Αίτημα προς τον Γερμανό πρεσβευτή… με τα περίεργα γούστα για διευκρίνιση

Εξοχότατε κ. Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, πρόσφατα επισκεφθήκατε τα Ιωάννινα και προβήκατε σε μία κάπως κρύα, αν μη τί άλλο και σίγουρα ακατανόητη ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα για τον Αλή Πασά. Το πράξατε δε τούτο έμπροσθεν ενός οθωμανικού μνημείου.

  • Εάν υποτεθεί ότι οι διπλωμάτες με τις αναρτήσεις των πρεσβευτών εμπεριέχουν κάποιο μήνυμα (βλ. την αντίστοιχη δραστηριότητα του Αμερικανού συναδέλφου σας… αλήθεια, τον ξέρετε από την Ουκρανία;), μάλλον δεν κάνατε και πολύ καλά τη δουλειά σας, διότι τόσες ώρες αργότερα αναρωτιόμαστε τι στην ευχή ήθελε να πει “ο ποιητής”.

Η δε συγκυρία της αναφοράς στον Αλή Πασά αφήνει ανοικτά σενάρια τα οποία θα περιέγραφαν την ενέργειά σας ως “μη φιλική”. Οπότε μάλλον μας χρωστάτε μια διευκρίνιση. Διότι αυτό το «Dear haters» όταν ενοχλήθηκαν πολλοί, μάλλον θα έπρεπε να σας είχε κάνει να θεωρήσετε ότι κάτι δεν είχε γίνει σωστά από μέρους σας. Όχι και να μας… την πέσετε. Το υπερτροφικό «εγώ» κάνει ενίοτε σοβαρές ζημιές σε αξιόλογους ανθρώπους.

Γράφει ο ΔΩΔΩΝΑΙΟΣ ΜΑΝΤΗΣ

Καταρχήν και καταρχάς κ. Πρέσβη, τούτο το μνημείο βρήκατε ώστε να αναρτήσετε φωτογραφία του και να το «διαφημίσετε», ως εκπρόσωπος της Γερμανίας; Για ποιόν λόγο δεν αναρτήσατε π.χ. μία φωτογραφία του αρχαιότερου Ελληνικού μαντείου και ενός εκ των αρχαιοτέρων θεάτρων του κόσμου; Αναφερόμαστε δε, αν μη τι άλλο, στην Αρχαία Δωδώνη.

Όπως σήμερα τα Ιεροσόλυμα θεωρούνται «Άγιοι Τόποι» των Χριστιανών και η Μέκκα των Μωαμεθανών έτσι και η Δωδώνη, τόσο κατά την προϊστορική περίοδο, όσο και κατά τους ιστορικούς χρόνους υπήρξε ιερός χώρος και κατ’ εξοχήν πνευματικό κέντρο του απανταχού ελληνισμού της αρχαιότητας.

Ίσως γι’ αυτό τον λόγο ακόμη και ο εξοχότατος πρεσβευτής των ΗΠΑ προτίμησε την Αρχαία Δωδώνη για να αναρτήσει φωτογραφίες του από τη δική του επίσκεψη του στα όμορφα Ιωάννινα, σεβόμενος την αρχαία Ιστορία του τόπου. Από όλα τα αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία της Ηπείρου, το οθωμανικό μνημείο σας έκανε εντύπωση κ. Πρέσβη μας στα Ιωάννινα; Περίεργα γούστα σε περίεργες εποχές δείχνετε να έχετε Εξοχότατε κ. πρέσβη.

  • Σε άλλη ανάρτησή σας δε, αναφέρατε τον θαυμασμό σας (πόσα θαυμαστικά να βάλω εδώ κ. Πρέσβη;) στον Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Μάλιστα… Τί να γράψει κανείς τώρα κ. Πρέσβη μας; Ότι ο Αλή Πασάς ήταν ένα απάνθρωπο κτήνος το οποίο κατέσφαξε, τυράννησε και υποδούλωσε τους Ηπειρώτες;

Αυτή θα ήταν η περισσότερο αξιοπρεπής και στο όριο της πολιτικής ορθότητας άποψη που θα μπορούσε να γραφτεί για τον γιο της μονοβύζας Χάμκο (για να σας δώσουμε κίνητρο να διαβάσετε και λίγο). Δεν θέλετε να γνωρίζετε την «απολίτιστη» άποψη των Ηπειρωτών όσο αφορά τον σφαγέα Αλή. Ας όψεται ο δαίμων της λογοκρισίας του διαδικτύου κ Πρέσβη μας, ειδάλλως μετά χαράς θα γραφόταν…

Επειδή όμως διάγουμε «περίεργες» και «πονηρές» γεωπολιτικές περιόδους, ας πάμε στο ζουμί κ. πρέσβη μας και ας προσπαθήσουμε να «ερμηνεύσουμε» με τα δικά μας, φτωχά μυαλά («λαϊκίστικα» και «ψεκασμένα» θα τα αποκαλούσαν ενδεχομένως οι γκαουλάιτερς των γερμανικών συμφερόντων στο Ελλαδιστάν – από την προσπάθεια να μαντέψουμε περισσότερες σκέψεις σας προέκυψε η ονομασία της χώρας) ένα απόσπασμα από την ανάρτησή σας.

