Αίγυπτος: 5 στρατιωτικοί και 7 τζιχαντιστές νεκροί σε νέα επίθεση στη Χερσόνησο του Σινά

Πέντε μέλη των ένοπλων δυνάμεων και επτά τζιχαντιστές σκοτώθηκαν χθες τα ξημερώματα, σε νέα επίθεση στην περιοχή της Χερσονήσου του Σινά, όπου μαίνεται τζιχαντιστική εξέγερση τα τελευταία χρόνια, όπως ανακοίνωσε το αιγυπτιακό γενικό επιτελείο.

«Ένας αξιωματικός και τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν» ανέφερε συγκεκριμένα ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος του αιγυπτιακού γενικού επιτελείου.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση του είδους μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της εβδομάδας. Το Σάββατο, ο στρατός έκανε λόγο για έντεκα νεκρούς στρατιωτικούς και άλλους πέντε τραυματίες στην προσπάθεια αποτροπής «τρομοκρατικής» ενέργειας κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, στο Σινά. Την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), μέσω του οργάνου προπαγάνδας του Άμακ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2018 ο στρατός και η αστυνομία της Αιγύπτου εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στο Σινά, περιοχή που λυμαίνονται πυρήνες τζιχαντιστών, ορισμένοι από τους οποίους ορκίζονται πίστη στο ΙΚ. Πολεμούν επίσης τζιχαντιστικές ομάδες στη δυτική έρημο, ανάμεσα στην κοιλάδα του Νείλου και τα σύνορα με τη Λιβύη.

Στη Χερσόνησο του Σινά, οι επιθέσεις επικεντρώνονται στις υποδομές, ειδικά στους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που προμηθεύουν το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Το αιγυπτιακό γενικό επιτελείο ανακοινώνει συχνά ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν τζιχαντιστές στη Χερσόνησο. Από τις 7 Μαΐου έχουν σκοτωθεί 23, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του.

Συνολικά, πάνω από 1.000 τζιχαντιστές και δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς – οι οποίοι όμως δεν μπορούν να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, καθώς στην επαρχία του Βόρειου Σινά η πρόσβαση των δημοσιογράφων είναι απαγορευμένη.

Ο στρατός ανακοίνωσε τις νέες απώλειές του την ημέρα που ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι συναντήθηκε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τη «συνεργασία στο πεδίο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας» σε διμερές επίπεδο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της αιγυπτιακής προεδρίας που αναρτήθηκε στο Facebook.

Η πιο πρόσφατη σημαντική επίθεση στο Κάιρο είχε διαπραχθεί τον Μάιο του 2020, με στόχο τις πυραμίδες της Γκίζας, νοτιοδυτικά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, και επίσημο απολογισμό 17 τραυματίες.