(Α) Σχόλια και επιλογές για τους επενδυτές του ΧΑ (18/11)

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ: 

 • Οι μετοχές που διορθώνουν, θα επανέλθουν ακόμη πιο δυναμικά, αρκεί να το αξίζουν. Αλλά δεν μπορούν να μας κάνουν όλους πλούσιους, σε χρόνο dt. Hδη αρκετές το πράττουν…
 • ΟΧΙ “ΛΙΓΟΧΑΡΤΑ” ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ – ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΜΤΧ στα Χ/φλκ των 10.000 ευρώ- ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 8 ΜΤΧ σε αυτά των 50 χιλ. ευρώ. Αντιληπτόν, σε γενικές γραμμές…
 • ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ, ΜΟΝΟΝ ΣΕ ΠΤΩΤΙΚΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ τους…
 • Αν δεν μας κάνουν την χάρη, θα βρεθούν άλλες που θα μας την κάνουν.
 • Μην κάνετε “ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ” τους επιτήδειους.
 • AΡΚΕΤΟΙ εισηγμένοι υστερούν σε… δημόσιες σχέσεις με τα ΜΜΑ. Γι αυτό βλέπετε, να τονίζονται τα αρνητικά σημεία τους στον υπερθετικό βαθμό, ενώ οι μετοχές τους είναι φτηνές. Και την ίδια στιγμή να διαφημίζονται άλλες που είναι κυριολεκτικά για κλάμματα. (Αυτές βλέπετε, ξέρουν τα κόλπα)…
 • ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΧΑΡΤΙΑ τα δίναμε σε τιμές γνωριμίας. Στον πάτο τους. Τώρα, τι να γράφουμε; Για αγορές; Αν εξαιρέσεις 7 με 8 το πολύ, τα υπόλοιπα είναι από ακριβά έως πανάκριβα. Τι θέλετε, να σας δουλεύουμε; Για να είμαστε αρεστοί σε αυτούς που τα παίζουν; ή τα διαφημίζουν στους πελάτες τους; Τι λέτε, να μην ξέρουμε τι παίζεται παρασκηνιακά;
 • ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ, αρχικά και βασικά, ότι για να κερδίσουν οι μικροεπενδυτές στο ταμπλό πρέπει τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων να συμπίπτουν με τα δικά τους. Αλλιώς, μαύρο φίδι που τους έφαγε.
 • ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Από 500 εκατ. ευρώ και άνω)

!ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Δεν είναι και τόσο εύκολο πλέον για την στήλη να προτείνει ανεπιφύλακτα αγορές μετοχών από την συγκεκριμένη κατηγορία, γιατί τις πραγματικές ευκαιρίες τις εντόπιζε επιμένοντας φορτικότατα στις περισσότερες εξ αυτών σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών… Τώρα, στο μόνο που μπορεί να αρκεσθεί κανείς είναι παρακολουθώντας το εύρος κίνησης των μετοχών που τον ενδιαφέρουν να μπορεί να σποτάρει το κάτω εύρος (ή κάπου εκεί κοντά του) του εύρους διακύμανσης που κινούνται… Η ολοκλήρωση των 9μήνων θα βοηθήσει, αν φέρει στην επιφάνεια μετοχές εταιρειών που θα εκπλήξουν θετικά με τα αποτελέσματά τους……

!ΑΔΜΗΕ: Κάποιοι έχουν πληρώσει για το 24% του ομίλου το ποσό των 320 εκατ. (1,35 δισ. υπολογίσθηκε εν έτει 2016 το 100%). Και θέλουν να βγουν κερδισμένοι στην επένδυση τους. Κάντε τους υπολογισμούς σας, στο που θα κάνουν π.χ “Breakeven”.

!ΣΑΡΑΝΤΗΣ: ΜΕ ΑΠΟΔΟΣΗ 1000% από τότε που Θεσμικά χαρτοφυλάκια τον ρευστοποιούσαν στα 0,60 και 0,75 ευρώ για να το τοποθετηθούν σε τραπεζικούς τίτλους πριν καν αυτοί αρχίσουν τις αλλεπάλληλες ΑΜΚ τους. ΣΚΕΤΗ ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ δηλαδή, αλλά άλλων τα κεφάλαια έκαψαν μιας και δια παντός. ΟΡΘΑ ΑΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟΣ στην  κ/φση των 573 εκατ. ευρώ.

