Αλ. Τσίπρας: «Στη Β. Εύβοια αποκρυσταλλώνεται η κοροϊδία του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη»

«Στη Βόρεια Εύβοια αποκρυσταλλώνεται η αδιαφορία και η κοροϊδία του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βόρεια Εύβοια, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δέκα μήνες μετά τις πυρκαγιές οι κάτοικοι «δεν έχουν δει καμία προσπάθεια να επουλωθούν οι μεγάλες πληγές τους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε σε δήλωσή του κατά την περιοδεία του στην περιοχή: «Η κοροϊδία και τα επικοινωνιακά σόου έχουν και ένα όριο. Και αυτό το όριο εδώ έχει ξεπεραστεί… Αυτό σύντομα θα το κατανοήσει ο κ. Μητσοτάκης, με τρόπο ηχηρό και δημοκρατικό, οπότε και αν αποφασίσει να στήσει κάλπες για να δραπετεύσει από τα προβλήματα που ο ίδιος δημιούργησε».

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Τον περασμένο Αύγουστο οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας έβλεπαν επί δέκα μέρες να καίγεται ο τόπος τους, να καταστρέφεται το βιος τους και έμειναν αβοήθητοι από το δήθεν επιτελικό κράτος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα, δέκα μήνες σχεδόν μετά, η οργή τους είναι ακόμα μεγαλύτερη και δικαιολογημένα. Διότι εκτός από μεγάλες υποσχέσεις δεν έχουν δει τίποτα απτό στην καθημερινότητά τους, καμία προσπάθεια να επουλωθούν οι μεγάλες τους πληγές… Δέκα μήνες τώρα δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό μέτρο μπετόν για αντιπλημμυρικά έργα… Δέκα μήνες τώρα και όσοι έχουν δει το σπίτι, τα σπίτια τους να καίγονται, έχουν αποζημιώσεις που δεν φτάνουν ούτε για να μαζέψουν τα μπάζα από τα καμένα τους σπίτια… Δέκα μήνες τώρα και όσοι είχαν δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής έχουν παραμείνει παντελώς αβοήθητοι, μόνοι τους να ξαναχτίζουν τη ζωή τους μέσα από τις στάχτες».

«Πρέπει να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια και να υπάρξει αποτέλεσμα»

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή του σε σύσκεψη στο δημαρχείο Ιστιαίας με τον δήμαρχο, τον δασάρχη και φορείς της περιοχής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Στο τέλος της ημέρας αυτό για το οποίο κρίνεται ο καθένας με θέση ευθύνης είναι για την αποτελεσματικότητά του. Στον τομέα της αποκατάστασης των πληγών στην Εύβοια εδώ και σχεδόν έναν χρόνο η κυβέρνηση έχει κριθεί ως προς την αποτελεσματικότητά της και δεν έχει πάρει καθόλου καλό βαθμό. Πρέπει να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια, οι υποσχέσεις και οι επικοινωνιακές φιέστες και να υπάρξει αποτέλεσμα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υποστήριξε ότι αυτό που συμβαίνει με τη Βόρεια Εύβοια είναι ενδεικτικό της ανικανότητας της Πολιτείας και του κράτους να επουλώσει πληγές και να θέσει σε προτεραιότητα έναν σχεδιασμό που μπορεί να έχει μια στοιχειώδη αποτελεσματικότητα για τους πολίτες. Τόνισε ακόμημ ότι δεν μπορεί να έχουν περάσει δέκα μήνες «και να μην έχουμε δει ακόμα να έχει πέσει ένα κυβικό μέτρο μπετόν για να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα». Δεν μπορεί να έχουν περάσει δέκα μήνες, πρόσθεσε, «και να είμαστε ακόμα στις υποσχέσεις που αφορούν την επόμενη δεκαετία για έργα, που είναι χρήσιμα αλλά μέχρι να έρθει η επόμενη δεκαετία για να δούμε υποδομές, οδικό δίκτυο, πολεοδομικό σχεδιασμό και σοβαρές μελέτες για το δάσος, πρέπει να δούμε πώς θα ζήσει αυτός ο κόσμος εδώ που κάηκε το βιος του, που έχασε τις καλλιέργειες του, τα ζώα του, οι ρητινοπαραγωγοί έχασαν τη δυνατότητα για εισόδημα». Είπε ότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και ακόμα δεν έχει αρχίσει το πρόγραμμα που θα τους εντάξει σε μια διαδικασία για να μπορούν να έχουν ένα εισόδημα, ενώ, όταν αρχίσε, θα αφορά τους 25 από τους 200.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι ήταν μια ευκαιρία και για άμεσα αντισταθμιστικά μέτρα αντιμετώπισης διαχρονικών προβλημάτων της καθημερινότητας της περιοχής, όπως αυτές που αφορούν τα σχολεία, τα κέντρα υγείας, το ασθενοφόρο «που έχει μόνο μία βάρδια και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους». Εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι δέκα μήνες τώρα τα προβλήματα παραμένουν ενεργά και το κράτος, αν και στα λόγια επιτελικό, στην πράξη αποδεικνύεται απολύτως ανίκανο να προτεραιοποιήσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

«Αποδεικνύεται πολύ μεγάλο λάθος η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μείνει έξω απ’ τον σχεδιασμό ανασυγκρότησης… Θα πρέπει το επόμενο διάστημα να πιέσουμε όλοι και να δεσμευτούμε όλοι -γιατί απ’ ό,τι φαίνεται, δήμαρχε, καλώς ή κακώς δεν θα έχεις αυτούς τους πολιτικούς προϊστάμενους γιατί θα έχουμε εξελίξεις στη χώρα, νομίζω είναι δρομολογημένο αυτό, θα έχουμε εκλογές» είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Όλα τα μεγαλόπνοα σχέδια είναι θετικά, αλλά πρέπει να δούμε σήμερα τι γίνεται, άρα οι δεσμεύσεις που πρέπει να δώσουμε και να πιέσουμε σε όλες τις κατευθύνσεις αφορούν στο να ξεκινήσει επιτέλους το σύνολο των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας… Αν, ο μη γένοιτο, έχουμε έντονο καιρικό φαινόμενο θα βρεθούμε προς εκπλήξεων και αυτό δεν πρέπει να συμβεί».

Επιπλέον τόνισε ότι θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η καταβολή αποζημίωσης στο σύνολο των ρητινοκαλλιεργητών χωρίς εξαιρέσεις, θα πρέπει να στελεχωθούν τα δασαρχεία της Λίμνης και της Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση. Είπε επίσης ότι στο ζήτημα των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων σε δήμους με σπίτια «κίτρινα» όπου έχουν 180 ευρώ το τ.μ., είναι απαραίτητο αυτό το ποσό -«με την ακρίβεια τώρα αυτά τα λεφτά δεν φτάνουν ούτε για να μαζευτούν τα μπάζα»- να αυξηθεί στα 500 ευρώ, όπως είχε αποφασιστεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως στη φωτιά της Κινέτας. Προσέθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αποζημίωση των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της πρωτογενούς παραγωγής και έχουν αφεθεί αβοήθητοι να ξαναστήσουν τις ζωές τους μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας είπε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει χρώματα, κόκκινα ή γαλάζια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη. Τέλος, συνεχάρη τον δήμαρχο Ιστιαίας «που δεν έχουμε τις ίδιες ιδέες και απόψεις, αλλά στέκεται στο ύψος και υψώνει φωνή όπου χρειάζεται», καθώς «έτσι πρέπει να κάνει η Αυτοδιοίκηση απέναντι σε όποια κυβέρνηση».