Θα σας παρακαλούσα δε, όπως σεις προβείτε, εάν η Εξοχότητά σας καταδέχεται βεβαίως-βεβαίως να απευθυνθεί σε έναν ή μία «ιθαγενή» ενός failed state (όπως αρέσκονταν να μας αποκαλούν από το 2010 οι απόγονοι του Χίμλερ), σε κάποια διευκρίνιση. Είμαστε δε διατεθειμένοι, να έχομεν τα αυτιά και τα μυαλά μας ορθάνοιχτα και να σεβαστούμε, αλλά να κριτικάρουμε την άποψή σας.

Στην ανάρτησή σας Εξοχότατε κ. Πρέσβη της Γερμανίας, αναφέρατε τα εξής:
“Ο Αλί Πασάς, Οθωμανός κυβερνήτης γνωστός και ως λιοντάρι των Ιωαννίνων, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο κράτος στην Ήπειρο. Αποτυχία και σκοτώθηκε. Το ακέφαλο σώμα του θάφτηκε εδώ.”

Ερμηνεία 1. «Όποιος αντισταθεί στο νεο-οθωμανικό στρατήγημα και απαιτήσει ανεξαρτησία, θα αποτύχει και θα χάσει το κεφάλι του». Γι’ αυτό πηδάει από τη χαρά του ο Τούρκος συνάδελφός σας με αυτή την ηλίθια -μέχρι την παροχή διευκρινίσεων- ανάρτηση κ. πρέσβη μας;

Ερμηνεία 2. «Δικαιοδοσία για δημιουργία ανεξάρτητων κρατών έχει μόνο η Οθωμανική Πύλη». Γι’ αυτό το μυαλό μου πήγε στην «ανεξάρτητη» Κρήτη και στους χάρτες της Άγκυρας με τους τρεις κρητικούς νομούς υπό οθωμανική κατοχή; Τί να υποθέσουμε τώρα κ. πρέσβη; Ότι έχετε άγνοια της Ιστορίας; Φανταστείτε να γινόταν μία τέτοια δήλωση στην Κρήτη, με τις τόσες αποτυχημένες επαναστάσεις που είχαν κάνει οι Κρητικοί.

Ερμηνεία 3. Μήπως πρόκειται για προσπάθεια ψυχολογικής πίεσης της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει της γερμανικής πρωτοβουλίας για τον στημένο διάλογο που προωθεί η χώρα σας ώστε να προβούμε σε υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην πάντα αγαπητή σας Τουρκία;

Αυτήν που δεν αποδέχεται να κρίνει διεθνής δικαιοδοτικός μηχανισμός την άποψή της γνωρίζοντας ότι είναι παράνομη και παράλογη; Έχοντας τη χώρα σας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά δεκανίκια της; Μήπως δηλαδή πρόκειται, λέμε τώρα, για διπλωματική δήλωση του στυλ: «Μη μιλάτε γιουσουφάκια γιατί και η Ήπειρος ήταν κάποτε οθωμανική οπότε θα μπορούσε ο Ερντογάν να τη διεκδικήσει και αυτήν, ή να βάλει από δίπλα τους Αλβανούς να σας ανοίξουν κι εκεί μέτωπο»;

  • Το αίμα νερό δεν γίνεται, λέμε εδώ στην Ελλάδα για να αναφερθούμε σε άρρηκτους δεσμούς, γενικώς.
  • Κι όποιος έχει διαβάσει Ιστορία του 20ου αιώνα, ίσως και λίγο νωρίτερα, θυμάται πολλές δοσοληψίες και αλληλοϋποστήριξη της χώρας σας με την Υψηλή Πύλη.
  • Όχι πως ήταν παράλογη από την άποψη των συμφερόντων και των γεωστρατηγικών ανταγωνισμών της εποχής, αλλά μην μας πουλάτε φούμαρα και κουραφέξαλα -δυο εκφράσεις που επίσης χρησιμοποιούμε εδώ στην Ελλάδα- περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου και κόπτεστε για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Για να συνεννοούμαστε το παραθέτω.

Εξοχότατε κ. πρέσβη της χώρας που έχει αποκληθεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα ασφαλείας της Ευρώπης, διαλέξτε όποια από τις άνωθεν ερμηνείες προτιμάτε για να διαψεύσετε. Εγώ, για να μη με θεωρήσετε προκατειλημμένο, κατέφυγα στους συναδέλφους μου μάντεις του Μαντείου της Δωδώνης. Όμως, ούτε κι αυτοί μπόρεσαν να ερμηνεύσουν τους χρησμούς σας. Οπότε, στο όνομα της ελληνογερμανικής φιλίας που δέχεται σοβαρότατα πλήγματα τελευταία, κάντε μου τη χάρη και απαντήστε…

https://www.defence-point.gr/