(Α1) Σχόλια και επιλογές για τους επενδυτές του ΧΑ (09/12)

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ: 

 • Οι μετοχές που διορθώνουν, θα επανέλθουν ακόμη πιο δυναμικά, αρκεί να το αξίζουν. Αλλά δεν μπορούν να μας κάνουν όλους πλούσιους, σε χρόνο dt. Hδη αρκετές το πράττουν…
 • ΟΧΙ “ΛΙΓΟΧΑΡΤΑ” ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ – ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΜΤΧ στα Χ/φλκ των 10.000 ευρώ- ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 8 ΜΤΧ σε αυτά των 25 με 50 χιλ. ευρώ. Αντιληπτόν, σε γενικές γραμμές…
 • ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ, ΜΟΝΟΝ ΣΕ ΠΤΩΤΙΚΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ τους…
 • Αν δεν μας κάνουν την χάρη, θα βρεθούν άλλες που θα μας την κάνουν.
 • Μην κάνετε “ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ” τους επιτήδειους.
 • AΡΚΕΤΟΙ εισηγμένοι υστερούν σε… δημόσιες σχέσεις με τα ΜΜΑ. Γι αυτό βλέπετε, να τονίζονται τα αρνητικά σημεία τους στον υπερθετικό βαθμό, ενώ οι μετοχές τους είναι φτηνές. Και την ίδια στιγμή να διαφημίζονται άλλες που είναι κυριολεκτικά για κλάμματα. (Αυτές βλέπετε, ξέρουν τα κόλπα)…
 • ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΧΑΡΤΙΑ τα δίναμε σε τιμές γνωριμίας. Στον πάτο τους. Τώρα, τι να γράφουμε; Τι θέλετε, να σας δουλεύουμε; Για να είμαστε αρεστοί σε αυτούς που τα παίζουν; ή τα διαφημίζουν στους πελάτες τους; Τι λέτε, να μην ξέρουμε τι παίζεται παρασκηνιακά;
 • ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ, αρχικά και βασικά, ότι για να κερδίσουν οι μικροεπενδυτές στο ταμπλό πρέπει τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων να συμπίπτουν με τα δικά τους. Αλλιώς, μαύρο φίδι που τους έφαγε.

ΑΓΟΡΑ – ΤΑΚΤΙΚΗ: Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν.

 • Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

Παράκληση θερμή,

 • Mην κυνηγάτε τις τιμές.
 • Τον διαβάζουν τον μ/μ, γνωρίζουν την απήχηση που έχει και την εκμεταλλεύονται.
 • Μην τους κάνετε τζάμπα μάγκες.
 • ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ, ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ
 • ΚΙ ΑΝ ΞΕΦΥΓΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ, δεν πειράζει… Θα βρεθούν άλλες…

 • ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Από 500 εκατ. ευρώ και άνω)

!ΛΑΜΔΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ): Το Ελληνικό με τα 6.200 στρέμματα έκταση & τα 2.000 στρέμματα -όπως λέγεται- πάρκο, 10% επιφάνειες κυκλοφορίας και ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων (όχι κτίρια) και 15% κοινωφελείς χρήσεις και υποδομές, αποτελεί ενα γιγαντιαίο project για τα διεθνή δεδομένα ακόμη και τα Αμερικάνικα των large εκτάσεων.

Κάποιοι δεν εχουν αντιληφθεί, ούτε το μέγεθος της έκτασης, ούτε το μέγεθος του project, ούτε το μέγεθος της τεράστιας χρηματοδότησης που θα χρειαστεί, ούτε το τι μπορεί να συμβεί στην Ελληνική οικονομία αν το έργο δανειοδοτηθεί μεν & από ελληνικές τράπεζες, αλλά δεν ολοκληρωθεί, -πχ δεν προπωλήσει κυρίως σε υψηλά ξένα βαλάντια από τη μακέτα- βασισμένοι ελαφρά τη καρδία στην απήχηση του ονόματος Λάτση.

