Αισιοδοξία από την έγκριση της κολχικίνης για την αντιμετώπιση της Covid-19

Το αντιφλεγμονώδες φάρμακο κολχικίνη θα μπορούν να συνταγογραφούν από σήμερα οι γιατροί σε συγκεκριμένους ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έδωσε την έγκρισή της να μπει η ουσία στο πρωτόκολλο θεραπειών.

Για τη συγκεκριμένη απόφαση καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με Covid-19, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες και υποδεικνύουν σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, με τη μελέτη GRECO-19, ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με Covid-19.

Η κολχικίνη είναι ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, έπειτα από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.

Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.