Aισιόδοξα μηνύματα για τις τραπεζικές μετοχές – Οι τιμές στόχοι που δίνουν επενδυτικές τράπεζες και ξένοι οίκοι

Στις 26 Μαΐου, ο τραπεζικός δείκτης έσπασε το φράγμα των 1.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2018, αλλά αυτό που πραγματικά τραβάει την προσοχή είναι η άνοδος κατά 50% μέσα στο έτος.

Ένας ακόμη λόγος που κάνει τους επενδυτές να χτίζουν θέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι το γεγονός ότι ετοιμάζονται μετά από 16 χρόνια να δώσουν μέρισμα το 2024, για πρώτη φορά από το 2008.

Οι αναλυτές που καλύπτουν τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές αναγνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπροστά τους αρκετές θετικές εξελίξεις, όπως η επενδυτική βαθμίδα, η διατήρηση υψηλής κερδοφορίας και η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μάλιστα αν επιβεβαιωθούν, οι τίτλοι των ελληνικών τραπεζών θα έχουν σημειώσει ένα από τα μεγαλύτερα ράλι στην ιστορία και θα έχουν ανακάμψει με ηχηρό και εντυπωσιακό τρόπο.

Η JPMorgan, η Morgan Stanley, η Goldman Sachs και η Jefferies, είναι ορισμένες από τις επενδυτικές τράπεζες που στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του κλάδου.
Η  Deutsche Bank  επιβεβαιώνει την θετική της στάση για το σύνολο του κλάδου. Ο επενδυτικός οίκος  διαπιστώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες υπερ-αποδίδουν έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών, παρότι βρίσκονται εκτός των ραντάρ των περισσότερων επενδυτών.
Η Deutsche Bank ανεβάζει την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,70 ευρώ, από τα 1,60 ευρώ προηγουμένως, , επιβεβαιώνοντας τη σύσταση αγοράς που έχει εκδώσει για τον τίτλο.Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου, το story της τράπεζας είναι άθικτο και πλέον περιμένουν το Investor Day.

Η Deutsche Bank αναβαθμίζει την Πειραιώς σε buy από hold, με την τιμή στόχο στα 2,95 ευρώ (από 1,8 ευρώ), ενώ προχωρά σε αντίστοιχη αναβάθμιση και για τη Eurobank, με την τιμή στόχο από τα 1,45 ευρώ να ανεβαίνει στα 1,7 ευρώ  Βuy είναι η σύσταση και για την Εθνική, με τον πήχυ να ανεβαίνει στα 6,15 ευρώ από τα 5,1 ευρώ.

Η Morgan Stanley προτείνει ως κορυφαία επιλογή την ελληνική αγορά από τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης και την ξεχωρίζει μαζί με τις μετοχές των ΗΑΕ και της Πολωνίας.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν φθηνές. Η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στις 7,7 φορές για τους επόμενους δώδεκα μήνες, χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

 Η Jefferies έχει αυξήσει τις θέσεις της στις ελληνικές τράπεζες από το β’ εξάμηνο του 2022, πιστεύοντας ότι έρχονται καλύτερες ημέρες.

Την πρώτη επιλογή της Jefferies, αποτελεί η Εθνική Τράπεζα, με τους αναλυτές του οίκου να συστήνουν αγορά και τις προβλέψεις για την τιμή – στόχο να ανεβαίνει στα 7,30 ευρώ από τα 6,50 της προηγούμενης εκτίμησης.

Ακολουθούν Eurobank και Πειραιώς, όπου ο οίκος συστήνει διακράτηση και ανεβάζει ελαφρώς τις προβλέψεις για τις τιμές στόχους. Για την Eurobank η νέα τιμή είναι 1,70 ευρώ. από 1,65 , ενώ για την Πειραιώς 2,70 ευρώ από 2,50.

Goldman Sachs επισημαίνει τη θετική αντίδραση των τραπεζών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, εξηγώντας ότι πέραν του ράλι 13% του κλαδικού δείκτη στο ΧΑ, σημειώθηκε και αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα των τραπεζών

«Είμαστε σχετικά εποικοδομητικοί στις ελληνικές τράπεζες με συστάσεις αγοράς (buy) σε Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, υπολογίζοντας τη μέση απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 12% / 10% το 2023 και 2024 (από 8% το 2022), με περαιτέρω βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) σε 14,6% / 15,4% (από 13,7%) σημειώνει η Goldman Sachs.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει εντυπωσιακές επιδόσεις από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά 49 μονάδες βάσης. Αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα καθοδηγείται από τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και την αυξανόμενη πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα κατά τη φετινή χρονιά αναφέρει η Axia Research σε νέα έκθεσης της με τίτλο «To be continued…»

Η Axia αναμένει ουσιαστικά μια ισχυροποίηση των προοπτικών και των μεγεθών των τεσσάρων συστημικών, υπό τη συνοδεία των υψηλών επιδόσεων.

Η Axia Research επιβεβαιώνει τις συστάσεις «buy» (αγοράς) για τις τράπεζες και προτείνει νέες αυξημένες τιμές στόχους. Για την Alpha Bank αυξάνει την τιμή στόχο στα 2 ευρώ από 1,8 ευρώ προηγουμένως, στη Eurobank στα 2 ευρώ από 1,8 ευρώ προηγουμένως, στην Εθνική Τράπεζα στα 7,2 ευρώ από 5,5 ευρώ προηγουμένως και στην Τράπεζα Πειραιώς τα 3,4 ευρώ από 3,1 ευρώ προηγουμένως).

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές