Αγωγή κατά του Ίλον Μασκ από πρώην μετόχους του Twitter

Aγωγή κατά του Ίλον Μασκ κατέθεσαν πρώην μέτοχοι της εταιρίας Twitter, υποστηρίζοντας ότι υπέστησαν οικονομικές απώλειες από την πρόσφατη αύξηση της τιμής των μετοχών, ισχυριζόμενοι ότι ο Μασκ περίμενε μεγάλο χρονικό διάστημα για να δημοσιοποιήσει την αγορά από τον ίδιο ποσοστού 9,2% των μετοχών της εταιρίας.

Σε σχετικά έγγραφα δικαστικής προσφυγής που κατέθεσαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, οι μέτοχοι ισχυρίστηκαν ότι ο Μασκ προχώρησε «σε ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις και παραλείψεις», αποτυγχάνοντας να ανακοινώσει ότι έχει επενδύσει στο Twitter έως τις 24 Μαρτίου, όπως προβλέπει η σχετική ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Η τιμή των μετοχών του Twitter αυξήθηκε κατά 27% στις 4 Απριλίου στα 49,97 δολάρια (46,11 ευρώ) από 39,31 δολάρια (36,28 ευρώ) μετά την αποκάλυψη του Μασκ ότι έχει προχωρήσει στην αγορά των μετοχών, την οποία οι μέτοχοι είδαν ως ψήφο εμπιστοσύνης από τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου προς το Twitter, που έχει την έδρα του στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι πρώην μέτοχοι, καθοδηγούμενοι από τον Μαρκ Ρασέλα, δήλωσαν ότι η καθυστέρηση της αποκάλυψης για την αγορά των μετοχών επέτρεψε στον Μασκ να αγοράσει περισσότερες μετοχές του Twitter σε χαμηλότερες τιμές, ενώ τον κατηγορούν ότι καταχράστηκε την εμπιστοσύνη τους, καθώς πώλησαν τις μετοχές τους σε «τεχνητά χαμηλές» τιμές.

Η αγωγή επιδιώκει την καταβολή αποζημιώσεων, αλλά και την επιβολή άλλων μέτρων που δεν διευκρινίστηκαν.

Ο νόμος για τις αγοραπωλησίες μετοχών που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ απαιτεί από τους επενδυτές να δημοσιοποιήσουν εντός δέκα ημερών την αγορά ποσοστού 5% των μετοχών μιας εταιρείας. Για την περίπτωση του Μασκ, η προθεσμία έληξε στις 24 Μαρτίου.

Το Twitter ανακοίνωσε στις 5 Απριλίου ότι ο Μασκ θα γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, αλλά αυτή την εβδομάδα ο Μασκ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα.

Μέσω της μη συμμετοχής του στο διοικητικό συμβούλιο, ο Μασκ, που είναι από τους πιο παραγωγικούς χρήστες της αναφερόμενης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να συνεχίζει να αγοράζει μετοχές, χωρίς να δεσμεύεται από τη συμφωνία που έχει κάνει με την εταιρεία για τον περιορισμό της μετοχικής συμμετοχής του στο 14,9%.

Μερικοί αναλυτές αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Μασκ μπορεί να πιέσει το Twitter να προχωρήσει σε αλλαγές ή ακόμη και να προχωρήσει σε προσφορά εξαγοράς της εταιρείας, χωρίς αυτό να του έχει ζητηθεί.

Ο Ρασέλα δήλωσε ότι πώλησε 35 μετοχές του Twitter για συνολικό ποσό 1.373 δολαρίων (1.267 ευρώ) μεταξύ της 25ης και της 29ης Μαρτίου.

Οι δικηγόροι του Μασκ δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής τις εξελίξεις, ενώ οι πρώην μέτοχοι του Twitter δεν στράφηκαν κατά της Tesla, επικεφαλής της οποίας είναι ο Μασκ.