 •  ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • ΤΙΜΗ: 8,2000 ευρώ.
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 7,770 8,350 4,46
30 ημερών 7,630 8,350 3,54
3 μηνών 7,420 8,560 9,33
6 μηνών 7,100 9,190 13,73
12 μηνών 6,600 9,190 15,17
 • ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΗΜΕΡΑ, χαλαρή ημέρα ας ξαναδιαβάσουμε μία παλαιότερη προ 5-6 μηνών  αναφορά μας (αφού έκτοτε έχει ανέβει αρκετά ο αριθμός των αναγνωστών μας) να ευθυμήσουμε με τα παιδάκια που γράφουν ανεκδοτάκια, αντί να πάνε να παίξουν με τα κουβαδάκια τους στην άμμο.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ – ΕΚΘΕΣΗ της Keefe, Bruyette & Woods: Τα περιθώρια κερδοφορίας αναμένεται να παραμείνουν υπό πίεση, με τα επίπεδα κεφαλαίων σταθερά.

 • Οι αναλυτές της διατήρησαν σύσταση ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΜΕ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ για την ΑΛΦΑ, με τιμή – στόχο στα 1,1000 ευρώ,
 • Σύσταση ΥΠΟΑΠΟΔΟΣΗ για την ΠΕΙΡ (με τιμή – στόχο στα 0,7000 ευρώ), για την EΥΡΩΒ (με στόχο τα 0,4700 ευρώ) και για την ΕΤΕ ( τιμή – στόχος στα 0,8000 ευρώ).
 • Σ.Σ: Τώρα, τι τους λές;; Από timing και αίσθηση του τι θα παιχθεί, άλλο τίποτα (ΑΥΤΟ το Σ.Σ γράφτηκε ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ)
 • ΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Από 150 μέχρι 500 εκατ. ευρώ)

!ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Δεν είναι και τόσο εύκολο πλέον για την στήλη να προτείνει ανεπιφύλακτα αγορές μετοχών από την συγκεκριμένη κατηγορία, γιατί τις πραγματικές ευκαιρίες τις εντόπιζε επιμένοντας φορτικότατα στις περισσότερες εξ αυτών σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών… Τώρα, στο μόνο που μπορεί να αρκεσθεί κανείς είναι παρακολουθώντας το εύρος κίνησης των μετοχών που τον ενδιαφέρουν να μπορεί να σποτάρει το κάτω εύρος (ή κάπου εκεί κοντά του) του εύρους διακύμανσης που κινούνται…

!TΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ – απάντηση: Δεν φτάνει που μοιράζουν ως μέρισμα κάτι σπόρια στους μικροεπενδυτές μετόχους τους και όχι μόνον, αλλά τους τρελαίνουν και στις περικοπές (36%). Από τα 0,6720 ευρώ περίσσεψαν με χίλια ζόρια τα 0,4294 ευρώ. Κι αυτό, γιατί επί του μικτού μερίσματος επιβάλλεται φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων με συντελεστή 29% καθώς και παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10%. Δεν αξίζει να ασχολείται κανείς μαζί της, δεν έχει κανένα νόημα.

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 13,800 14,100 0,71
30 ημερών 13,700 14,160 0,86
3 μηνών 13,380 14,300 2,32
6 μηνών 12,380 15,200 11,90
12 μηνών 11,900 15,200 11,02

******

 • MIKΡΟΥΛA ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Μέχρι 15 εκατ. ευρώ)

!ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Κάποια στιγμή θα σταματήσει να πουλάει… Είτε γιατί δεν θα το έχει ανάγκη, είτε γιατί δεν θα την συμφέρει από την ώρα που δεν (εξ)αναγκάζεται για ρευστοποιήσεις.

!ΜΟΝΤΑ BAGNO: Ζωηρεύουν οι αγοραστές, σταμάτησαν και οι προσφορές στα χαμηλά των 0,5200 – 0,5500 ευρώ. Θα γράψει προσεχώς άλλα νούμερα στο ταμπλό. Να μην ξεχνάμε την κούρσα από τα 0,2800 στα 0,7200 ευρώ (τέλος Ιουνίου με αρχές Σεπτ.2019) και τις αποδόσεις που πρόσφερε σε διάστημα 2μηνών και κάτι…

!ΝΙΟΥΣ: Παρίστανε τον ψόφιο κοριό, δεν άνοιγε στο ταμπλό και στο κλείσιμο την πίεζαν με τρόπο που προκαλούσε το γέλιο, αν μη τι άλλο. Υπήρχαν εντολές πωλήσεων στα ψηλά και όταν εμφανιζόταν αγοραστής τις ακύρωναν!!

