Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 11 νεκροί σε βομβιστική επίθεση

Βομβιστής αυτοκτονίας έριξε φορτηγό γεμάτο με εκρηκτικά σε σημείο ελέγχου στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν αργά χθες το βράδυ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έντεκα άνθρωποι, καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Καμπούλ και ανταρτών δεν φαίνεται να μειώνουν τη βία στη χώρα.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε στη συγκεκριμένη επαρχία, αν και Αφγανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν έντονη παρουσία στην περιοχή.

«Ο βομβιστής αυτοκτονίας έριξε το φορτηγό σε ένα σημείο ελέγχου το οποίο επανδρωνόταν από μια φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή. Επτά στρατιώτες και τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν» δήλωσε ο Όμαρ Ζουάκ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Χελμάντ.

Σε άλλη επίθεση, επίσης χθες, ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώθηκε και έξι άμαχοι τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική επαρχία Χοστ, ανακοίνωσε η αστυνομία. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη ούτε για αυτή την επίθεση.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν άρχισαν στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Ντόχα μετά τη συμφωνία που σύναψαν οι αντάρτες με τις ΗΠΑ και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Όμως οι συνομιλίες καθυστερούν λόγω διάφορων διαδικαστικών θεμάτων, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Ο Μοχάμαντ Ναΐμ, πολιτικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές δεν έχουν συναντηθεί τις τελευταίες δύο ημέρες, χωρίς να διευκρινίσει για ποιο λόγο. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ, αρχιτέκτονας της συμφωνίας του Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες ότι κατευθύνεται στην Ντόχα για να συναντηθεί με τους διαπραγματευτές.

«Ο αφγανικός λαός και η διεθνής κοινότητα παρακολουθούν στενά και αναμένουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις προς έναν οδικό χάρτη για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν καθώς και μια μόνιμη και πλήρη εκεχειρία» έγραψε στο Twitter.