Άκυρη η κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου από το «Lana» – Τι θα γίνει με τα δύο ελληνικά πλοία στον Περσικό

Φωτογραφία: Marine Traffic

Άκυρη έκρινε το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας την κατάσχεση του πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο «Lana», που είχε κρατηθεί στην Κάρυστο και ήταν η αιτία για το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης σε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο! Μετά την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης αναπτερώνονται οι ελπίδες για θετικές εξελίξεις όσον αφορά τα δύο ελληνικά πλοία.

Συγκεκριμένα χθες το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του δεξαμενόπλοιου που μετέφερε το ιρανικό πετρέλαιο Παναγιώτης Χιωτέλης. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι αντιρρήσεις αφορούσαν τις διατάξεις της ανακρίτριας Χαλκίδας, βάσει των οποίων είχε γίνει η κατάσχεση και μετάγγιση των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε το «Lana\.

Οι αντιρρήσεις υποβλήθηκαν την Τρίτη και αρχικά η δίκη είχε προσδιοριστεί για σήμερα Πέμπτη, αλλά η διαδικασία επισπεύσθηκε και το δικαστήριο έγινε χθες στη Χαλκίδα. Παράλληλα το δικαστήριο ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του φορτίου κάτι που σημαίνει ότι το φορτίο του πετρελαίου, που είχε στο μεταξύ μεταφερθεί στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο «Ice Energy», θα πρέπει να επιστραφεί στο «Lana».

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», μετά και τις επαφές Ελλήνων αξιωματούχων με εκπροσώπους της πρεσβείας του Ιράν θεωρείται πιθανό η δικαστική απόφαση να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης και άρα στην αποδέσμευση των δύο ελληνικών τάνκερ που παραμένουν ουσιαστικά υπό καθεστώς ομηρίας.

Υπενθυμίζεται ότι το «Lana» είχε δεσμευτεί έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.