Αχτσιόγλου: “Αποκλεισμός των μικρών επιχειρήσεων από τις τράπεζες με στήριξη ΝΔ”

«Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ως πρόβλημα το ότι οι 6 στις 10 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να λάβουν τραπεζικό δανεισμό», ενώ «υπουργοί μιλάνε για επιχειρήσεις “ζόμπι”» και «η έκθεση Πισσαρίδη θεωρεί ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν βαρίδια για την οικονομία», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη”.

«Το κράτος με απόφαση της ΝΔ δίνει χαμηλές εγγυήσεις και ενισχύει την πολιτική αποκλεισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που ακολουθούν οι τράπεζες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «οι τράπεζες θέλουν να “παίζουν” μόνο με συγκεκριμένους πελάτες. Αυτή τη στιγμή απολαμβάνουν μία τεράστια ρευστότητααπό την ΕΚΤ, έχουν πάρει 37 δισ. ευρώ εν μέσω πανδημίαςκαι έχουν δώσει μόλις 2 δισ. στις μικρές επιχειρήσεις».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «όταν ο δανεισμός δίνεται με εγγυοδοσία του ελληνικού δημοσίου, το δημόσιο έχει τη δυνατότητα να θέσει όρους και κριτήρια, ώστε να στηριχθούν συγκεκριμένοι κλάδοι και κάποια μεγέθη επιχειρήσεων που πρέπει να προστατευθούν γιατί έχουν πρόβλημα. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει χρήση αυτού του πλαισίου, αντίθετα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Χρειάζεται παρέμβαση στις τράπεζες για να μην υπάρχει αποκλεισμός».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, ακόμη, ότι για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων «ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή έχει προτείνει την άμεση επιχορήγηση με 3 δισ. ευρώ μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με βάση τον αριθμό των εργαζομένων τους και με υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας και των μισθών», γιατί «αυτές οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να φορτωθούν με νέα χρέη που δεν θα μπορούν να πληρώσουν σε λίγους μήνες. Ήδη έχουν αρχίσει να κλείνουν».

«Η κυβέρνηση απαξίωνε με αλαζονεία κάθε πρόταση. Πριν τρεις μέρες η Κομισιόν ανακοίνωσε ένα τέτοιο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τις μικρές επιχειρήσεις», αλλά «η κυβέρνηση της ΝΔ με εμμονή, επί έξι μήνες, αρνούνταν αυτή τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα μπορούσε να την είχε εφαρμόσει από την αρχή και να μην είχε οδηγήσει πολλές μικρές επιχειρήσεις σε κλείσιμο», σημείωσε.