Αφγανιστάν: Τέσσερις νεκροί σε επιχείρηση των Ταλιμπάν εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους

Ένοπλη επιχείρηση, που ξεκίνησε χθες τα μεσάνυχτα και διήρκεσε έως σήμερα το πρωί, εναντίον κρησφύγετων του τοπικού παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν στην Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κανταχάρ Αμπντούλ Γάφαρ Μοχαμάντι.

«Μέχρι στιγμής τέσσερις μαχητές του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) έχουν σκοτωθεί και 10 συλληφθεί (…) Ένας από αυτούς πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε στο εσωτερικό ενός σπιτιού» πρόσθεσε ο Μοχαμάντι.

Μέλος των Υπηρεσιών Πληροφοριών των Ταλιμπάν, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια αυτής επιχείρησης.

Από τις 15 Αυγούστου που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν έχουν αναγάγει την ασφάλεια σε προτεραιότητά τους, ωστόσο είναι αντιμέτωποι με ένα κύμα επιθέσεων του ΙΚ. Η οργάνωση είναι ιδιαίτερα ενεργή γύρω από την πόλη Τζαλαλαμπάντ, προπύργιό της εδώ και καιρό, όπου έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις εναντίον των Ταλιμπάν.

Το ΙΚ έχει στοχοθετήσει και τη σιιτική μειονότητα στην Κουντούζ, στην Καμπούλ και την Κανταχάρ, όπου επίθεση εναντίον ενός τεμένους στα μέσα Οκτωβρίου προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων.

Το ΙΚ είχε αποδυναμωθεί πολύ το 2019 μετά τις επιχειρήσεις του αφγανικού στρατού, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, και λόγω της αντιπαλότητάς τους με τους Ταλιμπάν. Ωστόσο έκτοτε έχει ανασυγκροτηθεί.