Αλ. Τσίπρας από Ρόδο: Πέντε δεσμεύσεις για την επόμενη ημέρα

Tην εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει στο τέλος του καλοκαιριού να «δραπετεύσει» με εκλογές γιατί τρέμει την ακρίβεια του χειμώνα εξέφρασε από τη Ρόδο ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας παράλληλα τις πέντε δεσμεύσεις του για την επόμενη ημέρα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως υπάρχει εναλλακτικός δρόμος που απαντά στον εμμονικό νεοφιλελευθερισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς, όπως υποστήριξε το «δεν πάει άλλο» πρέπει να μεταφραστεί «πέρα από οργή και θυμό σε πολιτική πρόταση αλλαγής». Με μια προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει απάντηση στα προβλήματα του τόπου. Στηριζόμενη στην κοινωνική δικαιοσύνη» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει είτε έτσι είτε αλλιώς αποφασίσει στο τέλος του καλοκαιριού να δραπετεύσει προκηρύσσοντας εκλογές για έναν λόγο: Διότι τρέμει στην ιδέα ότι θα είναι εκεί να διαχειριστεί τις τρομακτικές συνέπειες της πολιτικής του μόλις αρχίσει να έρχεται ξανά ο χειμώνας. Καλωσορίζουμε αυτή την επιλογή και του λέμε: “Ναι, οφείλεις να προχωρήσεις στη λαϊκή ετυμηγορία κι ας είναι να αναλάβουμε εμείς τα δύσκολα. Το οφείλεις πριν αφήσεις μεγαλύτερα δεινά σε αυτό τον τόπο. Οφείλεις να οδηγήσεις τη χώρα στη λαϊκή διέξοδο, στη λαϊκή ετυμηγορία”».

Γι’ αυτό, όπως είπε, στέλνει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής: «Στέλνω το μήνυμα της νίκης από την υποδοχή σας εδώ. Διαπιστώνω, μέσα από την ανταπόκριση του κόσμου και εδώ και στον Αρχάγγελο και στη Σύμη και σε όλη την Ελλάδα όπου επισκέφθηκα το προηγούμενο διάστημα, ότι πέρα από τις μετρήσεις των τηλεοράσεων υπάρχουν και οι μετρήσεις των καφενείων, των πλατειών, των δρόμων, της αγοράς και εκεί ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι πρώτος και ποιος θα έρθει πρώτος με μεγάλη διαφορά, όποτε κι αν στηθούν κάλπες για να ανασάνει ο τόπος. Από εδώ από του Αφάντου μεταφέρουμε το μήνυμα της νίκης. Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα για τον τόπο και τον λαό».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Αυτή είναι η κραυγή αγωνίας που μου μεταφέρουν οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Ότι δεν πάει άλλο. Ότι δεν βγαίνει ο μήνας. Ότι την τρίτη εβδομάδα του μήνα σώνεται το εισόδημα. Ότι οι υπερβολικές αυξήσεις στα καύσιμα, στο ρεύμα, στην ενέργεια είναι αυξήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους, τους ανθρώπους που έχουν ένα εισόδημα ίσα ίσα για να τα βγάζουν πέρα, και σήμερα καλούνται να πληρώσουν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος μεγαλύτερους από το εισόδημά τους».

Απαντώντας στις εξηγήσεις της κυβέρνησης περί εισαγόμενης κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια άρχισαν από το προηγούμενο καλοκαίρι: «Άρα αυτό που μας λένε αυτοί που έχουν μεγάλη ευθύνη που μας οδήγησαν εδώ, ότι τάχα μου αντιμετωπίζουμε μια εισαγόμενη κρίση ενέργειας και ακρίβειας είναι απολύτως ψευδές. Διότι η κυβέρνηση αυτή έχει τεράστια ευθύνη για τις μεγάλες αρνητικές πρωτιές που έχει σε όλη την Ευρώπη. Στην ακρίβεια, στο ρεύμα, στα καύσιμα, σε θανάτους από πανδημία που ήμασταν χειρότεροι σε όλη την Ευρώπη σε θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού. Διότι δεν στήριξαν το ΕΣΥ. Διότι αφήσαν συμπολίτες μας απροστάτευτους, διασωληνωμένους πρόχειρα έξω από τους θαλάμους της εντατικής θεραπείας, και μας έλεγαν ότι το ίδιο είναι».

