Αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan – Ισχυρό το ενδιαφέρον των επενδυτών – Στο επίκεντρο οι τιτλοποιήσεις NPEs

Το μήνυμα για τις ελληνικές τράπεζες ήταν ιδιαίτερα θετικό, όπως σημειώνει σε έκθεσή της η JP Morgan για τα αποτελέσματα του πρόσφατου roadshow που διοργάνωσε στα γραφεία της στο Λονδίνο όπου συμμετείχαν οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες – Alpha Bank. Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, με ιδιαίτερα αισιόδοξα σενάρια για μια οριακά πιο θετική εικόνα στο μέτωπο της κερδοφορίας σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν μήνυμα εμπιστοσύνης για το 2020, καθώς όπως εκτιμήθηκε πιθανό να αποτελέσει έτος μετασχηματισμού για τον τομέα.

Η εκτέλεση των σχεδίων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) ήταν στο επίκεντρο και, με μεγαλύτερη ορατότητα σε σύγκριση με το παρελθόν, εκτιμήθηκε ότι θα εφαρμοστούν εγκαίρως.

Στο συνέδριο συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη των διοικήσεων κορυφαίων εταιρειών και τραπεζών από την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, τα μηνύματα από τις τράπεζες που συμμετείχαν στο CEEMEA Opportunities Conference ήταν πιο bullish από ότι πριν έναν ακριβώς χρόνο και στις αρχές του 2019, ένα έτος  όπου ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε διεθνώς δίνοντας κέρδη άνω του 100%.

Ειδικά σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, τα σχόλια ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξα, τονίζει.

Έτσι, η JP Morgan αισθάνεται περισσότερη άνεση για την θέση που τηρεί για τον κλάδο, εκτιμώντας πως η εικόνα της κερδοφορία θα είναι πολύ πιο θετική από ότι το 2019. 

Alpha Bank

Συνολικά οι ερωτήσεις των επενδυτών επικεντρώθηκαν στο σχέδιο τιτλοποίησης Galaxy ύψους 12 δισ. ευρώ, με την Alpha Bank να δίνει μήνυμα εμπιστοσύνης ότι η εφαρμογή της νέας στρατηγικής είναι σε εξέλιξη, με στόχο να φτάσει την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROEs) σε διψήφια ποσοστά έως το τέλος του 2022.
Η διαδικασία τιτλοποίησης έχει ξεκινήσει και η τράπεζα αναμένει να λάβει προσφορές έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τον Σεπτέμβριο-
Οκτώβριο.
Η περίμετρος της τιτλοποίησης είναι ιδιαίτερα σημαντική και θεωρείται βασική για την εξέλιξη της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.
Με το Galaxy να επικεντρωμένο στο περισσότερο προβληματικό τμήμα του υπάρχοντος αποθέματος NPE της τράπεζας (π.χ. καταγγελλόμενα και στρατηγικοί παραβάτες), το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο θα είναι υγιέστερο και θα επιτρέψει καλύτερα ποσοστά θεραπείας και αναδιαρθρώσεις.

Ένα παράδειγμα είναι τα NPEs λιανικής, τα οποία ανέρχονται στο 54% του Galaxy, εκ των οποίων το 34% εμπίπτει στον ορισμό των στρατηγικών παραβατών.

Μετά το Galaxy, το μερίδιο των λιανικών NPE που ταξινομούνται ως στρατηγικοί παραβάτες θα υποχωρήσει στο 9%.

Επίσης, με την ολοκλήρωση του Galaxy, η προ προβλέψεων αύξηση της κερδοφορίας θα οδηγήσει τον ROE στο 9% και το λόγο των NPEs σε ~20% από 44% το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Επίσης, το κόστος κινδύνου θα μειωθεί κατά 130 μ.β. έως το 2022, γεγονός που θα προσθέσει περίπου 5% στον δείκτη ROE.

