ΑΑΔΕ: Σε 33 εκατ. ευρώ ανήλθε το ύψος της φοροδιαφυγής που εντόπισαν φέτος οι έλεγχοι

Με στόχο τον εντοπισμό επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει με με αμείωτο ρυθμό τους σχετικούς ελέγχους.

Φέτος, η Αρχή έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στους στοχευμένους ελέγχους, όπως αυτοί προκύπτουν από τον ειδικό αλγόριθμο ανάλυσης κινδύνου, με βάση και τη γενικότερη φορολογική συμπεριφορά των επιχειρήσεων. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι επιτόπιοι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της ελεγκτικής δραστηριότητας διαδραμάτισε και η διεύρυνση της αποστολής ελεγκτών σε επιχειρήσεις διαφορετικών νομών από αυτόν όπου εργάζονται.

Ταυτόχρονα, οι εκτεταμένες διασταυρώσεις και τα στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες, e-send και myDATA, συνδυαστικά με τα στοιχεία συναλλαγών από τα POS, βοήθησαν σημαντικά τη στόχευση των ελέγχων.

Συγκεκριμένα, από τους ελέγχους εντοπίστηκαν επιχειρήσεις με παραβάσεις μη έκδοσης και μη διαβίβασης φορολογικών στοιχείων, καθώς και πλήθος περιπτώσεων, όπου η πληρωμή είχε γίνει με πλαστικό χρήμα, αλλά η επιχείρηση δεν είχε κόψει ή δεν είχε διαβιβάσει τα αντίστοιχα παραστατικά.

Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις επιβλήθηκε κλείσιμο 48 ωρών, καθώς και τα αναλογούντα πρόστιμα.

Αναλυτικότερα, από τις αρχές της χρονιάς έως και τις 31 Οκτωβρίου:

  • Διενεργήθηκαν 67.000 έλεγχοι (31% με παράβαση)
  • Καταγράφηκαν 1,4 εκατ. παραβάσεις
  • Με καθαρή αποκρυβείσα αξία 33 εκατ. ευρώ
  • Πλέον ΦΠΑ άνω των 7 εκατ. ευρώ
  • Έκλεισαν για 48 ώρες 830 επιχειρήσεις
  • Επιβλήθηκε ειδική χρηματική ποινή σε 170 επιχειρήσεις (πρόκειται για ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις, που δεν προβλέπεται το κλείσιμό τους, λόγω του αντικειμένου τους, ώστε να εξυπηρετούν τους πελάτες τους).