Όπως εξήγησε, τόσο η ακρίβεια, όσο και η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας ήταν επιλογές Μητσοτάκη: «Ήταν επιλογή Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει την ΔΕΗ εν μέσω κρίσης με αποτέλεσμα να πρωταγωνιστεί στα υπερκέρδη και στο ράλι των τιμών. Ήταν επιλογή Μητσοτάκη τα golden boys της ΔΕΗ με τους παχυλούς μισθούς, με υπογραφή Μητσοτάκη μπήκε η ρήτρα αναπροσαρμογής… Ο ενεργειακός πληθωρισμός καταγράφτηκε τον μήνα Μάιο σε όλη την Ευρώπη 39% και στην Ελλάδα έφθασε στο 61%. Αυτές είναι αρνητικές πρωτιές που έχουν υπογραφή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής του».

Αναφερόμενος στην επόμενη δύσκολη ημέρα από την κατάσταση που έχουν οδηγήσει οι επιλογές της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και μαγικά ραβδιά. «Υπάρχουν, όμως, πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης και πολιτικές ανάλγητες. Σαν και αυτές που ακολουθούνται σήμερα. Και εμείς είμαστε εδώ για να δεσμευτούμε σε ένα πλαίσιο πολιτικών κοινωνικής δικαιοσύνης που θα προστατεύσει τα φτωχά νοικοκυριά, τα λαϊκά νοικοκυριά, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας» ανέφερε.

«Δεν θέλουμε να μιλήσουμε για λεφτόδεντρα, αλλά θέλουμε να δώσουμε μια βαθιά υπόσχεση: Ότι θα ξεριζώσουμε τα κλεφτόδεντρα. Υπάρχει άλλος δρόμος», σημείωσε και παρουσίασε τις πέντε βασικές δεσμεύσεις για την επόμενη ημέρα.

  • Πρώτη δέσμευση, η καταπολέμηση της ακρίβειας.
  • Δεύτερη, η στήριξη του κόσμου της εργασίας.
  • Τρίτη, η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των αγροτών με διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία.

Με χρηματοδοτήσεις για τους αγρότες τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες μέσα από τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Πρέπει να πάνε τα χρήματα σε αυτούς που έχουν ανάγκη και όχι σε δέκα μεγάλες οικογένειες στον τόπο μας, που βγάζουν για χρόνια τον πλούτο μέσα από τον ιδρώτα και τον μόχθο του εργαζόμενου και του μικρομεσαίου επιχειρηματία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • Τέταρτη δέσμευση, η στήριξη του κοινωνικού κράτους μέσα από την στήριξη του ΕΣΥ και της κοινωνικής ασφάλισης.

«Δέσμευσή μας να στηρίξουμε με προσλήψεις το ΕΣΥ. Δέσμευσή μας να ανασυγκροτήσουμε το μισθολόγιο δίνοντας κίνητρα σε νέους επιστήμονες να μην φεύγουν στο εξωτερικό και να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Και δέσμευσή μας είναι η στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που πρέπει να έχει αναδιανεμητικό καθολικό χαρακτήρα, με την κατάργηση της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων και την παραχώρηση του πλέον του 1,5 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους. Είτε μέσω της 13ης σύνταξης, είτε με στοχευμένη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων».

  • Πέμπτη δέσμευση, η στήριξη των νέων της χώρας μέσα από πρόγραμμα που θα βοηθήσει τα νέα ζευγάρια να μείνουν στον τόπο μας και να δημιουργήσουν οικογένειες.

«Πρόγραμμα που θα λύνει το βασικό θέμα της στέγης και ταυτόχρονα καταργώντας τις ρυθμίσεις που έβαζαν εμπόδια στην είσοδό τους στα πανεπιστήμια. Όπως είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής που θέσπισε η κυρία Κεραμέως, προκειμένου να δώσει έδαφος στους ιδιοκτήτες κολεγίων για να έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, τα παιδιά μας να μην περνάνε στα πανεπιστήμια, παρότι έχουν τις δυνατότητες να σπουδάσουν, να ψάχνουν να βρουν πληρώνοντας το κατάλληλο αντίτιμο μια θέση σε κολέγιο».