18/9: Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μ/μ (1)

ΤΑΜΠΛΟ: Αν δεν μας τα κάνει μούσκεμα η FED, εκτιμούμε ότι θα έχουμε καλό 3ημερο. Με πρωταγωνιστές τις Τράπεζες, όπου αν κατοχυρώσει ο ΔΤΡ τις 800 μονάδες και κινηθεί προς τον επόμενο στόχο του, τότε θα δούμε και την διάσπαση των 890 μονάδων για τον ΓΔ. Όχι φυσικά ότι για μας έχει καμμία σημασία η κίνηση την δεικτών, αλλά υπάρχουν και αναγνώστες που τους νοιάζει.

ΣΧΟΛΙΟ: Ο πρωθυπουργός της χώρας προσπαθεί για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα και είναι αξιέπαινος που ο ίδιος ασχολείται πολύ ζεστά με το συγκεκριμένο θέμα αφού ξέρει καλύτερα από τον καθένα την σημασία του για την οικονομία της χώρας.

Την ίδια στιγμή υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική από γνωστά κέντρα υποτιμητικής κερδοσκοπίας που εξαγριώνονται όταν κάποιοι κερδίζουν. Το κέρδος βλέπετε είναι απαγορευμένη λέξη και όποιος κερδίζει πρέπει να πυροβολείται.

Απίστευτες νοοτροπίες που πρέπει να μην μένουν στο απυρόβλητο, αφού και παραπλανητικές είναι και υπαγορεύονται από διεφθαρμένα κέντρα καθοδήγησης της πλατειάς μάζας. Και η οποία μάζα ζει για να βλέπει την κατσίκα του γείτονα να πεθαίνει, αφού αυτή δεν έχει.

ΤΟ ΘΕΜΑ το παρακολουθούμε στενά και θα επανέλθουμε την επόμενη φορά με συγκεκριμένα στοιχεία και ονόματα.

ΚΑΜΠ- REDS: Προσοχή εδώ, η πώληση είναι λογικά μονόδρομος. Και θα πιάσει καλά λεφτά!

REDS – απάντηση: Λογικά θα πρέπει να πουληθεί για να μειώσει τον μεγάλο δανεισμό του ο μητρικός όμιλος. Η εταιρεία στο 6μηνο εμφανίζει ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ 1,6100 ευρώ ανά μετοχή (στα 1,1700 τώρα), με ίδια κεφάλαια περί τα 93 εκατ. ευρώ. Στη πραγματικότητα όμως αξίζει πολλά περισσότερα.

REDS: Από την δημοσιευθείσα σήμερα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ της εταιρείας που αποτελεί ένα κόσμημα για τον όμιλο, που όμως αυτός αδιαφορεί να το… γυαλίσει!!

Εκτιµήσεις για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων κατά το β’ εξάµηνο του 2019.

Στον επιχειρηµατικό σχεδιασµό περιλαµβάνονται οι παρακάτω δραστηριότητες:

  •  Εµπορικό Πάρκο «Smart Park» στο ακίνητο της Γυαλού, Σπάτα Αττικής. Η Εταιρία διατηρεί µισθωµένο το σύνολο (100%) της προς εκµετάλλευση επιφανείας του υφιστάµενου πάρκου και βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής της επέκτασης του, συνολικής δοµήσιµης επιφανείας 15.200 τ.µ. περίπου, η οποία έχει εκµισθωθεί σε ποσοστό άνω του 70% και αναµένεται ότι θα ξεπεράσει το 80% µέχρι το τέλος της παρούσας χρήσης. Τα εγκαίνια λειτουργίας της επέκτασης προγραµµατίζονται στα τέλη του φθινοπώρου 2019.

 Εµπορικό – Επιχειρηµατικό – Πολιτιστικό Πάρκο στο ακίνητο της Κάντζας, Παλλήνη Αττικής. Η Εταιρεία αναµένει την προώθηση του σχεδίου του Προεδρικού ∆ιατάγµατος πολεοδόµησης του ακινήτου στο Συµβούλιο της Επικρατείας από την αρµόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εκτιµάται ότι εντός της χρήσης του 2019 θα εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό ∆ιάταγµα το οποίο θα επιτρέπει την έκδοση των οικοδοµικών αδειών.