 • Ουδείς εύχεται να ατυχήσει εφόσον ξεκινήσει, αλλά χρειάζεται τεράστια προετοιμασία, πόροι και σίγουρη χρηματοδότηση.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του:

 • Το Central Park της Νέας Υόρκης έχει έκταση 3.410 στρέμματα, το Hyde Park στο Λονδίνο έχει έκταση 1420 στρέμματα, το Park de la Villete στο Παρίσι έχει έκταση 550 στρέμματα, το Tiergarten Park στο Βερολίνο 2.100 στρεμματα, το Golden Gate Park, στο Σαν Φρανσίσκο 4.040 στρεμματα κλπ.
 • Αντίστοιχα, το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» έχει έκταση 1.200 στρέμματα, το Πεδίον του Αρεως 270 στρέμματα και ο Εθνικός Κήπος μόλις 160 στρέμματα. (ελπίζω να μη με πρόδωσε κάπου η έρευνα μου για τα μεγέθη)

Η χρηματοδότηση του δεν θα είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα. Θα επιχειρήσουν να το χαρακτηρίσουν “υψηλής φερεγγυότητας” παίρνοντας από τους οίκους καλή διαβάθμιση ώστε να πετύχουν ευνοικούς όρους δανειοδότησης από ελληνικές και προφανώς ξένες τράπεζες. Οταν όμως σου φεύγουν ξένοι στρατηγικοί επενδυτές που υποτίθεται θα έριχναν χρήμα και το project μένει χρηματοδοτικά μετέωρο τώρα, προς το παρόν δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι.

Τα 650 εκατ. που θα αντλήσει από την ΑΜΚ είναι για να πληρώσει στο Δημόσιο το τίμημα αγοράς των δόσεων των 2 πρώτων ετών. Για υποδομές μόνο θέλει 1,5 δις με το καλημέρα, για να μη μιλήσουμε για τα περαιτέρω (8 δις σύνολο προυπολογισθείσα δαπάνη) που θα κοστίσει πολύ περισσότερο. Ηδη γίνεται λόγος για πάνω από 10 δις.

 • Οι τράπεζες προφανώς ΔΕΝ θα επανέλθουν στον θεσμικό τους ρόλο χρηματοδότησης των μικρομεσαίων, αν απ’ότι ακούγεται -για μέρος χρήσης του αποθέματος -μαξιλάρι- ύψους 9-10 δις για να αποκτήσουν ρευστότητα οι τράπεζες αφού απαλλαγούν από ένα μέρος των επισφαλών δανείων κατά το Ιταλικό πρότυπο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου-, χρηματοδοτηθεί η εταιρεία με τεράστια δάνεια απορροφώντας μέγα μέρος της ρευστότητας που θα αποκτήσουν και σε βάρος φυσικά μείωσης των πλεονασμάτων από την οποία παραιτήθηκαν.

Παραμένουμε προς το παρόν σε αναμονή, περιμένοντας να δούμε τη χρηματοδότηση και στον τρόπο που θα γίνει, καθότι μιλάμε περίπου για μισό ΑΕΠ Κύπρου. Χρειάζονται μεγάλες προπωλήσεις σε ξένα μεγάλα βαλάντια από μακέτες συν ένα ικανό πετυχημένο τίμημα από το Καζίνο για να βγουν οικονομικά. Εύχομαι να πετύχουν, αλλά όχι σε βάρος της υπόλοιπης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με ανησυχεί το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές έφυγαν χωρίς να περιμένουν κάποιου είδους αξιολόγηση. Κάτι ξέρουν; (της Κατερίνας Πάντα)

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Υποτίθεται, ότι πάνω από όλα τον βασικότερο ρόλο σε μία χρηματιστηριακή αγορά (η οποία αποτελεί κατ’ επέκταση και τον πραγματικό καθρέπτη της οικονομίας) διαδραματίζει η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Εδώ έχουμε όμως το εξής φαινόμενο:-

 • Οι υποτιθέμενοι εκφραστές της ελεύθερης οικονομίας όχι μόνον δεν βοηθούν, αλλά με σειρά αλλοπρόσαλλων δηλώσεων και κινήσεων της αλλάζουν τον αδόξαστο. Και δεν έχει καμμία σχέση αυτό που παπαγαλίζουν καθημερινά περί διεθνούς κρίσης, ύφεσης και τα τοιαύτα.

