Αδ. Γεωργιάδης: «Αρκετές κλινικές εκδηλώνουν ήδη ενδιαφέρον για απογευματινά χειρουργεία»

Στο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει αρκετές κλινικές του ΕΣΥ για τα απογευματινά χειρουργεία αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας: «Δεν προσδοκώ η μεταρρύθμιση αυτή να δουλέψει αμέσως, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα».

Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα απογευματινά χειρουργεία ορίζονται σε επίπεδο κλινικής. Η κάθε κλινική δεν έχει έναν χειρουργό ούτε έναν αναισθησιολόγο, έχει μια ομάδα χειρουργών και μια ομάδα αναισθησιολόγων. Αυτές οι κλινικές που θα αποφασίσουν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, για να μοιράζονται τις αμοιβές, θα ορίζουν και τις ομάδες τους, δεν θα βάζουν τον ίδιο γιατρό συνέχεια. Δεν πρόκειται ποτέ να παραβιάσουμε τους όρους που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφαλή λειτουργία ενός χειρουργείου, είναι προφανές αυτό. Αυτό θα ήταν παράνομο».

«Επειδή έχουμε πια στη διάθεσή μας το ηλεκτρονικό εργαλείο που λέγεται Ενιαία Λίστα Χειρουργείου και έχουμε πλέον μετρήσει την παραγωγή επεμβάσεων εκάστης κλινικής, για να μπορεί μία κλινική να διενεργεί απογευματινά χειρουργεία θα πρέπει τα πρωινά χειρουργεία να είναι σε αριθμό και σε σοβαρότητα περιστατικών ίδια με πριν. Δηλαδή, δεν θα μπορεί να μειώνεις τον αριθμό των επεμβάσεων ή να απορρίπτεις σταθερά σοβαρές επεμβάσεις το πρωί για να τις κάνεις το απόγευμα. Θα πρέπει η πρωινή σου παραγωγή να είναι ίδια με αυτή που είχες πριν αρχίσεις τα απογευματινά χειρουργεία» ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Οφείλω όμως να πω ότι είναι πολύ περισσότερες οι κλινικές που έχουν ήδη επικοινωνήσει με το υπουργείο Υγείας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία, από αυτές που νομίζαμε εμείς. Παραδείγματος χάρη, στη Θεσσαλονίκη, ξέρουμε ήδη ότι το νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” θα συμμετάσχει στα απογευματινά χειρουργεία. Έχει σημασία αυτό τη στιγμή που το “Παπαγεωργίου” έχει τις μεγαλύτερες αναμονές στη χώρα. Άρα, πιστεύω ότι τελικά θα δούμε αρκετούς ανθρώπους να χειρουργούνται ταχύτερα».

Για το αν ενισχυθούν με προσωπικό τα νοσοκομεία, υπουργός Υγείας σχολίασε: «Θα έχουμε 6.500 προσλήψεις εντός του 2024. Υπάρχει άλλη χρονιά που έχουμε κάνει 6.500 προσλήψεις; Το πρόβλημα δεν είναι αν αρκούν, αλλά αν θα έρθουν. 25.000 να βγάλουμε, θα έρθουν; Οι περισσότεροι διαγωνισμοί καταλήγουν άγονοι».