  •  Οικιστικό συγκρότηµα 17 κατοικιών στην Κάντζα, Παλλήνη Αττικής. Η Εταιρία κατέχει άδεια δόµησης οικιστικού συγκροτήµατος 17 κατοικιών και βρίσκεται σε αναζήτηση υποψήφιου επενδυτή για την διάθεση των ακινήτων σε επόµενη φάση.

• Οικόπεδο – Κτήριο γραφείων στην Ακαδηµία Πλάτωνος, Αθήνα. Η Εταιρία εξαιτίας της µακρόχρονης δέσµευσης του ακινήτου της έχει καταθέσει αγωγές κατά του Ελληνικού ∆ηµοσίου στα αστικά δικαστήρια για οικονοµική αποζηµίωσή της και στο Συµβούλιο της Επικρατείας κατά των αρµοδίων αρχών για την µη ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του ακινήτου.

• Οικόπεδο – Κτηριακό συγκρότηµα µικτής χρήσης στην περιοχή Splaiul Unirii του Βουκουρεστίου. Μετά την έκδοση, µε βελτιωµένους όρους δόµησης, του ρυµοτοµικού σχεδίου κτιριακού συγκροτήµατος µικτής χρήσης, η Εταιρία βρίσκεται σε αναζήτηση συνεπενδυτή. Επίσης, υπό εξέλιξη βρίσκεται η νοµική διεκδίκηση σχετικής αποζηµίωσης για την αναιτιολόγητη καθυστέρηση πολεοδόµησης από το ∆ήµο Βουκουρεστίου.

• Οικόπεδο – Οικιστικό συγκρότηµα στην περιοχή Straoulesti-Baneasa του Βουκουρεστίου. H Εταιρία βρίσκεται σε αναζήτηση συνεπενδυτή ή αγοραστή για το ακίνητο που διαθέτει, οικιστικού συγκροτήµατος 72 διαµερισµάτων στη παραλίµνια περιοχή της Λίµνης Baneasa.

ΑΔΜΗΕ: Μία από τα ίδια στο 6μηνο, καλά τα μεγέθη του.

ΔΕΗ: Παίζεται πλέον τεχνικά, καλή η εικόνα της, έρχεται και από τα χαμηλά των 1,3000-1,4000 ευρώ. Και να μην ξεχνάμε στα 650 εκατ. της τρέχουσας κ/φσης να προσθέτουμε και το 1 δισ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ για να έχουμε την… παλαιά ΔΕΗ.

Image result for markets stock ATHENS STOCK

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Πρωτίστως πρέπει να μειώσει τον δανεισμό του. Η ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ βοήθησε πολύ στα μεγέθη 6μηνου… Έχει τώρα και την REDS όπου με κατάλληλους χειρισμούς μπορεί… “Να πιάσει την καλή”.

ΕΛΓΕΚΑ: Υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές στα 0,3200 ευρώ. Δεν την βοηθούν τα μεγέθη της, αλλά στο ταμπλό όλα γίνονται. Η κ/φση της είναι στα 10,5 εκατ. ευρώ και βλέπουμε χρεοκοπημένες να αποτιμώνται τριπλά, τετραπλά και βάλε. Είναι και leader στο κλάδο της.

MONTA: Μία μετοχή που δεν άνοιγε για πάρα πολλούς μήνες, ξαφνικά άρχισε να μαζεύει όλη την προσφορά των πωλητών που πίστευαν ότι απεγκλωβίζονταν ρευστοποιούντες στα χαμηλά των 0,3500 με 0,2500 ευρώ και οι οποίοι σύντομα διαπίστωναν το… ατόπημα τους. Με την τιμή να υπερδιπλασιάζεται χτυπώντας μέχρι και τα 0,7000 ευρώ σε διάστημα ολίγων συνεδριάσεων…

ΜΟΝΤΑ(Ι): Λογικό είναι τώρα να παίρνει ανάσες, ενώ ευχάριστα διαπιστώνουμε ότι κάθε προσφορά περί τα 0,6000 – 0,6200 να απορροφάται ευχαρίστως. Σε περίπτωση μάλιστα που το 6μηνο της θα συνεχίζει στα βήματα της αισθητά βελτιωμένης χρήσης 2018, τότε θα έχουμε άλλες εικόνες.

