ΑΕΠ: Οι Φάλαινες δεν θα αφήσουν το θέμα έτσι στο ταμπλό για πολύ καιρό… (ΟΑΚ)

Το 16.2% έκρηξη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 αν μη τι άλλο σηματοδοτεί την εκρηκτική άνοδο της οικονομίας μας.

Προφανώς το Χρηματιστήριο στην παρούσα φάση δεν έχει αντιληφθεί την δυναμική αλλά να είσαστε σίγουροι ότι τα επιτελεία των Φαλαινών θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα επανέλθουν τις επόμενες μέρες.  

  • Τι σημαίνει αυτό το 16,2%;

Κατ’αρχήν σημαίνει ότι ουσιαστικά το ΑΕΠ της χώρας επανήλθε στα προ covid επίπεδα. Και μιλάμε για ένα τρίμηνο στο οποίο η χώρα εξακολουθούσε να υπολειτουργεί.

  • Εκτός και αν θεωρεί κανείς ότι η χώρα με κλειστά εστιατόρια, με πρακτορεία ΟΠΑΠ σε ημι-λειτουργία, με πανεπιστήμια χωρίς φυσικές παρουσίες, με αναστολή εκδηλώσεων, κλειστά σινεμά και γενικά μια κατάσταση ακόμα φοβίας, βρίσκεται σε κανονική κατάσταση.

Το ερώτημα λοιπόν το δικό μου, αν η χώρα ήταν πλήρως ανοιχτή σε όλα τα παραπάνω, αν οι γονείς ταξίδευαν για να επισκεφτούν τα παιδιά τους, αν το Πάσχα είμασταν σε πλήρη λειτουργία, αν τα σινεμά και τα εστιατόρια μας ήταν πλήρως ανοιχτά που θα ήταν το ΑΕΠ;

  • Αν γράφουμε εφέτος επίπεδα ΑΕΠ ίσα με το 2019, το 2022 τι ακριβώς θα καταγράψουμε; Μήπως η χώρα βρίσκεται ήδη σε διαπλανητική έκρηξη ανάπτυξης που ακόμα δεν βλέπουμε γιατί οι παραδοσιακές πηγές ΑΕΠ υπολειτουργούν;

Θέλω να σταθώ σε ένα στοιχείο το οποίο ουδείς αναφέρει αλλά εμείς παρακολουθούμε από κοντά. Τα δύο σημαντικότερα στοιχεία του ΑΕΠ της χώρας είναι ο Τουρισμός και η Οικοδομική δραστηριότητα.

  • Τι βλέπουμε λοιπόν;

Το 2019 ο όγκος τα οικοδομικής δραστηριότητας ήταν μεταξύ 600.000 και 1.8 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Το 2021 από 1.1 έχουμε εκτιναχθεί στα 2.4 εκατομμύρια και το διάγραμμα είναι εκρηκτικό.

  • Ήδη “Month to Month” βρισκόμαστε τον Ιούνιο +40% και μιλάμε για σύγκριση με το 2019. Και αν ο κλάδος της οικοδομής συνεισφέρει τέτοια δυναμική, φανταστείτε το τρίτο τρίμηνο του 21 στο οποίο θα συνεισφέρει και ο κλάδος του τουρισμού τι έχει να γίνει.

Είμαστε εν αναμονή εξελίξεων, αλλά νομίζω πως οι Φάλαινες δεν θα αφήσουν το θέμα έτσι στο ταμπλό για πολύ καιρό… 

Φιλικά

ΟΑΚ