Ακόμα 112 εκατ. από την Κομισιόν για την έρευνα για τον κορωνοϊό

Η Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την κινητοποίηση επιπλέον 122 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Ορίζων 2020, για την επειγόντως αναγκαία έρευνα για τον κορωνοϊό. Η νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμπληρώνει τη συνεισφορά 1,4 δισ. ευρώ εκ μέρους της Επιτροπής στην πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορονοϊό, που δρομολογήθηκε από την Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 4 Μαΐου 2020.

Η νέα πρόσκληση είναι η πιο πρόσφατη μιας σειράς χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ δράσεων έρευνας και καινοτομίαςγια την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Συμπληρώνει προηγούμενες δράσεις για την ανάπτυξη διαγνωστικών μέσων, θεραπειών και εμβολίων, ενισχύοντας την ικανότητα παραγωγής και ανάπτυξης άμεσα διαθέσιμων λύσεων για την ταχεία ανταπόκριση στις πιεστικές ανάγκες. Θα συμβάλει επίσης στην καλύτερη κατανόηση των συμπεριφορικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: «Κινητοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να καταπολεμήσουμε αυτή την πανδημία με εξετάσεις, θεραπείες και πρόληψη. Ωστόσο, για να πετύχουμε στη μάχη μας κατά του κορωνοϊού, πρέπει επίσης να κατανοήσουμε πώς επενεργεί στην κοινωνία μας και πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τις παρεμβάσεις αυτές γρήγορα. Πρέπει να διερευνήσουμε τεχνολογικές λύσεις για την ταχύτερη κατασκευή ιατρικού εξοπλισμού και ιατρικών προμηθειών, την παρακολούθηση και την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου, και την καλύτερη περίθαλψη των ασθενών.»

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε τα εξής: «Υποστηρίζουμε τις υγειονομικές αρχές, τους επαγγελματίες της υγείας και το ευρύ κοινό σε όλα τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Για τον σκοπό αυτό, αναπτύσσουμε καινοτόμες τεχνολογίες και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν γρήγορα για την πρόληψη, τη βέλτιστη θεραπεία και την αποκατάσταση από την πανδημία αυτή και για την προετοιμασία για την περίοδο που θα ακολουθήσει. Στις τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνονται ψηφιακές λύσεις και τεχνολογίες, όπως η τηλεϊατρική, τα δεδομένα, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και η φωτονική.»

Τα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης θα πρέπει να αφορούν τον αναπροσανατολισμό της μεταποίησης με στόχο την ταχεία παραγωγή ζωτικής σημασίας ιατρικών εφοδίων και ιατρικού εξοπλισμού που απαιτείται για τη διενέργεια εξετάσεων, τη θεραπεία και την πρόληψη, καθώς και για την ανάπτυξη ιατρικών τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων για τη βελτίωση του εντοπισμού, της παρακολούθησης και της περίθαλψης των ασθενών.

Η προθεσμία υποβολής είναι η 11η Ιουνίου 2020, ενώ η πρόσκληση θα επικεντρωθεί στην ταχεία επίτευξη αποτελεσμάτων.

Η νέα πρόσκληση θα καλύπτει πέντε τομείς με τους ακόλουθους ενδεικτικούς προϋπολογισμούς:

  1. Αναπροσανατολισμός της μεταποίησης για την παραγωγή ιατρικών εφοδίων και εξοπλισμού ζωτικής σημασίας (23 εκατ. ευρώ)
  2. Ιατρικές τεχνολογίες, ψηφιακά εργαλεία και ανάλυση δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της επιτήρησης και της περίθαλψης σε υψηλά επίπεδα τεχνολογικής ετοιμότητας (56 εκατ. ευρώ)
  3. Συμπεριφορικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που έχει η αντιμετώπιση της έξαρσης της νόσου (20 εκατ. ευρώ)
  4. Πανευρωπαϊκές μελέτες κοόρτης για τη νόσο COVID-19 (20 εκατ. ευρώ)
  5. Συνεργασία υφιστάμενων ενωσιακών και διεθνών μελετών κοόρτης συναφών με τη νόσο COVID-19 (3 εκατ. ευρώ)