AUTOHELLAS: Ο Τακ.Μ. (με το http://mitarola.blogspot.com/) όντως έχει εκφράσει στο παρελθόν μεγάλες αντιρρήσεις για τα μεγέθη του ομίλου. Και έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του και την ανάλυση του… Καμμιά φορά γίνονται και λάθη (όλοι μας κάνουμε), αλλά προσωπικά δεν θα στοιχημάτιζα εναντίον του.

ΤΑΚΤΙΚΗ: Το χαρτοφυλάκιο μας πρέπει να έχει διασπορά και σε καμμία μετοχή του δεν θα πρέπει να επενδύουμε πάνω από το 10% (άντε και 15%) της αξίας του. Το τηρούμε ευλαβικά αυτό…

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Σωστά μαντέψατε…

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Απλά και με μία λέξη… Ξε-κορδελιάστηκε!


Γ.Κ – ΔΗΜΟΣΙΟ: Κάποια στιγμή οι εταιρείες του δημοσίου που είναι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο θα πρέπει να αρχίσουν να συμπεριφέρονται πιο επαγγελματικά και να κοιτάζουν περισσότερα τα συμφέροντα των μετόχων τους. Δεν μπορεί να δημοσιεύουν αποτελέσματα στις τελευταίες μέρες της προθεσμίας σαν αυτές που έχουν οικονομικά προβλήματα ή τις μικρές που αδιαφορούν για το αν είναι ή αν δεν είναι εισηγμένες.

Θα πρέπει να δουν πιο σοβαρά το θεσμό και να αρχίσουν τις ενημερώσεις σε αναλυτές και επενδυτές. Να μιλήσουν για προοπτικές, για περιορισμό του κόστους, για επενδύσεις και να δημιουργήσουν ένα όραμα. Ωραίο να είναι πρόεδρος και ηγετική ομάδα διορισμένη από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά πρέπει κάποια στιγμή να δείξεις πως είσαι manager.

Οι περισσότερες κρατικές εταιρείες έχουν μεγάλες προοπτικές αλλά επί σειρά ετών έχουν γίνει κινήσεις αντίθετες με κάθε έννοια σοβαρής διαχείρισης. Η απλή διαχείριση δε φέρνει βελτίωση και φυσικά δεν έχει προοπτική να αυξήσει τα κρατικά έσοδα και να συνεισφέρει στην επίλυση των ελληνικών προβλημάτων.

Η ΔΕΗ θα ανακοινώσει αποτελέσματα 24 Σεπτεμβρίου και η ΕΥΔΑΠ στις 27 του ίδιου μήνα. Για την ΕΥΔΑΠ δηλαδή μέχρι τότε θα έχουμε εικόνα μόνο των αποτελεσμάτων χρήσης 2018. Θα έχουν περάσει 9 μήνες του 2019 και οι επενδυτές και μέτοχοι θα κάνουν τις υποθέσεις τους με βάση τα κέρδη του 2018.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Γίνεται πλέον ξεκάθαρο από τον τρόπο που μπαίνουν οι εντολές στο σύστημα, ειδικά στην προσυνεδρίαση πως κάποιοι «μάχονται» για το που θα ανοίξει η μετοχή. Μπήκε στην προσυνεδρίαση εντολή πώλησης 9 χιλ. τεμαχίων στα 2 ευρώ με σκοπό να ανοίξει τη μετοχή εκεί. Μπήκε εντολή αγοράς στη συνέχεια 20 χιλ. τεμαχίων στα 2,77 ευρώ με σκοπό να ανοίξει τη μετοχή πάνω από τα 2,65 ευρώ.

Και οι δύο εντολές όμως ακυρώθηκαν. Δεν είναι η πρώτη φορά που το παρατηρούμε να γίνεται. Προφανώς ούτε ο πωλητής θέλει να χάσει κομμάτια, αλλά ούτε και ο αγοραστής θέλει με δικά του χρήματα να ανεβάσει τη μετοχή. Τελικά η μετοχή άνοιξε με 2 κομμάτια!! Θα προτείναμε να σοβαρευτούν και οι δύο πλευρές… ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ…

Print Friendly, PDF & Email