Alert ΤΕΝΕΡΓ : Τιμή στόχο 7,2000 ευρώ από Euroxx – Τo μικροσκόπιο του μ/μ έβγαλε λαβράκι

Φίλοι μικρομέτοχοι, όσοι μας παρακολουθείτε καιρό θα ξέρετε ότι μας αρέσει να ξεκοκαλίζουμε τα reports. Δεν έχουμε προσωπικό με κανένα αναλυτή ούτε με καμία χρηματιστηριακή.

Απλώς η εμπιστοσύνη καλή αλλά ο έλεγχος καλύτερος. Στην περίπτωση της ΤΕΝΕΡΓΑ η EUROXX είχε να ασχοληθεί από το Νοέμβριο του 2017. Τότε είχε ασχοληθεί γιατί μετά από λίγο, το Γενάρη του 2018, έγινε το μεγάλο placement των 12 εκατομμυρίων μετοχών της ΤΕΝΕΡΓΑ. Εδώ να προσθέσουμε ότι από τα 12 εκ μετοχές του placement τα 9.5 εκ. μετοχές με 4.35€ ήταν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή τα 41.3 εκ ευρώ μπήκαν στο ταμείο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ.

Τις υπόλοιπες 2.5 εκ μετοχές τις πούλησε ο βασικός μέτοχος κ. Περιστέρης γιατί υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση. Μετά από λίγο καιρό ο κ. Περιστέρης αγόρασε πίσω 500.000 μετοχές στα 4.35€ από στελέχη της εταιρείας.

Τότε η EUROXX είχε δώσει τιμή στόχο στην ΤΕΝΕΡΓΑ τα 5.80€. Το χαρτί μετά το placement έφυγε και πήγε στα 5.20€, μια απόδοση της τάξης του 19.5%. Αρκετοί πελάτες της EUROXX, και όχι μόνο, σκέφτηκαν ότι το 5.80€ είναι δίπλα, ας τσεπώσουμε το κέρδος μας και ας αγοράσουμε κάποια άλλη μετοχή.

Πολύ καλά έπραξαν γιατί οι ξένοι θεσμικοί που δεν είχαν μπει στο placement βρήκαν την ευκαιρία να χτίσουν σταδιακά θέση στη μετοχή, κάτι που παλαιότερα δεν θα ήταν εφικτό γιατί δεν υπήρχε καθόλου εμπορευσιμότητα.

Για να ξέρετε φίλοι μικρομέτοχοι, από τις 19/01/2018, την ημέρα του placement, μέχρι και τις 13/07/2018 έχουν γίνει 9.279.960 μετοχές, δηλαδή το 77.33% του placement. Κάποιοι βγήκαν να πουν ότι οι έξυπνοι πουλάνε και οι χαζοί αγοράζουν, το μέλλον θα δείξει ποιοι έχουν δίκιο.

Εμείς βροντοφωνάζαμε και λέγαμε ότι παρόλο την άνοδο που έχει κάνει η ΤΕΝΕΡΓΑ είναι το απόλυτο VALUE και GROWTH PLAY του ελληνικού χρηματιστηρίου. Μετά τα reports των ΕΘΝΙΚΗ, ΑΧΙΑ και WOOD έρχεται τώρα η EUROXX να δώσει τιμή στόχο 7.20€ (βλ. πίνακα παρακάτω).

Η αύξηση της τιμής στόχου έγινε διότι ο αναλυτής είχε βάλει χαμηλά τον πήχη για τα μελλοντικά κέρδη και τις επιστροφές κεφαλαίου της εταιρείας. Για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη, ο αναλυτής περίμενε για το 2018 η ΤΕΝΕΡΓΑ να έχει ΚΜΦΔΜ 32.2 εκ ευρώ ενώ τώρα περιμένει 44.4 εκ ευρώ, για το 2019 περίμενε 43.2 εκ ευρώ  ενώ τώρα 52.7 εκ ευρώ και για το 2020 περίμενε 46.2 εκ ευρώ και τώρα 64.9 εκ ευρώ.

Το απίστευτο είναι το πόσο χαμηλές εκτιμήσεις είχε για τις επιστροφές κεφαλαίου. Περίμενε για το 2018 η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να κάνει επιστροφή κεφαλαίου 0.20€/μετοχή ενώ τώρα περιμένει 0.32€/μετοχή, για το 2019 περίμενε 0.22€/μετοχή ενώ τώρα περιμένει 0.35€/μετοχή και για το 2020 περίμενε 0.22€/μετοχή ενώ τώρα περιμένει 0.40€/μετοχή.

Το μοντέλο αποτίμησης που χρησιμοποιεί ο αναλυτής είναι η προεξόφληση των μελλοντικών ταμειακών ροών (DCF). Στο τωρινό του report ο αναλυτής μειώνει το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) από 8.3% σε 7.5%.

