Ασφαλιστική απάτη μαμούθ από στημένες πτώσεις με λεία 31,7 εκατ. δολάρια

  • Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα που πλησίαζε ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα και τους πρότεινε να «πάθουν» ατυχήματα σε χώρους επιχειρήσεων ή δημόσιες υποδομές

Σε φυλάκιση καταδικάστηκαν τρία από τα μέλη της ς απάτης -μαμούθ που αφορά αποζημιώσεις από «πτώσεις» στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα που πλησίαζε ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα και τους πρότεινε να «πάθουν» ατυχήματα σε χώρους επιχειρήσεων ή δημόσιες υποδομές για να διεκδικήσουν μέσω συγκεκριμένων νομικών αποζημιώσεις.

Μάλιστα συμβούλευαν τους «ασθενείς» να προβούν σε εγχειρήσεις, ακόμα και εάν δεν ήταν απαραίτητο για να είναι μεγαλύτερες οι αξιώσεις.

Συνολικά οι Bryan Duncan, Robert Locust και Ryan Rainford που καταδικάστηκαν από τον δικαστή των Η.Π.Α. Disney H. Stein για τη συμμετοχή τους σε απάτη απέσπασαν από ιδιώτες, επιχειρήσεις και ασφαλιστικές 31,7 εκατ. δολάρια.

Ο Duncan καταδικάστηκε σε 80 μήνες φυλάκιση, ο Rainford καταδικάστηκε σε 68 μήνες φυλάκιση και ο Locust καταδικάστηκε σε 60 μήνες φυλάκιση. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την καταδίκη των τριών στις 28 Μαΐου 2019, για τη συμμετοχή τους σε συνωμοσία και απάτη.

«Ο Bryan Duncan, ο Robert Locust και ο Ryan Rainford καταδικάστηκαν για το ρόλο τους σε μεγάλο σχήμα απάτης» δήλωσε ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Geoffrey S. Berman, στο δελτίο τύπου που ανακοίνωσε τις ποινές που επιβλήθηκαν.

  • «Έστηναν δήθεν ατυχήματα στρατολογώντας ανθρώπους, καταθέτοντας δόλιες αξιώσεις εναντίον ιδιοκτητών ακινήτων, κατευθύνοντας “θύματα ατυχημάτων” σε συγκεκριμένες ιατρικές κλινικές, και συχνά μάλιστα τους οδηγούσαν να κάνουν περιττές χειρουργικές επεμβάσεις.»

Σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία οι απάτες έγιναν μεταξύ των ετών 2013 και 2018. Το σύστημα περιελάμβανε την εξαπάτηση επιχειρήσεων και ασφαλιστικών εταιρειών με την κατάθεση δόλιων αξιώσεων και ψευδών αγωγών από ατυχήματα.

Οι συμμετέχοντες στην απάτη, συμπεριλαμβανομένων των τριών κατηγορουμένων, στρατολόγησαν εκατοντάδες άτομα για να στήνουν ατυχήματα σε συγκεκριμένες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη και εν συνεχεία τους έβαζαν να ισχυρίζονται ότι τραυματίστηκαν.

Οι τοποθεσίες ατυχημάτων που επιλέγονταν ήταν κυρίως πόρτες κελαριών, ρωγμές σε πεζοδρόμια από σκυρόδεμα και υποδομές με φθορές.

Οι τρεις κατηγορούμενοι έδιναν εντολή στους συνεργούς τους να ισχυριστούν ότι υπέστησαν τραυματισμούς σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματός τους, συμπεριλαμβανομένων των γονάτων, των ώμων και της πλάτης. Οι δήθεν ασθενείς μετά παραπέμπονταν σε συγκεκριμένους δικηγόρους για να καταθέσουν αγωγές αλλά και σε συγκεκριμένους γιατρούς.

Συνολικά οι τρεις κατηγορούμενοι, μαζί με άλλους, προσπάθησαν να εξαπατήσουν ανυποψίαστα θύματα και ασφαλιστικές με λεία 31.791.000 δολ.

Το κύκλωμα φαίνεται ότι συμβούλευε τους ανθρώπους που χρησιμοποιούσε για τις αγωγές να προβούν σε εγχειρήσεις ακόμα και αν δεν ήταν αναγκαίο, προσφέροντάς τους χρηματικά κίνητρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι πλησίαζαν ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων για να τους κάνουν συνεργούς. Κατά τη διάρκεια της δίκης, περισσότεροι από 20 μάρτυρες κατέθεσαν εναντίον των τριών καταδικασθέντων και οι 11 εξ αυτών ήταν δήθεν ασθενείς.