γραφείου Ελλάδας του αγωγού ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) Γιάννης Μαρής ανέφερε ότι από το 2026 αυξάνεται κατά 1,2 δισ. η δυναμικότητα μεταφοράς του αγωγού, που είναι σήμερα 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι νέο market test (σ.σ.: επαναλαμβάνεται ανά διετία) για πιθανή περαιτέρω επέκταση. Ο αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς την Ευρώπη λειτουργεί από το 2020 και καλύπτει το 18 % των ελληνικών ειαγωγών φυσικού αερίου, ενώ από το 2022 τροφοδοτεί μέσω της διασύνδεσης του ελληνοβουλγαρικού αγωγόύ με 800 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως τη Βουλγαρία.