Η διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου μέσω ηλεκτρικού καλωδίου αποτελεί ένα στρατηγικής σημασίας έργο, που αποσκοπεί στην ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών και στην ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Κύπρου. Παρόλο που το έργο είχε προχωρήσει σημαντικά, τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε μια αναπάντεχη εξέλιξη που απειλεί να εκτροχιάσει τη διαδικασία υλοποίησής του.
Συγκεκριμένα, στις 2 Σεπτεμβρίου 2024, επήλθε συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για την επίλυση των ρυθμιστικών ζητημάτων που εμπόδιζαν την πρόοδο του έργου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συμφωνήθηκε ένα χρονοδιάγραμμα που θα επέτρεπε την ομαλή υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με τα πρώτα βήματα να πραγματοποιούνται έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2024. Στο πλαίσιο αυτό, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) θα έπρεπε να λάβει κρίσιμες αποφάσεις που θα επέτρεπαν την ανάκτηση των εσόδων του έργου κατά τη φάση της κατασκευής.
Ωστόσο, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, το οποίο αναμενόταν να εξετάσει το ζήτημα στις 5 Σεπτεμβρίου 2024, απέτυχε να το συζητήσει. Αντί αυτού, αποφασίστηκε η αναβολή της εξέτασης του θέματος και η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την επόμενη ημέρα. Αυτή η καθυστέρηση προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την πρόοδο της διαδικασίας.
Στις 6 Σεπτεμβρίου, αντί της αναμενόμενης συνεδρίασης, ανακοινώθηκε μια νέα πρωτοβουλία από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, με γραπτή δήλωσή του ενημέρωσε ότι θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στις 10 Σεπτεμβρίου 2024 στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών. Αυτό το γεγονός, αν και από τη μία πλευρά δείχνει την επιμονή της κυπριακής κυβέρνησης να επιλύσει το ζήτημα, από την άλλη υποδηλώνει ότι η αρχική συμφωνία δεν είναι πλέον ισχυρή.
Η εξέλιξη αυτή αναπόφευκτα δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, καθώς φαίνεται ότι τα ρυθμιστικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Η συμμετοχή, ωστόσο, υψηλόβαθμων εκπροσώπων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως ο ΑΔΜΗΕ και η κατασκευάστρια εταιρεία Nexans, αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στο έργο από όλες τις πλευρές.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου θεωρείται κρίσιμο για την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, αλλά και για την ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά. Η υλοποίησή του θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Κύπρου από άλλες χώρες και θα επιτρέψει την απευθείας πρόσβαση σε ενεργειακούς πόρους της Ευρώπης. Η σύνδεση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας θα της προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητα διαχείρισης των ενεργειακών της αναγκών.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε στη δήλωσή του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσεγγίζει το ζήτημα με υπευθυνότητα και επιμέλεια, δίνοντας προτεραιότητα στα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η νέα σύσκεψη, φαίνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ολοκλήρωση του έργου.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς το έργο είναι εξίσου σημαντικό και για την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας. Η συμμετοχή του Έλληνα Υπουργού Ενέργειας στη σύσκεψη υποδεικνύει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει την επίλυση των προβλημάτων και να εξασφαλίσει την ομαλή πορεία του έργου.
Συνοψίζοντας, η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανακαλέσει την αρχική συμφωνία και να προχωρήσει σε νέα διαβουλεύσεις μπορεί να επιφέρει καθυστερήσεις, αλλά δείχνει ότι το έργο παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας. Η έκβαση της συνάντησης στις 10 Σεπτεμβρίου 2024 θα είναι καθοριστική για το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.