Αλ. Μπουρλά: «Ίσως και το καλοκαίρι, εμβόλιο που θα αντέχει σε υψηλότερες θερμοκρασίες»

Ενδεχομένως και μέσα στο καλοκαίρι να είναι έτοιμη νέα έκδοση του εμβολίου της Pfizer έναντι του κορωνοϊού, που θα μπορεί να αποθηκευτεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά.

Μιλώντας στο αμερικανικό Axios, ο Μπουρλά τόνισε ότι η νέα εκδοχή του εμβολίου θα μπορεί να φυλαχτεί στη θερμοκρασία ενός «κλασικού» καταψύκτη, αντί για τους -70 βαθμούς, έως έξι μήνες: «Όπως γνωρίζετε, τα εμβόλια τώρα αποθηκεύονται στους -70 βαθμούς, αλλά πλέον θα μπορούν να παραμείνουν σε απλή κατάψυξη για περισσότερο από έναν μήνα. Αυτό είναι μια σημαντική βελτίωση η οποία παρέχει τρομερή ευελιξία για τους υγειονομικούς υπαλλήλους. Πιστεύουμε ότι θα μπορούμε να το έχουμε αυτό το καλοκαίρι».

Όπως έχει δηλώσει ο CEO της Pfizer, ενδέχεται να απαιτηθεί και τρίτη δόση του εμβολίου σε διάστημα οκτώ έως δώδεκα μηνών από τη δεύτερη, εκτιμώντας ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να γίνεται ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Pfizer για την παραλαβή 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων το 2022 και το 2023, ούτως ώστε να προλάβει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Στο μεταξύ, στη χορήγηση τρίτης δόσης, σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, αναμένεται να προχωρήσει η Βρετανία το φθινόπωρο, σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί πλήρως η απειλή μολύνσεων του κορωνοϊού έως τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με του «Times».