Αίτηση πτώχευσης από την αμερικανική start-up ηλεκτρικών αυτοκινήτων Fisker

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε χθες Δευτέρα η Fisker Inc., κάποιους μήνες αφότου η start-up ηλεκτρικών οχημάτων σταμάτησε την παραγωγή του μοναδικού της μοντέλου, του SUV Fisker Ocean, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Στην αίτηση που κατέθεσε στο Ντέλαγουερ, η εταιρεία ανέφερε περιουσιακά στοιχεία ύψους 500 εκατ. δολαρίων έως 1 δισ. δολαρίων και υποχρεώσεις ύψους 100 έως 500 εκατ. δολαρίων. Η κατάθεση προστατεύει τη Fisker από τους πιστωτές της, ενώ επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την αποπληρωμή τους.

Η Fisker είναι η δεύτερη εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων που ξεκίνησε από τον Χένρικ Φίσκερ -διάσημο σχεδιαστή σπορ αυτοκινήτων των BMW και Aston Martin- και καταλήγει σε πτώχευση. Ένα προηγούμενο εγχείρημα, η Fisker Automotive, κατέθεσε αίτηση για προστασία βάσει του κεφαλαίου 11 το 2013, αφού μια σειρά ανακλήσεων προκάλεσε την πτώση του προμηθευτή μπαταριών της, ο οποίος ήταν επίσης αποδέκτης δανείων του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Ενώ η παραγωγή των σπορ οχημάτων γενικής χρήσης Fisker Ocean ξεκίνησε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Νοέμβριο του 2022, τα πρώτα SUV δεν διέθεταν βασικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου του cruise control (σ.σ.: σύστημα που ελέγχει αυτόματα την ταχύτητα ενός αυτοκινήτου).

Τα σφάλματα του λογισμικού κατέληξαν να επιβραδύνουν την παραγωγή για μήνες, ωθώντας τη Fisker στο να μειώσει επανειλημμένα τις προβλέψεις της. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο YouTuber Marques Brownlee δημιούργησε ένα βίντεο -«αυτό είναι το χειρότερο αυτοκίνητο που έχω αξιολογήσει ποτέ»- που συνοψίζει μια σειρά από προβλήματα που αντιμετώπισε ενώ οδηγούσε ένα Ocean. Το βίντεο έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 5,7 εκατ. προβολές.

Η Fisker, η οποία παρήγαγε 10.193 Oceans πέρυσι, αλλά παρέδωσε μόνο 4.929 οχήματα σε πελάτες, δεν είναι η μοναδική start-up του κλάδου που οδηγείται στην πτώχευση, καθώς το ίδιο έχει συμβεί και στην Charge Enterprises, που εγκαθιστούσε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και κατέθεσε αίτηση για προστασία βάσει του κεφαλαίου 11 τον Μάρτιο. Άλλοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων που έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης περιλαμβάνουν τις Lordstown Motors, Proterra και Electric Last Mile Solutions.