!ΦΙΕΡΑ + ΝΑΥΠ – απάντηση: ‘Οταν βλέπεις την ΕΠΙΛΕΚΤΟ να αποτιμάται σε 15plus εκατ. ευρώ και αυτές στα 5,9 εκατ. και 9,3 εκατ. εκατ. αντίστοιχα, αντιλαμβάνεσαι την στρέβλωση και το μεγαλείο της. Μακράν φθηνότερη η ΦΙΕΡ, ποιοτικότερη η ΝΑΥΠ και για την ΕΠΙΛΚ να μην τα ξαναλέμε.

!ΕΚΤΕΡ – απάντηση: Στο περιθώριο, με όσους ασχολούνται μαζί της να περιμένουν τα νέα δείγματα γραφής πριν (ξαν)τολμήσουν…

*****

ΛΑΒΑΜΕ ΑΠΟ ΦΙΛΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΩΘΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: 

Από: @@@@@ <@@@@@@.gr>
Ημερομηνία: Τετ, 13 Νοε 2019 στις 12:47 πμ
Θέμα: Πλαστικα θρακης
Προς: press@mikrometoxos.gr <press@mikrometoxos.gr>
Καλησπέρα σας,
Είμαι αναγνώστης σας το τελευταίο διάστημα και πιστεύω πως κάνετε ουσιώδεις και στοχευμενες αναλύσεις-παρουσιάσεις χωρίς χωρίς επιδίωξη τεχνητής καθοδηγησης για ίδιο όφελος. Η μέχρι το 2013 ενασχόληση μου με το χαα είναι η παρακaτω:
Είχα σταματήσει να ασχολουμαι από το 2013 όταν συνολικά η ετε μου εξανεμησε με τα rs περίπου 10.000  €. Έκανα σταδιακες τοποθετήσεις από το 2007 με πoσ;a των 2000,00€ που μάζευα από την δουλειά μου όχι κερδοσκοπικά αλλά πιο πολύ σαν μακροπροθεσμη  τοποθέτηση που θα μου απέφερε σιγά σιγά ένα ετήσιο πόσο της τάξης του 20% σαν μέγιστη απόδοση.
Απο ένα σημείο και μετά έκανα μουαγεν για να κρατάω μέση τιμή αγοράς κοντά στο ταμπλό (ελπίζοντας ότι η αγορά θα ανακάμψει) και σιγά σιγά μπήκα σε ένα φαβλο κύκλο εξανεμισμου της συνολικής τοποθέτησης.
Τα παραπάνω σας τα γράφω για να καταλάβετε ποια η σχέση μου με το χαα και πως εγω αντιλαμβανομαι την αγορά του.
Από τον Αύγουστο του 2019 και μετά μπήκα πάλι στην διαδικασία ενασχόλησης και διαβάσματος μιας και βλέπω και λόγω επαγγέλματος (λογιστής) ότι η αγορά (στο σύνολο της όχι μόνο χρηματιστηριακα) αρχίζει σιγά σιγά να δείχνει σημεία ανάκαμψης.
Ήμουν λοιπόν μεταξύ ΛΥΚΟΣ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΡΩΒ, ΚΎΡΙΟ και ΠΛΑΘ.
Η πρώτη μου κίνηση των 1.000 € λοιπόν είναι αγορά Πλαστικών Θρακης στα 2.06€. Το σκεπτικό είναι και πάλι όχι να κονομησω σε μια μέρα η σε ένα εξαμηνο αλλά να έχω μια απόδοση μακροπροθεσμη και σταθερή. Βλέπω λοιπόν ότι η μετοχή πέφτει τεχνιτα.
Σου δίνει την εντύπωση πως κάποιος την κρατάει εσκεμμένα χαμηλα(διαβάζω ότι οι μέτοχοι την κρατούν χαμηλά και της βάζουν εμπόδια ακόμα και για να την βγάλουν από την διαπραγμάτευση ότι η εταιρεία πάει από το κακό στο χειρότερο και ότι θα σκασει) και άλλα πολλά άκυρα και μη φυσιολογικά πράγματα που δεν ταιριάζουν σε μια υγιή επιχείρηση ίσως και σε μια υγιή κοινωνία. Άλλοι λένε πάρτε τα λεφτά σας να σωθείτε γιατί σε λίγο θα πέσει κάτω του 1 € κτλ κτλ.
