Αγορές πανικού στην Κίνα λόγω Covid και χειμώνα – Καθησυχαστικές οι Αρχές

Μεγάλες ποσότητες από λάχανα, ρύζι και αλεύρι -για τον χειμώνα- αγόραζαν σήμερα οι καταναλωτές στο Πεκίνο, αφού η κυβέρνηση κάλεσε τον κόσμο να έχει αποθέματα από βασικά αγαθά στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αν και τους διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν επαρκείς προμήθειες ύστερα από περιστατικά όπου πανικόβλητοι αγοραστές έσπευδαν να κάνουν τις αγορές τους.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου εξέδωσε τη Δευτέρα ειδοποίηση ενθαρρύνοντας τις Αρχές να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να εξασφαλίσουν προμήθειες τροφίμων και σταθερές τιμές εν όψει του χειμώνα, μετά την πρόσφατη αύξηση στις τιμές των λαχανικών και την κλιμάκωση της έξαρσης της Covid-19.

Ωστόσο, η σύσταση του υπουργείου προς τα νοικοκυριά να έχουν αποθέματα αγαθών καθημερινής ανάγκης στην περίπτωση έκτακτης κατάστασης προκάλεσε σύγχυση, οδηγώντας κάποιους να σπεύσουν στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν επιπλέον ποσότητες σε λάδι και ρύζι.

«Η σύσταση της κυβέρνησης προς τους κατοίκους να αγοράσουν προμήθειες εν όψει του χειμώνα εκδίδεται κάθε χρόνο» δήλωσε ο Μα Γουενφένγκ, αναλυτής στην A.G. Holdings Agricultural Consulting και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο, διότι συχνά τον χειμώνα υπάρχουν μεγάλες χιονοπτώσεις… Και φαίνεται να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για τις καιρικές συνθήκες φέτος. Άρα νομίζω ότι είναι αρκετά φυσιολογικό».

Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της Κίνας προβλέπει βουτιά της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο στις βορειοδυτικές, νοτιοδυτικές και τις περισσότερες κεντρικές και ανατολικές περιοχές.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους πολίτες ότι υπάρχει επάρκεια βασικών αγαθών, ενώ το κρατικό κινεζικό δίκτυο CCTV μετέδωσε χθες ότι ορισμένοι υπερτίμησαν τη σύσταση του υπουργείου.

«Επί του παρόντος, η προμήθεια των απαραίτητων καθημερινών προϊόντων είναι επαρκής και η προμήθεια θα είναι πλήρως εγγυημένη» ανέφερε σύμφωνα με το δίκτυο ο Τζου Σιαολιάνγκ, διευθυντής του τμήματος Προώθησης της Κατανάλωσης στο υπουργείο. Ωστόσο και σήμερα υπήρξαν εικόνες όπου καταναλωτές έσπευδαν πανικόβλητοι να κάνουν τις αγορές τους, ενώ αρκετοί παραπονέθηκαν διαδικτυακά για άδεια ράφια σουπερ μάρκετ, κάτι που αποδίδεται κυρίως στην κλιμακούμενη έξαρση της Covid-19.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα τον υψηλότερο εδώ και σχεδόν τρεις μήνες αριθμό κρουσμάτων Covid-19 τοπικής μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένων εννέα νέων κρουσμάτων στο Πεκίνο, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση στην πρωτεύουσα φέτος.

Οι κινεζικές Aρχές τυπικά αντιμετωπίζουν τα κρούσματα Covid-19 με το να επιβάλουν lockdown σε ολόκληρες τις κοινότητες όπου εντοπίζονται οι μολύνσεις, περιορίζοντας την είσοδο και την έξοδο από τις περιοχές αυτές.