Αφορμή για διόρθωση το πιθανό πρόστιμο στην ΔΕΗ

Μαζί με την πολύ πετυχημένη εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλου και τα κέρδη που μοιράζει από την πρώτη μέρα είχαμε την τιμή να δούμε και διόρθωση στην αγορά.

Θυμίζουμε ότι η ζώνη του 1400+ ήταν ένας σημαντικός τεχνικός ημερήσιος στόχος για τον Γενικό Δείκτη, με την αγορά να διορθώνει αφού πρώτα πληρώθηκε.

Αφορμή για τη διόρθωση ήταν η ανακοίνωση από την Κομισιόν για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ την περίοδο του 2013-2019.

Το θέμα είναι σοβαρό, μιας και δύσκολα η Κομισιόν ανακοινώνει κάτι τέτοιο χωρίς να έχει ξεκάθαρα στοιχεία για αυτό.

Με βάση προηγούμενα δεδομένα το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 525m, νούμερο που δεν περνάει απαρατήρητο στους επενδυτές.

Από την άλλη, η διαδικασία θα είναι πολυετής και η απόφαση θα ληφθεί μετά από πολλά χρόνια.

Αυτό σημαίνει πως το θέμα θα ξεχαστεί σε μερικές μέρες, παρόλα αυτά δεν είναι και ότι δεν υπάρχει και να μην υπολογίζεται από τους αναλυτές σαν δεδομένο.

Μία αγορά δεν μπορεί να ανεβαίνει μόνιμα χωρίς διορθώσεις.

Μέχρι στιγμής, οι διορθώσεις που έρχονται είναι 2 ημερών μέγιστο, με την αγορά να απορροφάει εύκολα την όποια προσφορά.

Η περίοδος που διανύουμε για τα ελληνικά assets είναι η καλύτερη που έχουμε δει την τελευταία 20ετία, με τους αγοραστές στις περισσότερες εισροές να είναι μεσομακροπρόθεσμοι και όχι βραχύβιου κέρδους.

Απεναντίας, όταν βγαίνει διόρθωση, οι πωλητές είναι διστακτικοί και βλέπουν πιο μακριά, και έχουμε περισσότερο μειώσεις θέσεων που έχουν κέρδη και τα κατοχυρώνουν μπαίνοντας πολύ γρήγορα και πάλι στην αγορά σε άλλους τίτλους.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε μία ανατροφοδοτούμενη αγορά από άλλες εποχές υπέρ αποδίδοντας στις καλές εποχές των ξένων και υποαποδίδοντας στις άσχημες περιόδους.

Για να καταλάβουμε τα νούμερα, από αρχές έτους ο ΓΔ τρέχει με 7,74% κέρδη, ο S&P με 3,87% και ο Dax με 1,68%.

Να θυμίσουμε ότι το ημερήσιο στοπ στο Long σε κλείσιμο ημέρας είναι στις 1319 μονάδες, με πολλές πιθανότητες να ανέβει αισθητά.

Να πούμε δε ότι η αγορά διαπραγματεύεται πάνω από τα υψηλά του 2014 (1379  μονάδες) και δύσκολα μπορούμε να βρούμε σοβαρές μεσοπρόθεσμες αντιστάσεις, μιας και τα επίπεδα που δοκιμάζουμε να κατοχυρώσουμε ήταν πολύ σημαντικά παλαιά χαμηλά.

Είναι λογικό το επόμενο διάστημα να υπάρξει μία διόρθωση στην αγορά και ευκαιρίες για κάποιούς που δεν έχουν τοποθετηθεί να μπουν σε αυτή.

Όσο bull market και αν είναι μία αγορά μία έως δύο φορές τον χρόνο δίνει ευκαιρίες αγορών σε καλύτερα επίπεδα.

Από εκεί και πέρα, το πώς ο κάθε επενδυτής χειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του είναι προσωπικό του θέμα.

Οι ερωτήσεις «γιατί πέφτει η αγορά» που έρχονται σε τέτοιες φάσεις είναι περιττές, μιας και δεν υπάρχουν αντίστοιχες ερωτήσεις στην άνοδο.

Κείμενο: Ηλίας Ζαχαράκης

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.