AAS: Ένα πραγματικό ελληνικό success story
(Φωτ.: Τα νέα γραφεία της εταιρείας στη Λεμεσό)
Του Βασίλη Παζόπουλου
Το νερό είναι ότι πιο αναγκαίο για τη ζωή, μετά το οξυγόνο. Κάποιοι ισχυρίζονται πως ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα έχει σαν αιτία την εκμετάλλευση του. Καθόλου απίθανο, αν σκεφτούμε πως πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.
Ακόμα όμως και αν έχει υπερεκτιμηθεί ο κίνδυνος της ένοπλης σύρραξης, αυτό που δεν είναι καθόλου υπερβολικό, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, είναι η επιτακτική ανάγκη της συνετής διαχείρισης του νερού. Η συρρίκνωσης των υδάτινων πόρων είναι ένα υπαρκτό διεθνές πρόβλημα, που προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, συνδυαζόμενο ειδικά με την αύξηση του πληθυσμού.
Οι μεγάλοι καταναλωτές, όπως οι αγροτικές μονάδες, οι οποίες καταναλώνουν σχεδόν το 70% της παγκόσμιας ποσότητας φρέσκου νερού, οφείλουν να το διαθέτουν και να το αξιοποιούν με σύνεση και οικονομία.
Αυτή ακριβώς την ανάγκη καλύπτει μια επιχείρηση, που κυριολεκτικά αξιοποιεί και την τελευταία διαθέσιμη σταγόνα: η Advanced Automation Systems (AAS). Μια εταιρεία πρωτοπόρος και παγκόσμιος leader στον χώρο των συστημάτων άρδευσης.
Το ανθρώπινο δυναμικό
Όταν αναφέρουμε μια εταιρεία ως ηγέτιδα δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο, δύσκολα πάει ο νους μας σε ελληνική προσπάθεια. Και όμως, ο ιδρυτής της και διευθύνων σύμβουλος είναι Έλληνας, ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος.
Στη χώρα μας είναι περισσότερο γνωστός ως ιδρυτής και κυρίως ως εμπνευστής της στάγδην άρδευσης μέσω της Eurodrip (διαπραγματευόταν μέχρι πριν δύο χρόνια στο Χρηματιστήριο Αθηνών), την οποία πούλησε το 2006.
Κουβαλώντας στις αποσκευές του τεχνογνωσία δεκαετιών, εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, όπου, με εφαλτήριο μια μικρή παραγωγική μονάδα, ξεκίνησε την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και τη συνέχεια του οράματος του. Μαζί του ακολούθησε μια ομάδα επιλεγμένων επιστημόνων και τεχνικών.
Στο τέλος του 2012 προστέθηκε στο δυναμικό της εταιρείας ο Χρίστος Βερελής, διδάκτωρ χημείας του πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, ο οποίος, πριν γίνει βουλευτής και υπουργός, υπήρξε επιτυχημένος μάνατζερ σε μεγάλες χημικές βιομηχανίες.
Ξεπερνώντας το παρελθόν
Η επιτυχία του Παρασκευόπουλου οφειλόταν στον σταλάκτη, δηλαδή τον μόλις λίγων εκατοστών μηχανισμό που ρυθμίζει τη ροή του νερού, τον οποίο ενσωμάτωσε μέσα στον σωλήνα. Η AAS, με τις νέες τεχνολογίες αιχμής που εφαρμόζει, κατάφερε να βελτιώσει τα συστήματα της ένθεσης και διάτρησης, επιτυγχάνοντας ακόμα μεγαλύτερη απόδοση στο πότισμα καλλιεργειών.
Η AAS, αντί να μπει στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά της κατασκευής σωλήνων άρδευσης, όπου ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις τεχνογνωσίας παραγωγής των σωλήνων. Με αυτόν τον τρόπο ο πελάτης επιλέγει από μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, έτσι ώστε να ικανοποιούνται όλες οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες του.
Καθοριστικός παράγοντας υπήρξε η αναγνωρισιμότητα του ιδρυτή, η οποία προσέδωσε την απαιτούμενη εγγύηση ποιότητα και συνέπειας που οφείλει να χαρακτηρίζει μια επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας.
Η εταιρεία
Η AAS, παρόλο που έχει έδρα τη μικρή Κύπρο, διοχετεύει τα προϊόντα της σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία, Ιταλία, Ιράν κτλ.
Δεν θα βρούμε πολλές ελληνικές μεταποιητικές μονάδες να χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής, όπως νανοτεχνολογία και 3D εκτυπωτές, για να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους. Αυτό οφείλεται στο ότι μεγάλο μέρος των κερδών έχουν επανεπενδυθεί στην έρευνα και την ανάπτυξη, με προοπτική να γίνουν ακόμα περισσότερες επενδύσεις για ερευνητικούς σκοπούς.
Μεγάλη έμφαση δίνεται στις διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου. Αποτελεί ένα τομέα κλειδί για μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα με εξαγωγικό προσανατολισμό, αφού τα λάθη δύσκολα συγχωρούνται σε τόσο απαιτητικό περιβάλλον.
Επιπλέον δίνεται έμφαση σε κάτι που οι επιχειρήσεις συχνά το αμελούν. Το after sales service. Και όμως. Η καλύτερη διαφήμιση γίνεται από τους ικανοποιημένους πελάτες.
Με τα εξελιγμένα αρδευτικά συστήματα παραγωγής της AAS εξασφαλίζεται η εξοικονόμηση του νερού, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των λιπασμάτων, η αποδοτικότητα της γης μέσω του ελέγχου των θρεπτικών στοιχείων και της υγείας, του εδάφους και των φυτών.
Η μέχρι τώρα αποδοχή των προϊόντων της έχει ενθαρρύνει τη διοίκηση να οραματίζεται επιπλέον επέκταση των δραστηριοτήτων της. Τον Οκτώβρη θα λάβει μέρος στη σημαντικότερη έκθεση στον κλάδο των πλαστικών, στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, προκειμένου να επιδείξει τη νέα πρωτοποριακή δουλειά της, που θα σφραγίσει για τα επόμενα χρόνια την κυρίαρχη θέση της στο κλάδο.
Ο δρόμος προς την επιτυχία
Η επιτυχία δεν ήρθε τυχαία. Λένε πως τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα. Στην περίπτωση της AAS τα εργαλεία ήταν το όραμα, η τεχνολογική καινοτομία, η εξωστρέφεια, η ομάδα.
Τα προϊόντα της καλύπτουν την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει στην εποχή μας για εξοικονόμηση νερού. Στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, το νερό είναι εξαιρετικά πολύτιμο και η διαχείριση του ζωτικής σημασίας.
Τέλος, δεν θα ήταν δίκαιο να παραγνωρίσουμε τον παράγοντα της Κύπρου. Πρόσφερε στην AAS ένα ευνοϊκό επιχειρηματικά περιβάλλον για ανάπτυξη. Επιπλέον την στήριξε ηθικά. Αναγνώρισε τη συνεισφορά της στην τοπική οικονομία βραβεύοντας την δύο φορές, το 2010 και το 2015.
(Φωτ.: Η απονομή των βραβείων καινοτομικών προϊόντων ΟΕΒ Κύπρου 2015, από τον υπουργό οικονομικών της Μεγαλονήσου, κ. Χάρης Γεωργιάδη.)
Εμείς στην Ελλάδα τέτοιες επιχειρήσεις τις επιβραβεύουμε τακτικά… με έκτακτες εισφορές.