Αγεφύρωτες προς το παρόν οι διαφορές Γαλλίας και Βρετανίας για την αλιεία

Να υποχωρήσει εντός 48 ωρών στη διαμάχη που έχει προκύψει με αφορμή της αλιευτικές άδειες στη Μάγχη προέτρεψε τη Γαλλία η Βρετανία, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει νομικές ενέργειες που απορρέουν από την εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.

«Οι Γάλλοι έχουν διατυπώσει εντελώς παράλογες απειλές, μεταξύ των οποίων προς τα νησιά της Μάγχης και προς τη βιομηχανία μας αλιείας, και πρέπει να ανακαλέσουν αυτές τις απειλές, διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε τους μηχανισμούς της συμφωνίας εμπορίου που έχουμε συνάψει με την Ε.Ε. για να προβούμε σε ενέργειες» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Sky η Βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λις Τρας.

«Οι Γάλλοι έχουν συμπεριφερθεί άδικα και εκτός των όρων της εμπορικής συμφωνίας. Και αν κάποιος συμπεριφέρεται άδικα σε μια συμφωνία εμπορίου, έχεις δικαίωμα να κινηθείς εναντίον του νομικά και να επιδιώξεις τη λήψη κάποιων ανταποδοτικών μέτρων. Και αυτό θα πράξουμε, αν δεν υποχωρήσουν οι Γάλλοι» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείσα για το χρονικό περιθώριο που τίθεται στη Γαλλία για να υποχωρήσει η Τρας απάντησε: «Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες».

Η Γαλλία διατείνεται ότι η Βρετανία έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους αλιείς της τον σωστό αριθμό αδειών για να ψαρεύουν σε βρετανικά χωρικά ύδατα και έχει διαμηνύσει ότι μπορεί να επιβάλει στοχευμένα μέτρα από αύριο Τρίτη, μεταξύ τους και την αυστηροποίηση ορισμένων ελέγχων σε φορτηγά που κινούνται μεταξύ των δύο χωρών.

Η Βρετανία υποστηρίζει ότι χορηγεί άδειες σε αλιευτικά που μπορούν να αποδείξουν ότι στο παρελθόν έχουν ψαρέψει σε βρετανικά χωρικά ύδατα.

Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν οι Γάλλοι κατέσχεσαν ένα βρετανικό αλιευτικό, το the «Cornelis Gert Jan», σε γαλλικά χωρικά ύδατα κοντά στο λιμάνι της Χάβρης με το αιτιολογικό ότι δεν διέθετε τις απαραίτητες άδειες, παρότι ο ιδιοκτήτης του υποστηρίζει το αντίθετο.

Η κόντρα κινδυνεύει να αποτελέσει περισπασμό στην COP26 για το κλίμα που ξεκίνησε χθες στη Γλασκόβη.

Το Παρίσι έχει δηλώσει ότι μπορεί να απαγορεύσει στα βρετανικά αλιευτικά σκάφη να ξεφορτώνουν σε γαλλικά λιμάνια, να διεξάγει επιπλέον ελέγχους για άδειες στα βρετανικά σκάφη, να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα φορτηγά και να ενισχύσει τους τελωνειακούς και υγειονομικούς ελέγχους.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε χθες «απορία» διαβάζοντας μια επιστολή του Παρισιού προς την Ε.Ε. Η επιστολή, την οποία είχε στείλει ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, καλεί το μπλοκ να επιδείξει ότι «η έξοδος από την Ε.Ε. είναι πιο καταστροφική σε σχέση με την παραμονή εκεί».

Το θέμα με τα αλιευτικά δικαιώματα επισκίαζε τις συνομιλίες για το Brexit επί χρόνια, όχι εξαιτίας της οικονομικής βαρύτητάς του, αλλά λόγω της πολιτικής του σημασίας. Αν δεν επιλυθεί, κινδυνεύει να πυροδοτήσει την έναρξη επιβολής μέτρων όπως προβλέπεται στην εμπορική συμφωνία για το Brexit ίσως και από αυτή την εβδομάδα.

Ερωτηθείσα γιατί το ζήτημα με τις αλιευτικές άδειες, η Τρας εκτίμησε ότι πιθανόν να συνδέεται και με τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τον ερχόμενο χρόνο.