Η βελτίωση των εσόδων και της αποδοτικότητας κόστους αναμένεται να αυξηθεί επιπλέον 4%.

Η συνολική εικόνα των επενδυτών είναι ότι οι υποθέσεις της Alpha Bank είναι συντηρητικές, ιδίως όσον αφορά τις μακροοικονομικές προσδοκίες, αφήνοντας κάποιο περιθώριο βελτίωσης.

Εθνική Τράπεζα

Συνολικά οι προοπτικές της Εθνικής το 2020 είναι θετικές, με την τράπεζα να έχει προχωρήσει σημαντικά στην εκκαθάριση του ισολογισμού της.

Η διοίκηση της Εθνικής βρίσκεται στα τελικά στάδια της διάρθρωσης μιας τιτλοποίησης για το 2020, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε προβλέπει, ενώ το μέγεθος πιθανότατα θα είναι σημαντικά υψηλότερο από τα 3 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί.

Επομένως, η τράπεζα θέλει να επιτύχει μονοψήφιο αριθμό NPE ενδεχομένως έως το 2021, ένα έτος νωρίτερα από το αρχικό σχέδιο.

Η περίμετρος της τιτλοποίησης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε ενυπόθηκα NPEs.

Η ΕΤΕ βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση σε σχέση με άλλες τράπεζες χάρη στα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων διακρατούμενων έως τη λήξη (το οποίο η τράπεζα θα μπορούσε να αποφασίσει να πωλήσει και να κλείσει με σημαντικά πρόσθετα έσοδα) και την πώληση της ασφαλιστικής θυγατρικής, τα έσοδα της οποίας θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αντισταθμίσει πλήρως πιθανές ανάγκες λόγω τιτλοποίησης.
Ευνοϊκά θα λειτουργήσει και η αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά 9% στο 9μηνο του 2019, υποστηρίζοντας την εμπροσθοβαρή επιτάχυνση της τιτλοποίησης.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11,5% από το κατώτατο όριο, αφήνοντας περιθώρια για σημαντική ανατίμηση των τιμών στην αγορά τα επόμενα χρόνια.

Οι όγκοι των συναλλαγών αυξάνονται σημαντικά, υποδηλώνοντας ότι είναι μια αξιόπιστη ανάκαμψη.

Τράπεζα Πειραιώς

Συνολικά τα περισσότερα ερωτήματα των επενδυτών ήταν επικεντρωμένα στα σχέδια μείωσης των NPEs και ενίσχυσης των κεφαλαίων, με τη διοίκηση να φαίνεται βέβαιη ότι ο σχεδιασμός θα προχωρήσει εγκαίρως.

Με το σχέδιο Ηρακλής που έχει θεσπιστεί τώρα, η διοίκηση βρίσκεται στα τελικά στάδια επανεκτίμησης και θα παράσχει στην αγορά μια ενημέρωση μαζί με τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου του 2019.

Με αρκετές ερωτήσεις από τους επενδυτές σχετικά με τη συμπίεση περιθωρίων στον τομέα, ο CFO Θ. Γναρδέλλης βεβαίωσε ότι τα υπάρχοντα καθαρά περιθώρια από τόκους (NIMs) στο 2,5% περίπου, ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Ενώ η τράπεζα προϋπολογίζει μια μικρή επιδείνωση των NIM, αυτά είναι σύμφωνα με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τον περιορισμό του κινδύνου στην οικονομία.
Τα νέα δάνεια τοποθετούνται περίπου 100 bps υψηλότερα από τα υπάρχοντα.

Από την άλλη πλευρά, η Πειραιώς τόνισε την αποτελεσματικότητα του κόστους, βάσει της καθοδήγησης, ενώ βλέπει περαιτέρω εξορθολογισμό των δαπανών.

Μέχρι το 2023, η διοίκηση αναμένει πρόσθετο κόστος 50 μ.β. στην απόδοση προ φόρων ROA της τράπεζας με στόχο το 1,0%.