Ακρως επιβαρυντική για την Τουρκία διεθνής έκθεση για ξέπλυμα χρήματος – χρηματοδότηση τρομοκρατίας

  • Άμεσο κίνδυνο να τεθεί στη γκρίζα λίστα των χωρών για χρηματοδότηση τρομοκρατίας και αδυναμία ελέγχων στο ξέπλυμα χρήματος εξαιτίας διατρέχει η Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση του FATF,  του διεθνούς παρατηρητηρίου για το ξέπλυμα χρήματος.

Στην έκθεση του οργανισμού που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ο οργανισμός FATF (Financial Action Task Force) επισημαίνει  τα κενά στις προσπάθειες της Τουρκίας να αποτρέψει τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής.

  • Από τους 11 τομείς ελέγχου, η Τουρκία κρίθηκε ότι χρειάζεται να προχωρήσει σε μεγάλες ή ριζικές αλλαγές  στις εννέα. Τα ευρήματα της έκθεσης σημαίνουν ότι η Αγκυρα θα τεθεί υπό καθεστώς παρακολούθησης για ένα χρόνο και θα μπορούσε να τεθεί στη «γκρίζα λίστα» εάν δεν προβεί σε βελτιώσεις.

Το παρατηρητήριο αναφέρει ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει ριζικές βελτιώσεις σε μέτρα παγώματος κεφαλαίων που συνδέονται με τρομοκρατία, ή τρομοκρατικές οργανώσεις και χρηματοδότες αυτής.

  • Η Τουρκία έχει χαμηλό δείκτη καταδικαστικών αποφάσεων για υποθέσεις χρηματοδότησης τρομοκρατίας, επισημαίνει η έκθεση παραπέμποντας σε δεδομένα που έχουν παρασχεθεί από τις αρχές και δείχνουν ότι από τις 6.000 δίκες για σχετικά αδικήματα το 2017, μόνο οι 115 κατέληξαν σε καταδικαστική απόφαση.

Η Αγκυρα θα πρέπει επίσης να βελτιώσει τις προσπάθειές της για να αποτρέψει τη συγκέντρωση, διακίνηση και χρήση κεφαλαίων για όπλα μαζικής καταστροφή», με την επισήμανση ότι η Τουρκία είναι πολύ αργή στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα.

Πηγή: Reuters