Η ερώτηση μου προς εσάς (αν ασχολείστε και απαντάτε σε ερωτήσεις) είναι η εξης:
Είναι δυνατόν το παιχνίδι να είναι τόσο βρώμικο και τόσο σάπιο που να συμβαίνει Τεχνητά το τονίζω κάτι τετοιο;
Δεν ρωτάω για τα 1000 € αυτά αν είναι να χαθούν θα χαθούν γιατί εγώ θα υποστηρίξω την αγορά που έκανα και ας χάσω(αν και ξέρω ότι αυτό είναι λάθος τακτική) , γιατί είδα ότι η εταιρεία έχει υγιεί στοιχεία, χαμηλή αποτίμηση και ότι έχει περιθώρια ανόδου.
Αν δικαιωθούν οι παραπάνω φήμες λοιπόν, δεν νομίζω πως εγώ και πολλοί άλλοι μικροί σαν εμένα που μπορούν και θέλουν να βάλουν μέχρι 8000- 10.000 € έχουν λόγο ύπαρξης στην αγορά αυτή.Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με λάθος επιλογή μετοχης, λάθος τρόπο παιχνιδιου η λάθος επιλογή χρόνου αλλά βλεπω ότι κάνεις δεν μπορεί η δεν θέλει να με προστατεύσει(εφόσον υπάρχει περεμβατικη υπόγεια διαστρευλωση της εικόνας-αξίας της μετοχής).
Να χάνεις σε ένα τίμιο παιχνιδι είναι δίκαιο, αλλά να σε κάνουν με το ζόρι να χανεις δεν είναι δίκαιο… Καλή δύναμη – καλά κέρδη και να συνεχίσετε να μας γράφετε αληθινά. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ 
Φίλε @@@@@@,
Έχεις κάνει μία πολύ καλή επενδυτική κίνηση. Και προσεχώς θα δικαιωθείς… Σιγά σιγά και διαβάζοντας μας (δεν πρόκειται ποτέ να γράψουμε ψέμματα) κάνε και τις επόμενες αγορές σου. Το ΧΑ πάντα επιβραβεύει τις καλές εταιρείες του. Ακόμα και στα πλέον δύσκολα χρόνια, αρκεί να έχει κανείς υπομονή, επιμονή και προπάντων να ξέρει να διαβάζει και να ενημερώνεται.
Με εκτίμηση
μ/μ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΟΥΜΕ, εξαιρετικά αφιερωμένο το κάτωθι που είχαμε γράψει προ διμήνου, με την τιμή της μτχ των ΠΛΑΘΡ στα 2,1100 ευρώ. Τώρα βρίσκεται στα… 1,9850 ευρώ υπό την δαμόκλεια σπάθη θεσμικών ρευστοποιήσεων (κατέχουν περί τα 3,5 εκατ. τμχ στις 30.9.2019) που επείγονται για ρευστότητα για να τοποθετηθούν στην ΑΜΚ της ΛΑΜΔΑ!!!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ OMIΛOY ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ TOP7 LIST (AMYNTΙΚΕΣ) στη θέση της ΦΟΥΡΛΗΣ

Image result for πλαστικα θρακης

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ:

Τώρα που τα πιέζουν, τώρα κτίζει κανείς την θέση του… Με book value 3,3000 η μετοχή και με πραγματική αξία απείρως μεγαλύτερη θα προσφέρει πολύ καλές αποδόσεις προσεχώς. Ενδεχόμενες αγορές μέχρι τα 2,1000 το πολύ, γράφαμε χθες και δόθηκαν πολλές δεκάδες χιλιάδες κομμάτια.