Αυτό το κάνει λόγω της πρόσφατης μείωσης του spread μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού στις 358 μονάδες από τις 500 μονάδες που ήταν τον Νοέμβριο του 2017. Η σελίδα 4 του report είναι άκρως ενδιαφέρουσα και δείχνει εάν το WACC πέσει από το 7.5% που χρησιμοποιεί τώρα ο αναλυτής στο 7%, η τιμή στόχος πηγαίνει στα 8.43€ !!!!!

Όπως τονίζει ο αναλυτής η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προσφέρει πολύ υψηλή προσδοκώμενη απόδοση με χαμηλό ρίσκο. Η σελίδα 6 του report αποκαλύπτει το πόσο φθηνή είναι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες παίζουν με ένα μεσοσταθμικό EV/EBITDA 2018e = 9.7 με την ΤΕΝΕΡΓΑ να παίζει με 7.3, το ευρωπαϊκό μεσοσταθμικό P/E 2018e είναι στο 27.1 με της ΤΕΝΕΡΓΑ να είναι στο 13.6, η ευρωπαϊκή μεσοσταθμική μερισματική απόδοση είναι στο 3.6% (από αυτές που δίνουν μέρισμα γιατί ο ΑΝΕΜΟΣ και η ARISE έχουν μηδενική μερισματική απόδοση) ενώ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ είναι στο 6.2%. Ακόμα η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει και πολύ πιο δυνατό ισολογισμό.

Ο καθαρός δανεισμός/EBITDA (NET DEBT/EBITDA) για το 2018e είναι στο 3.6 για την ΤΕΝΕΡΓΑ με τον ευρωπαϊκό μεσοσταθμικό να είναι στο 5.1. Τέλος, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ παίζει με ένα EV/MW = €1.14 εκ με το ευρωπαϊκό μέσο όρο στο €1.77 εκ.

Όπως βλέπετε φίλοι μικρομέτοχοι, τα νούμερα είναι αμείλικτα, η ΤΕΝΕΡΓΑ είναι μακράν η πιο υποτιμημένη.

Το λαβράκι όμως που έβγαλε το μικροσκόπιο του μικρομετόχου είναι στη σελίδα 7 του report (βλ. παρακάτω). Εκεί  ο αναλυτής αναφέρεται στην πρόσφατη εξαγορά της ισπανικής Saeta Yield SA από την αμερικάνικη εισηγμένη στο NASDAQ Terra Form Power. Όσοι έχετε καλή μνήμη θα θυμάστε ότι μόνο εμείς στο μικρομέτοχο σας είχαμε αναφέρει για την Saeta Yield SA με το άρθρο μας στις 14/05/2018 https://www.mikrometoxos.gr/apokleistiko-tenerg-road-show-se-cityparis-crash-testme-tin-saeta/

Τότε όλοι λέγανε, ποια είναι αυτή;  H Saeta Yield είναι ότι πιο κοντινό υπάρχει στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Για να ξέρετε φίλοι μικρομέτοχοι, οι αμερικάνοι πλήρωσαν για το 100% της Saeta Yield 1 δις ευρώ, ΟΛΑ ΣΕ ΜΕΤΡΗΤΑ, δίνοντας ένα EV/EBITDA 2018e = 10.1.

Η Saeta για να σας θυμίσουμε έχει εγκατεστημένη ισχύ 1.028 MW, σχεδόν την ίδια με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Τώρα κρατηθείτε με αυτό που θα διαβάσετε. Για να παίξει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με ένα EV/EBITDA 2018e = 10.1 η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 9.14€ !!!! από 5.20€ που είναι τώρα.

Επειδή πολλοί θα αναρωτηθείτε με τι EV/MW έγινε η εξαγορά, αυτή έγινε στα 2.3 εκ ευρώ. Να σας θυμίσουμε ότι η ΤΕΝΕΡΓΑ παίζει με 1.14. Για να φτάσει το μέσο ευρωπαϊκό που είναι 1.77, η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 8.00€.

Ακόμα πρέπει να ξέρετε ότι πίσω από την Terra Form βρίσκεται η BROOKFIELD ASSET MANAGEMENT με υπό διαχείριση 285 δις δολάρια. Η Terra Form σχεδιάζει να κάνει και άλλες εξαγορές στη Βόρεια Αμερική και στη Δυτική Ευρώπη αλλά οι υποψήφιες εταιρείες πρέπει να έχουν μίνιμουμ 1000 MW εγκατεστημένη ισχύ.

Για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη, μέτοχος στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι το αμερικάνικο YORK CAPITAL με 9.017% το οποίο παλαιότερα έχει κάνει δουλειές με την BROOKFIELD ASSET MANAGEMENT. Φαντάζεστε λοιπόν, αν δείξει ενδιαφέρον η BROOKFIELD για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, τι γλέντια έχουν να γίνουν στο ταμπλό….

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

  • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Απόψεις γνώμες και εκτιμήσεις που τυχόν εκφράζονται σε κείμενα συνεργατών, δεν απηχούν κατ ανάγκη εκείνων της συντακτικής ομάδας του mikrometoxos.gr

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email