Σιγά τώρα, αν μία αγορά αξίας ούτε καν 45 δισ. ευρώ να είναι αδύνατον να (υπο)στηριχθεί όταν τα οφέλη θα ήταν πολλαπλάσια. Αλλά όταν έχουμε το μυαλό μας στις δικές μας… προτεραιότητες, σιγά μην ασχοληθούμε με το ελληνικό χρηματιστήριο.

*****

Απόσβεση (Depreciation)

 • Απόσβεση ονομάζεται η μείωση της αξίας ενός πάγιου περιουσιακού στοιχείου από τη φθορά που υπέστη αυτό, είτε λόγω της παρόδου του χρόνου (χρονική φθορά), είτε λόγω της χρήσεως (λειτουργική φθορά), είτε και όταν οφείλεται σε επιστημονικές και τεχνικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις (τεχνολογική απαξίωση).

Εναλλακτικά είναι το κόστος των αναλωμένων υπηρεσιών κάθε παγίου εκτός της γης. Η γη δεν υπόκειται σε απόσβεση, γιατί το απόθεμα των υπηρεσιών της είναι ανεξάντλητο.

Η απόσβεση θεωρείται μη ταμειακό έξοδο γιατί το ποσό των εισπράξεων που αντιστοιχεί στην απόσβεση παραμένει στην επιχείρηση και δεν εκταμιεύεται υπέρ κάποιου τρίτου, όπως συμβαίνει με τους μισθούς, τα εργατικά, τα ενοίκια κτλ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγγλική ορολογία της απόσβεσης διαφέρει ανάλογα με το είδος του περιουσιακού στοιχείου. Ο όρος Amortization, αφορά άυλα περιουσιακά στοιχεία, ενώ ο όρος Depreciation αφορά αποσβέσεις πάγιων περιουσιακών στοιχείων

Μέθοδοι αποσβέσεων: Οι κυριότερες μέθοδοι υπολογισμού του ετήσιου ποσού αποσβέσεως είναι:

1) Μέθοδος της σταθερής αποσβέσεως

Είναι εκείνη κατά την οποία ο συντελεστής αποσβέσεως είναι σταθερός κάθε χρόνο και ο υπολογισμός με βάση το συντελεστή γίνεται πάντοτε από την αρχική αξία του περιουσιακού στοιχείου.

 • Παράδειγμα:
  Εάν η αξία των μηχανημάτων είναι 10.000 € και υπολογίζεται απόσβεση με συντελεστή 10% για κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη μέθοδο της σταθερής αποσβέσεως το ποσοστό της αποσβέσεως θα ανέρχεται σε 1.000 € το χρόνο.

2) Μέθοδος της φθίνουσας αποσβέσεως με σταθερό συντελεστή

Είναι εκείνη κατά την οποία ο μεν συντελεστής παραμένει ο ίδιος, ο δε υπολογισμός όχι από την αρχική αξία του περιουσιακού στοιχείου, αλλά κάθε φορά επί του υπολοίπου που εναπομένει από την αφαίρεση της αποσβέσεως.

 • Παράδειγμα:
  Αν η αξία των μηχανημάτων είναι 20.000 € και υπολογίζεται απόσβεση 10%  με τη μέθοδο που αναφέρθηκε πιο πάνω, το ποσόν αυτής συνέχεια θα μειώνεται.
  Δηλαδή: τον 1ο χρόνο θα είναι 2.000 €, το 2ο χρόνο 1.800 € κ.ο.κ.

