Άδ. Γεωργιάδης: «Έρχεται ρύθμιση που θα επιτρέπει εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες»

Στα σκαριά έχει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις όπως είναι η δυνατότητα ενός εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες αλλά και η θέσπιση της περιόδου του δόκιμου εργαζόμενου.

Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου θα αφορά την ενσωμάτωση μιας Ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μεταξύ των ρυθμίσεων θα είναι η θέσπιση της δυνατότητας του εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή θα μπορεί να δουλεύει δύο οχτάωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες και αυτό να γίνεται με νόμιμο τρόπο και δηλωμένο στα εισοδήματά του, όπως είπε.

«Θεσπίζουμε την περίοδο του δόκιμου εργαζόμενου. Δηλαδή μπορεί να λύεται η σύμβαση του εργαζόμενου μιας επιχείρησης αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο 6 μηνών» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το νομοσχέδιο έχει και ρυθμίσεις που αφορούν τον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας. «Για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να έχουν χρήση ψηφιακής κάρτας εργασίας θα απαλλαγούν σχεδόν από όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία που τους επιβάλλει η ΕΡΓΑΝΗ… Του χρόνου θα έχει εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε όλη την ελληνική οικονομία. Ο στόχος είναι μέσα στους επόμενους μήνες να μπει σιγά-σιγά σε όλες τις επιχειρήσεις. Για να εφαρμοστεί σωστά η ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα έχουμε εξαντλητικό διάλογο με όλους τους κλάδους της οικονομίας, έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί κατά τον ίδιο τρόπο σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιομορφίες εργασίας του κάθε κλάδου. Γιατί πράγματι αυτό πρέπει να προσέξουμε ώστε η ψηφιακή κάρτα εργασίας να μην γίνει ζημία από κέρδος».

«Η επιχείρηση που θα επιλέξει να έχει από αύριο ψηφιακή κάρτα εργασίας γλιτώνει το 90%  της γραφειοκρατίας» τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος στα κίνητρα που θα δίνει το υπουργείο σε όσους εφαρμόσουν το μέτρο νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία. «Η ψηφιακή κάρτα είναι προς όφελος και των εργαζομένων και των καλών εργοδοτών, εννοώ αυτών που δεν θέλουν να κλέβουν τον εργαζόμενο και το κράτος. Γιατί αυτός που θέλει να κλέβει τον εργαζόμενο του και το κράτος προφανώς δεν θέλει να έχει ψηφιακή κάρτα εργασίας» συμπλήρωσε.

Τέλος, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και το αυξημένο πρόστιμο για την υποδηλωμένη εργασία. «Θεσπίζουμε και το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για τις επιχειρήσεις που έχουν ψηφιακή κάρτα εργασίας στην περίπτωση της υποδηλωμένης εργασίας. Σήμερα τι ισχύει; Εάν έρθει η Επιθεώρηση και έχεις έναν εργαζόμενο ανασφάλιστο, το πρόστιμο είναι 10.500 ευρώ. Αυτό το πρόστιμο ήταν πολύ αποτελεσματικό στη μείωση σε μεγάλο βαθμό της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Εάν όμως τον εργαζόμενο τον έχεις προσλάβει, τον έχεις ανεβάσει στην ΕΡΓΑΝΗ και τον έχεις δηλώσει να δουλεύει ένα 4ωρο αντί για το κανονικό 8ωρο και σε πιάσει η Επιθεώρηση Εργασίας τότε το πρόστιμο είναι μόλις 500 ευρώ. Άρα πάρα πολλοί τι έκαναν; Έχουν πάρει εργαζομένους, τους έχουν δηλώσει στο ΕΡΓΑΝΗ και μετά τους έχουν βάλει 4ωρο για να δουλεύουν 8ωρο» σημείωσε.