Αλ. Τσίπρας: «Μπάχαλο», προχειρότητα και ανικανότητα, η εικόνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη (Bίντεο)

Στην εικόνα μπάχαλου και ασυντόνιστης ξεκούρδιστης μηχανής που παρουσιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη άσκησε δριμεία κριτική ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Μια εικόνα ανικανότητας παρουσιάζει η κυβέρνηση τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο προσφυγικό, την προχειρότητα του νομοθετικού έργου, όπως πρόσθεσε.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ελληνοτουρκική κρίση που βιώνουμε.

«Το να καλύπτει ψευδόμενους υφυπουργούς ή κατηγορούμενους για κακουργηματικές πράξεις ο πρωθυπουργός ήταν κάτι που αναμενόταν αλλά το να χειρίζεται με τόση μεγάλη ανευθυνότητα κρίσιμα εθνικά θέματα ξεπερνά την ανοχή όχι της δικής μας αλλά και τμημάτων της ενημέρωσης».

«Η ανευθυνότητα της κυβέρνησης δημιουργεί κινδύνους σοβαρούς» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «κρύβουν κάτω από το χαλί τις εξελίξεις και την ένταση» ενώ ο κ. Μητσοτάκης όταν συνάντησε τον Ερντογάν ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που δεν έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο. Διέρρεαν μετά ότι πήγε καλύτερα του αναμενομένου… φανταστείτε να μην πήγαινε… τη στιγμή που οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίζοτναι αμείωτες…

Η κυβέρνηση ασκεί μια «στρατηγική αδράνειας και κατευνασμού με το βλέμμα στις προσφυγικές ροές» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Aπόλυτα αιφνιδιασμένη η κυβέρνηση κατελήφθη από τον απόλυτο πανικό και άρχισε τις σπασμωδικές κινήσεις, όπως χθες που ελληνικές πηγές διέψευδαν ελληνικές πηγές όπως έγινε με τις ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το «πάγωμα» των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία»

«Υπάρχει ο πρωθυπουργός ή ασχολείται μόνο με το να καλύπτει τα ρουσφέτια ή με τους ψευδόμενους υφυπουργούς;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας: «Έχουν γνώση για τα εθνικά θέματα ή γνωρίζουν μόνο να νομοθετούν υπέρ της διαφθοράς;»

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε vertigo και τους κάλεσε: «Να συνέλθουν. Τα πράγματα είναι σοβαρά και διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης οφείλει να ζητήσει να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις, να τερματιστεί η Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και για το προσφυγικό μιλώντας για  «5 μήνες αλαλούμ και παλινδρομήσεων».

“Ετσιθελικό” το κράτος Μητσοτάκη… όχι επιτελικό

«Ετσιθελικό κράτος, όχι επιτελικό» διότι ο κ. Μητσοτάκης λέει έτσι θέλω, έτσι κάνω γιατί μπορώ επειδή έχω επιβάλει σιωπητήριο στην 4η εξουσία. Εκατοντάδες παραδείγματα ρουσφετολογικών διορισμών που φαίνεται ότι μόνο κριτήριο για τον Μητσοτάκη ήταν όχι η αριστεία, αλλά το «κουβαλάς ψήφους… τότε διορίζεσαι»

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για την ψήφο των αποδήμων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη που έθεσε το θέμα στον δημόσιο διάλογο προσπαθώντας να απαντήσει σε ένα ώριμο αίτημα χωρίς κομματικά γυαλιά. «Χωρίς δηλαδή η θεσμική αυτή μεταρρύθμιση να μεταβάλλει τους εσωτερικούς συσχετισμού» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε: «Κάναμε υποχωρήσεις από την αρχική μας θέση διότι ο ίδιος ο νομός ορίζει την πλειοψηφία των 2/3 έχοντας σοφία ότι δεν μπορεί να βασίζονται τόσα θέματα σε μια κυβερνητική πλειοψηφία».

Ωστόσο, «το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση έχει προβλήματα ακόμα και από την κοινή συνισταμένη. Δεν ανταποκρίνεται ούτε στο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, ούτε στην ανάγκη για διαυγή εκπροσώπηση της ομογένειας. Θα προσέλθουμε με προτάσεις στην συζήτηση του νομοσχεδίου με στόχο της διασφάλισης του αδιάβλητου των εκλογικών καταλόγων και του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας».

Παρέπεμψε στην συνέχεια σε πιο διεξοδική συζήτηση στην Κ.Ο. μετά την ομιλία και του Γιώργου Κατρούγκαλου επί του θέματος ενώ όπως υπογράμμισε ότι ούτε η Ομογένεια είναι ικανοποιημένη με την εξέλιξη αυτή.

Χαρακτήρισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως «86 ασπίδες δικαιωμάτων» που διασαλεύονται από την κυβέρνηση ενώ ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για τα εργασιακά και την κυβέρνηση που εφαρμόζει τις επιταγές του ΣΕΒ καθώς και για τους εργαζόμενους της Πειραιώς που απολύθηκαν με μια πρωτοφανή απόφαση. Ο Αλέξης Τσίπρας τέλος κάλεσε σε αγώνα μέσα και έξω από την Βουλή προάσπισης των δικαιωμάτων, της νεολαίας και του κόσμου της εργασίας.