 • Και όσοι το δυνατόν χαμηλότερα, εφ όσον συνεχίζουν να βγάζουν κομμάτια. Αν ανέβουμε και λίγο παραπάνω, δεν χάλασε εδώ ο κόσμος.
 • Στο ΜΕΙΟΝ είναι η μετοχή και στο 12μηνο και στο 6μηνο και στον μήνα…
 • Αν είναι ποτέ δυνατόν και όμως… Μη τρελαθούμε, επειδή έβγαλαν λίγο μειωμένα κέρδη να το διαλύσουμε το χαρτί… Τέσσερα και πλέον εκατ. κέρδη στο 6μηνο ήταν αυτά…
 • Τι να μας πουν οι διάφορες χαρτάρες που διαφημίζουν οι πασίγνωστοι “Σπρωξιματίες” και οι οποίες χρωστάνε της μιχαλούς και κέρδη δεν βγάζουν;;
 • ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ: 92,3 εκατ. ευρώ
 • ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ – ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 142,3 εκατ. ευρώ
 • P/BV: 0,64
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,63
 • ΤΙΜΗ: 2,1100 ευρώ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ  %
7 ημερών 2,010 2,130 0,96
30 ημερών 2,000 2,260 -1,86
3 μηνών 1,985 2,430 3,43
6 μηνών 1,800 2,430 -5,80
12 μηνών 1,790 2,600 -0,47

Ιστορία

2018 Η Εταιρεία επενδύει σε μια νέα γραμμή παραγωγής Βελονωτών Μη-υφαντών υφασμάτων στη Βόρεια Αμερική (Thrace LINQ). Ολοκληρώνεται με επιτυχία το σχέδιο επέκτασης των Θερμοκηπίων Θράκης κατά 45 στρέμματα, φτάνοντας συνολικά τα 185 στρέμματα.
2017 Ξεκινά η παραγωγή injection στην Ιρλανδία (Thrace Synthetic).
2016 Η Εταιρεία επενδύει σε δύο νέες γραμμές παραγωγής Βελονωτών Μη-υφαντών και Spunbond υφασμάτων στην Ελλάδα (Thrace NG). Την ίδια χρονιά ξεκινά η παραγωγή thermoforming στη Βουλγαρία (Thrace Ipoma).
2014 Η Εταιρεία μπαίνει στην αγορά των προϊόντων στεγανοποίησης με τη χρήση γεωσυνθετικού αργιλικού φραγμού (Geosynthetic Clay Liner – GCL) μέσω της ίδρυσης της εταιρείας “Thrace-Eurobent A.B.E.E.” στην Ξάνθη (51% κοινοπραξία).
2013 Η Εταιρεία διευρύνει την επιχειρηματική της δραστηριότητα, ιδρύοντας την εταιρεία «Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε.». Αντικείμενο δραστηριότητας της νέας εταιρείας είναι η δημιουργία θερμοκηπίων για την παραγωγή ντομάτας με την εφαρμογή της μεθόδου υδροπονικής καλλιέργειας και την αξιοποίηση και χρήση γεωθερμικής ενέργειας.
2012 Μια νέα εμπορική εταιρεία ιδρύεται στην Κίνα με στόχο τη διείσδυση στην ευρύτερη αγορά της Ασίας.
2010 – 2012 Επικέντρωση στον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και στη δημιουργία της οργανωτικής δομής που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη του Ομίλου στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.Οι εταιρείες του Ομίλου επεκτείνουν το δίκτυο των πωλήσεων τους σε 80 χώρες για να εξασφαλιστεί η οικονομική ευημερία.
2009 Επένδυση σε μια νέα γραμμή παραγωγής μη-υφαντών βελονωτών υφασμάτων στη Βόρεια Αμερική (Thrace LINQ).
2007 Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη Bόρεια Αμερική με την εξ ολοκλήρου εξαγορά της Thrace LINQ Inc. και της Lumite Inc. κατά 50%.
2000 – 2006 Η Εταιρεία διευρύνει τη διεθνή παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη μέσω της εξαγοράς της Thrace Ipoma (Βουλγαρία) και της ίδρυσης των Thrace Greiner (50% κοινοπραξία στη Ρουμανία) και Thrace Plastics Pack Doo (Σερβία).Στις εγκαταστάσεις της Ξάνθης προστίθενται δύο νέες γραμμές παραγωγής, των υφασμάτων spunbond και αντίστοιχα των μη-υφαντών βελονωτών.
2000 Η Εταιρεία μπαίνει στην αγορά των FIBC/μεγασάκων μέσω της εξαγοράς της Thrace Polybulk (Νορβηγία).
1999 Με την εξαγορά της Don & Low Ltd (Σκωτία), η Εταιρεία Πλαστικά Θράκης εδραιώνει τη διεθνή παρουσία της και ξεκινά να δραστηριοποιείται στην κατηγορία των μη-υφαντών.
1997 Η Εταιρεία μπαίνει στην αγορά της άκαμπτης συσκευασίας με τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στα Ιωάννινα.
1995 Εισαγωγή της Εταιρείας Πλαστικά Θράκης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
1992 Ένα τρίτο εργοστάσιο δημιουργείται στην Ξάνθη, με εξειδίκευση στην παραγωγή βιομηχανικών νημάτων και νημάτων ταπητουργίας.
1986 Η Εταιρεία εισέρχεται στην αγορά των τεχνικών υφασμάτων πολυπροπυλενίου με τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στην Ξάνθη.
1980 Η εταιρεία Πλαστικά Θράκης λειτουργεί το πρώτο της εργοστάσιο, το οποίο παράγει υφαντά σακιά πολυπροπυλενίου, σχοινιά και σπάγκους για την ελληνική αγορά αλλά και για εξαγωγές.
1977 Ο Σταύρος Χαλιορής ιδρύει την Εταιρεία Πλαστικά Θράκης ΑΕ στην Ξάνθη.
 • Τεχνικά Υφάσματα 

