Ακτωρ: Aπέσυρε προσφυγή για τη γραμμή 4 – Ανοίγει ο δρόμος για το διαγωνισμό

Στην απόσυρση της προσφυγής της στο Συμβούλιο Επικρατείας για τη γραμμή 4 του μετρό προχώρησε πριν από λίγες ημέρες η «Ακτωρ».

Ανάλογη κίνηση εξετάζει και η «Αβαξ», επικεφαλής της έτερης κοινοπραξίας που διεκδικεί το έργο του 1,8 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που και οι δυο προσφυγές αποσυρθούν, η «Αττικό Μετρό» μπορεί με ασφάλεια να προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν δύναται σε εκείνη τη φάση να υπάρξει νέος γύρος δικαστικής διαμάχης.

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, η «Ακτωρ» (επικεφαλής κοινοπραξίας με την Ansaldo και τη Hitachi) προχώρησε στην απόσυρση της αίτησης ακύρωσης που είχε καταθέσει και η οποία επρόκειτο να συνεκδικαστεί μαζί με την αντίστοιχη της κοινοπραξίας Αβαξ – Ghella – Aistom Transport τον Ιανουάριο.

Στο έτερο επιτελείο, της εταιρείας «Αβαξ», επικρατεί προβληματισμός σχετικό με τις επόμενες κινήσεις. Η απόσυρση της προσφυγής στο ΣτΕ θα εξεταστεί μέσα στην εβδομάδα από την εταιρεία.

Αν η προσφυγή της «Αβαξ» αποσυρθεί, τότε αυτό θα είναι μια σημαντική εξέλιξη, καθώς θα πάψει να υφίσταται ως δαμόκλειος σπάθη το ενδεχόμενο ακύρωσης του αποτελέσματος της τεχνικής αξιολόγησης.

Στην «Αττικό Μετρό» επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Παρότι τυπικά η εταιρεία δεν κωλύεται να προχωρήσει στη συνέχιση του διαγωνισμού με την ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, είναι σίγουρο ότι η απουσία προσφυγών δημιουργεί μεγαλύτερη ασφάλεια.

Αν το τοπίο ξεκαθαρίσει, η «Αττικό Μετρό» θα μπορεί άμεσα να δρομολογήσει την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή των πρόδρομων εργασιών (με την ΕΡΕΤΒΟ), καθώς η προετοιμασία του εδάφους για το κυρίως έργο έχει συμβατικό χρόνο 30 μηνών.