Αλ. Μπουρλά: Στα τέλη του ’21 τα αποτελέσματα για το χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού

Στα αποτελέσματα των μελετών για την αποτελεσματικότητα του χαπιού της Pfizer κατά του κορωνοϊου αναφέρθηκε ο CEO της φαρμακοβιομηχανίας Άλμπερτ Μπουρλά, κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων των δύο hubs της εταιρείας. Όπως αποκάλυψε ο κ. Μπουρλά τα αποτελέσματα αναμένονται πριν από το τέλος του 2021, δίνοντας ελπίδες για τη χρήση ακόμη ενός όπλου στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Ο κ. Μπουρλά επισήμανε ότι, αν και τα αποτελέσματα των μελετών δεν έχουν ακόμη παραληφθεί, η εταιρεία αναλαμβάνει το ρίσκο για επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, ώστε, εφόσον αυτά είναι θετικά, να είναι έτοιμη για την παραγωγή του νέου φαρμάκου σε ήδη υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ανά τον κόσμο.

Όπως είπε, βάσει εργαστηριακών ελέγχων και ελέγχων σε πειραματόζωα, το νέο χάπι έχει σοβαρή αντιική δράση. Στους δε ελέγχους σε ανθρώπους διαπιστώνεται ότι η φαρμακοδυναμική του σκευάσματος είναι τέτοια που συγκεντρώνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες στους ιστούς-στόχους, ενώ το φάρμακο έχει και εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας, κάτι που σημαίνει ότι, αν χρειαστεί, μπορεί να αυξηθεί η χορηγούμενη δόση στους ασθενείς.

Ο κ. Μπουρλά υπενθύμισε ότι οι επιστημονικές ομάδες της εταιρείας εργάζονται πάνω σε δύο διαφορετικά θεραπευτικά προϊόντα, στο χάπι και σε φάρμακο σε ενέσιμη μορφή.

Σε ερώτημα δε, γιατί το φάρμακο καθυστέρησε σε σχέση με το εμβόλιο, είπε: «Πάντα θεωρώ πως είμαστε αργοπορημένοι, δεν θεωρώ ποτέ πως είμαστε έγκαιροι, όταν ο στόχος είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι ικανοποιημένος, γιατί το φάρμακο συνίσταται ουσιαστικά σε δύο νέες μοριακές οντότητες που ανακαλύφθηκαν με «αστρονομικά γρήγορο τρόπο, αν και όχι τόσο γρήγορο όσο στην περίπτωση του εμβολίου». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το βάρος δόθηκε στο εμβόλιο, γιατί είναι η πρόληψη, που έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον γενικό πληθυσμό.