ΓεωσυνθετικάΓΕΩΣΥΝΘΕΤΙΚΑ

Σχοινιά & ΣπάγγοιΜετοχική Σύνθεση

Μέτοχοι Αριθμός Mετοχών Ποσοστό Συμμετοχής
Κωνσταντίνος Χαλιορής 18.936.558 43,29%
Ευφημία Χαλιορή 9,120,690 20,85%
Θεσμικοί Επενδυτές 6,197,662 14,17%
Λοιποί 9,486,542 21,69%
Σύνολο 43.741.452 100,00%

***

ΑΡΚΕΤΟΙ εισηγμένοι υστερούν σε… δημόσιες σχέσεις με τα ΜΜΑ. Γι αυτό βλέπετε, να τονίζονται τα αρνητικά σημεία τους στον υπερθετικό βαθμό, ενώ οι μετοχές τους είναι φτηνές. Και την ίδια στιγμή να διαφημίζονται άλλες που είναι κυριολεκτικά για κλάμματα. (Αυτές βλέπετε, ξέρουν τα κόλπα)…

AΠΕΙΡΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ πχ από την ΦΟΥΡΛΗΣ σε μεγέθη, δείκτες κ.λπ (με πολύ μεγάλη διαφορά μάλιστα), αλλά τον ΦΡΛΚ τον καλύπτουν ένα σωρό οίκοι που τον πριμοδοτούν και με τιμές στόχου – άστο να πάει καλύτερα – ενώ τα ΠΛΑΘ δεν τα καταδέχτηκε ούτε ένας!!!

ΑΥΤΑ, φυσικά μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Άλλη η δική μας προτεραιότητα.

 • Εμείς βλέπουμε από εδώ και στο εξής πολύ μεγάλη ευκαιρία για χτίσιμο θέσης, γιατί θεωρούμε ότι ο μεγάλος επενδυτικός κύκλος της εταιρείας έκλεισε και η εταιρεία με την υπάρχουσα δομή και κατάσταση μπορεί να βγάζει άνετα μίνιμουμ 8 εκατ. ευρώ ΚΜΦΔΜ.
 • Έτσι θεωρούμε ότι στους επόμενους 18-24 μήνες η μετοχή μπορεί να έχει μια απόδοση της τάξης του 50% και από 2,1100 ευρώ που έκλεισε χθες, να φτάσει στα 3,1100 ευρώ έχοντας μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 137 εκατ. ευρώ.
 • ΣΥΝΕΤΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΙΚΤΟΙ ΣΤΟΧΟΙ, χωρίς να αποκλείονται και καλύτερες τερματικές εικόνες…

********

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Υποτίθεται, ότι πάνω από όλα τον βασικότερο ρόλο σε μία χρηματιστηριακή αγορά (η οποία αποτελεί κατ’ επέκταση και τον πραγματικό καθρέπτη της οικονομίας) διαδραματίζει η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Εδώ έχουμε όμως το εξής φαινόμενο:-

 • Οι υποτιθέμενοι εκφραστές της ελεύθερης οικονομίας όχι μόνον δεν βοηθούν, αλλά με σειρά αλλοπρόσαλλων δηλώσεων και κινήσεων της αλλάζουν τον αδόξαστο. Και δεν έχει καμμία σχέση αυτό που παπαγαλίζουν καθημερινά περί διεθνούς κρίσης, ύφεσης και τα τοιαύτα.

