Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 15 ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στην προσπάθειά τους να πάρουν βίζα για Πακιστάν

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστά, όταν ποδοπατήθηκαν στον ανοιχτό χώρο όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου και περίμενε με την ελπίδα να εξασφαλίσει βίζα από το προξενείο του Πακιστάν στην πόλη Τζαλαλάμπαντ.

Άλλοι δέκα άνθρωποι, δύο άνδρες και οκτώ γυναίκες, τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Ζάχερ Άντελ, εκπρόσωπος του περιφερειακού νοσοκομείου της Νανγκαρχάρ, της επαρχίας πρωτεύουσα της οποίας είναι η Τζαλαλαμπάντ.

«Δυστυχώς σήμερα το πρωί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πήγαν σε γήπεδο ποδοσφαίρου κοντά στο προξενείο, από το οποίο προσπάθησαν να βγουν. Αυτό προκάλεσε το τραγικό συμβάν» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αταουλάχ Χογκιάνι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας, ο οποίος έκανε λόγο για 13 τραυματίες.

Οι Αρχές του Πακιστάν είχαν σταματήσει να δίνουν βίζα στους Αφγανούς επί επτά μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και γι’ αυτό τον λόγο είχε συγκεντρωθεί τόσο μεγάλο πλήθος, με κατοίκους από όλη την επαρχία να έχουν συνωστιστεί στην Τζαλαλαμπάντ προκειμένου να εκδώσουν άδεια εισόδου στο Πακιστάν. Οι τοπικές Αρχές τούς είχαν ζητήσει να περιμένουν μέσα στο στάδιο του ποδοσφαίρου.

Αν και η Καμπούλ κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι στηρίζει τους Ταλιμπάν, κάτι που το Πακιστάν αρνείται, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Αφγανοί ζουν πρόσφυγες στο Πακιστάν και τα ταξίδια των Αφγανών στην άλλη πλευρά των συνόρων είναι συχνά.