Ακυρώθηκαν όλες οι σημερινές σύνοδοι με φυσική παρουσία στον ΟΗΕ λόγω πέντε κρουσμάτων κορωνοϊού

Όλες οι σύνοδοι που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν σήμερα με φυσική παρουσία στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ματαιώθηκαν μετά τη διάγνωση πέντε κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε διπλωματική αποστολή κράτους μέλους, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

«Η σύσταση της ιατρικής υπηρεσίας ήταν να ακυρωθούν οι σύνοδοι με φυσική παρουσία στην έδρα του ΟΗΕ, εν αναμονή της ιχνηλάτησης των επαφών που είχαν οι προσβληθέντες από τον νέο κορωνοϊό» αναφέρεται σε επιστολή που εστάλη χθες το βράδυ στα 193 μέλη του ΟΗΕ από τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης Βολκάν Μποζκίρ. Ωστόσο, δεν διευκρινίστικε σε ποια διπλωματική αποστολή εντοπίστηκαν τα κρούσματα.

Είναι η πρώτη φορά που ο ΟΗΕ λαμβάνει ένα τέτοιο μέτρο από το καλοκαίρι, όταν ο ΟΗΕ άρχισε να πραγματοποιεί εκ νέου συνόδους με φυσική παρουσία στην έδρα του στη Νέα Υόρκη σε εναλλαγή με διαδικτυακές συνόδους, οι οποίες παραμένουν οι περισσότερες σε καθημερινή βάση λόγω της COVID-19.

Χθες η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πραγματοποίησε σύνοδο με αφορμή την 75η επέτειο από την ίδρυση του θεσμού το 1945. Η σύνοδος αυτή έγινε κυρίως διαδικτυακά με μαγνητοσκοπημένα βίντεο από ηγέτες των χωρών μελών του, την εισαγωγή στα οποία έκανε προφορικά ένα μέλος από κάθε χώρα, το οποίο παρίστατο στη μεγάλη αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Κατά την έναρξη της συνόδου, ο Βολκάν Βοζκίρ και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκφώνησαν ομιλία από το βήμα του οργανισμού.