Σιγά τώρα, αν μία αγορά αξίας ούτε καν 40 δισ. ευρώ να είναι αδύνατον να (υπο)στηριχθεί όταν τα οφέλη θα ήταν πολλαπλάσια. Αλλά όταν έχουμε το μυαλό μας στις δικές μας… προτεραιότητες, σιγά μην ασχοληθούμε με το ελληνικό χρηματιστήριο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ): Το Ελληνικό με τα 6.200 στρέμματα έκταση & τα 2.000 στρέμματα -όπως λέγεται- πάρκο, 10% επιφάνειες κυκλοφορίας και ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων (όχι κτίρια) και 15% κοινωφελείς χρήσεις και υποδομές, αποτελεί ενα γιγαντιαίο project για τα διεθνή δεδομένα ακόμη και τα Αμερικάνικα των large εκτάσεων. Κάποιοι δεν εχουν αντιληφθεί, ούτε το μέγεθος της έκτασης, ούτε το μέγεθος του project, ούτε το μέγεθος της τεράστιας χρηματοδότησης που θα χρειαστεί, ούτε το τι μπορεί να συμβεί στην Ελληνική οικονομία αν το έργο δανειοδοτηθεί μεν & από ελληνικές τράπεζες, αλλά δεν ολοκληρωθεί, -πχ δεν προπωλήσει κυρίως σε υψηλά ξένα βαλάντια από τη μακέτα- βασισμένοι ελαφρά τη καρδία στην απήχηση του ονόματος Λάτση.

 • Ουδείς εύχεται να ατυχήσει εφόσον ξεκινήσει, αλλά χρειάζεται τεράστια προετοιμασία, πόροι και σίγουρη χρηματοδότηση.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του:

 • Το Central Park της Νέας Υόρκης έχει έκταση 3.410 στρέμματα, το Hyde Park στο Λονδίνο έχει έκταση 1420 στρέμματα, το Park de la Villete στο Παρίσι έχει έκταση 550 στρέμματα, το Tiergarten Park στο Βερολίνο 2.100 στρεμματα, το Golden Gate Park, στο Σαν Φρανσίσκο 4.040 στρεμματα κλπ.
 • Αντίστοιχα, το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» έχει έκταση 1.200 στρέμματα, το Πεδίον του Αρεως 270 στρέμματα και ο Εθνικός Κήπος μόλις 160 στρέμματα. (ελπίζω να μη με πρόδωσε κάπου η έρευνα μου για τα μεγέθη)

Η χρηματοδότηση του δεν θα είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα. Θα επιχειρήσουν να το χαρακτηρίσουν “υψηλής φερεγγυότητας” παίρνοντας από τους οίκους καλή διαβάθμιση ώστε να πετύχουν ευνοικούς όρους δανειοδότησης από ελληνικές και προφανώς ξένες τράπεζες. Οταν όμως σου φεύγουν ξένοι στρατηγικοί επενδυτές που υποτίθεται θα έριχναν χρήμα και το project μένει χρηματοδοτικά μετέωρο τώρα, προς το παρόν δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι.

Τα 650 εκατ. που θα αντλήσει από την ΑΜΚ είναι για να πληρώσει στο Δημόσιο το τίμημα αγοράς των δόσεων των 2 πρώτων ετών. Για υποδομές μόνο θέλει 1,5 δις με το καλημέρα, για να μη μιλήσουμε για τα περαιτέρω (8 δις σύνολο προυπολογισθείσα δαπάνη) που θα κοστίσει πολύ περισσότερο. Ηδη γίνεται λόγος για πάνω από 10 δις.

 • Οι τράπεζες προφανώς ΔΕΝ θα επανέλθουν στον θεσμικό τους ρόλο χρηματοδότησης των μικρομεσαίων, αν απ’ότι ακούγεται -για μέρος χρήσης του αποθέματος -μαξιλάρι- ύψους 9-10 δις για να αποκτήσουν ρευστότητα οι τράπεζες αφού απαλλαγούν από ένα μέρος των επισφαλών δανείων κατά το Ιταλικό πρότυπο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου-, χρηματοδοτηθεί η εταιρεία με τεράστια δάνεια απορροφώντας μέγα μέρος της ρευστότητας που θα αποκτήσουν και σε βάρος φυσικά μείωσης των πλεονασμάτων από την οποία παραιτήθηκαν.

