Αίρονται οι κυρώσεις σε βάρος του Αγκίλα Σάλεχ, του προέδρου του κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαίρεσε σήμερα από τη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων τον Αγκίλα Σάλεχ προκειμένου να ενθαρρύνει τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Λιβύη και να διασφαλίσει ότι οι Βρυξέλλες θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε οποιαδήποτε διευθέτηση του λιβυκού ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Σάλεχ, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, δεν υπόκειται πλέον σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων στην Ευρώπη, όπως προέβλεπαν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΕ σημειώνεται ότι συμφωνήθηκε η άρση των κυρώσεων «υπό το φως της πρόσφατης, εποικοδομητικής του δέσμευσης υπέρ μιας πολιτικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στη λιβυκή κρίση».

Μετά από μήνες αδράνειας, οι Ευρωπαίοι βλέπουν μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν τον ρόλο τους στη Λιβύη, μετά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο, αλλά και να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη τουρκική και ρωσική στρατιωτική ανάμιξη στην περιοχή.

Η ΕΕ, όπως και ο ΟΗΕ, στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη. Όμως ο Σάλεχ φαίνεται ότι έχει αποκτήσει επιρροή ως διαπραγματευτική δύναμη, σε σχέση με τον Χαλίφα Χάφταρ, τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού και αντιπάλου της GNA.