Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν παρά την καταστολή

Για τρίτη συνεχόμεη ημέρα διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Αφγανιστάν σήμερα, παρά τις απόπειρες των Ταλιμπάν να εκφοβίσουν όσους αντιτίθενται στο καθεστώς τους.

Μια ομάδα Αφγανών γυναικών από συνοικία της δυτικής Καμπούλ, όπου ζουν κυρίως μέλη της μειονότητας Χαζάρα, διαδήλωσε κατά της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Τα βίντεο δείχνουν τις διαδηλώτριες να φωνάζουν «ένα υπουργικό συμβούλιο χωρίς γυναίκες αποτυγχάνει», την ώρα που έκαναν πορεία στην πόλη. Άλλες κρατούσαν ένα πανό που έγραφε «εργασία, παιδεία και ελευθερία».

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χθες τη μεταβατική κυβέρνησή τους, στην οποία δεν συμμετέχει καμία γυναίκα. Εξάλλου στην κυβέρνηση δεν συμμετέχει και κανένα μέλος της μειονότητας των Χαζάρα, της τρίτης μεγαλύτερης στο Αφγανιστάν, η οποία διώκεται από τους Ταλιμπάν.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν σταματήσει να μεταδίδουν τις διαδηλώσεις, αφότου οι Ταλιμπάν συνέλαβαν για λίγο μια ομάδα δημοσιογράφων που κάλυπτε τη διαδήλωση που έγινε χθες κατά της παρέμβασης του Πακιστάν στα εσωτερικά του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την Αφγανική Ένωση Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων (AIJA), δεκατέσσερις δημοσιογράφοι -Αφγανοί και αλλοδαποί- συνελήφθησαν, όμως γρήγορα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Επίσης χθες οι ισλαμιστές κατέστειλαν βίαια διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε αρκετές άλλες πόλεις, περιλαμβανομένων της Χεράτ, της Γάζνι και της Φαϊζαμπάντ.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν από σφαίρες στη δυτική επαρχία Χεράτ, σύμφωνα με τοπικό γιατρό, αφού οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους για να το διαλύσουν. Ένας αριθμός διαδηλωτών συνελήφθη στη Γάζνι, σημείωσε τοπικός αξιωματούχος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχάιλ Σαχίν δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ότι όσοι σκοπεύουν να κάνουν ειρηνικές διαδηλώσεις, μπορούν να το πράξουν αφού λάβουν άδεια από τις Αρχές, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλωτές υβρίζουν τους ηγέτες τους προκειμένου να πυροδοτήσουν διαμάχες.