3) Μέθοδος φθίνουσας αποσβέσεως με μειωμένο συντελεστή:

Είναι εκείνη η μέθοδος κατά την οποία το ποσό της αποσβέσεως υπολογίζεται πάντα από την αρχική αξία αλλά με μειωμένο συντελεστή. Π.χ. τον 1ο χρόνο με 10%, το 2ο χρόνο με 9%, τον 3ο χρόνο με 8% κ.ο.κ.

4) Μέθοδος της αύξουσας αποσβέσεως

Είναι εκείνη κατά την οποία το ποσό της αποσβέσεως αυξάνει κάθε χρόνο με αντίστοιχη αύξηση του συντελεστού. Π.χ. τον πρώτο χρόνο με 7%, το δεύτερο χρόνο με 8%, τον τρίτο χρόνο με 9% κ.ο.κ.

5) Μέθοδος αύξουσας αποσβέσεως με συντελεστή τα έτη ζωής

Κατά τη μέθοδο αυτή το ποσό της ετήσιας απόσβεσης του στοιχείου από τον ένα χρόνο στον άλλο αυξάνεται, δηλαδή ο συντελεστής αποσβέσεως του στοιχείου αυξάνεται από τον ένα χρόνο στον άλλο που υπολογίζεται πάντοτε από την αρχική αξία του στοιχείου.

Για να βρεθεί το ετήσιο ποσό της αποσβέσεως πρέπει να μερισθεί το ποσό της αξίας του στοιχείου σε μέρη ανάλογα με τα έτη διαρκείας χρησιμοποιήσεως του στοιχείου.

 • Παράδειγμα:
  Έστω μηχάνημα Κ αρχικής αξίας 8.000 € με πιθανή διάρκεια χρησιμοποιήσεως 7 χρόνια.
  Το άθροισμα θα είναι: 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 = 28 έτη ζωής οπότε θα  μεριστεί ο αριθμός 8.000 € ανάλογα με τους αριθμούς 1,2,3,4,5,6,7.
 • Άρα:
  1ο χρόνο: 8.000 Χ 1 / 28 = 8.000 / 28 = 285
  2ο χρόνο: 8.000 Χ 2 / 28 = 16.000 / 28 = 571
  3ο χρόνο: 8.000 Χ 3 / 28 = 24.000 / 28 = 857 κ.ο.κ.

Λογιστικές εγγραφές επί των αποσβέσεων

Για παρακολούθηση του υπολογισμού του ποσού αποσβέσεως υπάρχουν δύο τρόποι:

 1. Της αμέσου εμφανίσεως της απόσβεσης.
 2. Της εμμέσου εμφανίσεως της απόσβεσης.

1) Κατά τον πρώτο τρόπο (άμεσος) χρεώνεται ο λογαριασμός «Αποσβέσεις» και πιστώνεται ο λογαριασμός του περιουσιακού στοιχείου που αποσβένεται.

Παράδειγμα:

Aposvesi (depreciation) - Emmesou emfaniseos ypologismos - Euretirio

2) Κατά το δεύτερο τρόπο (έμμεσος) για παρακολούθηση του ποσού με τον οποίο μειώνεται κάθε φορά η αξία του περιουσιακού στοιχείου, λόγω αποσβέσεως, δημιουργούμε λογαριασμό Αντίθετο ή Αρνητικό αυτού του περιουσιακού στοιχείου τον οποίο και πιστώνουμε σε χρέωση του λογαριασμού «Αποσβέσεις».

Αυτός ο λογαριασμός παρουσιάζει πάντοτε πιστωτικό υπόλοιπο και εμφανίζει το ποσόν στο οποίο ανέρχεται η απόσβεση του περιουσιακού στοιχείου, ο δε λογαριασμός του πάγιου περιουσιακού στοιχείου εμφανίζεται πάντοτε με χρεωστικό υπόλοιπο και δείχνει την αρχική αξία αυτού.

Από τη σύγκριση αυτών των δύο λογαριασμών προκύπτει η αξία του πάγιου περιουσιακού στοιχείου που έχει απομείνει.

Παράδειγμα:

Aposvesi (depreciation) - amesou emfaniseos ypologismos - Euretirio

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

*****
Print Friendly, PDF & Email