Παραμένουμε προς το παρόν σε αναμονή, περιμένοντας να δούμε τη χρηματοδότηση και στον τρόπο που θα γίνει, καθότι μιλάμε περίπου για μισό ΑΕΠ Κύπρου. Χρειάζονται μεγάλες προπωλήσεις σε ξένα μεγάλα βαλάντια από μακέτες συν ένα ικανό πετυχημένο τίμημα από το Καζίνο για να βγουν οικονομικά. Εύχομαι να πετύχουν, αλλά όχι σε βάρος της υπόλοιπης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με ανησυχεί το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές έφυγαν χωρίς να περιμένουν κάποιου είδους αξιολόγηση. Κάτι ξέρουν;

*****

Απόσβεση (Depreciation)

 • Απόσβεση ονομάζεται η μείωση της αξίας ενός πάγιου περιουσιακού στοιχείου από τη φθορά που υπέστη αυτό, είτε λόγω της παρόδου του χρόνου (χρονική φθορά), είτε λόγω της χρήσεως (λειτουργική φθορά), είτε και όταν οφείλεται σε επιστημονικές και τεχνικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις (τεχνολογική απαξίωση).

Εναλλακτικά είναι το κόστος των αναλωμένων υπηρεσιών κάθε παγίου εκτός της γης. Η γη δεν υπόκειται σε απόσβεση, γιατί το απόθεμα των υπηρεσιών της είναι ανεξάντλητο.

Η απόσβεση θεωρείται μη ταμειακό έξοδο γιατί το ποσό των εισπράξεων που αντιστοιχεί στην απόσβεση παραμένει στην επιχείρηση και δεν εκταμιεύεται υπέρ κάποιου τρίτου, όπως συμβαίνει με τους μισθούς, τα εργατικά, τα ενοίκια κτλ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγγλική ορολογία της απόσβεσης διαφέρει ανάλογα με το είδος του περιουσιακού στοιχείου. Ο όρος Amortization, αφορά άυλα περιουσιακά στοιχεία, ενώ ο όρος Depreciation αφορά αποσβέσεις πάγιων περιουσιακών στοιχείων

Μέθοδοι αποσβέσεων: Οι κυριότερες μέθοδοι υπολογισμού του ετήσιου ποσού αποσβέσεως είναι:

1) Μέθοδος της σταθερής αποσβέσεως

Είναι εκείνη κατά την οποία ο συντελεστής αποσβέσεως είναι σταθερός κάθε χρόνο και ο υπολογισμός με βάση το συντελεστή γίνεται πάντοτε από την αρχική αξία του περιουσιακού στοιχείου.

 • Παράδειγμα:
  Εάν η αξία των μηχανημάτων είναι 10.000 € και υπολογίζεται απόσβεση με συντελεστή 10% για κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη μέθοδο της σταθερής αποσβέσεως το ποσοστό της αποσβέσεως θα ανέρχεται σε 1.000 € το χρόνο.

2) Μέθοδος της φθίνουσας αποσβέσεως με σταθερό συντελεστή

Είναι εκείνη κατά την οποία ο μεν συντελεστής παραμένει ο ίδιος, ο δε υπολογισμός όχι από την αρχική αξία του περιουσιακού στοιχείου, αλλά κάθε φορά επί του υπολοίπου που εναπομένει από την αφαίρεση της αποσβέσεως.

 • Παράδειγμα:
  Αν η αξία των μηχανημάτων είναι 20.000 € και υπολογίζεται απόσβεση 10%  με τη μέθοδο που αναφέρθηκε πιο πάνω, το ποσόν αυτής συνέχεια θα μειώνεται.
  Δηλαδή: τον 1ο χρόνο θα είναι 2.000 €, το 2ο χρόνο 1.800 € κ.ο.κ.

3) Μέθοδος φθίνουσας αποσβέσεως με μειωμένο συντελεστή:

Είναι εκείνη η μέθοδος κατά την οποία το ποσό της αποσβέσεως υπολογίζεται πάντα από την αρχική αξία αλλά με μειωμένο συντελεστή. Π.χ. τον 1ο χρόνο με 10%, το 2ο χρόνο με 9%, τον 3ο χρόνο με 8% κ.ο.κ.

4) Μέθοδος της αύξουσας αποσβέσεως

Είναι εκείνη κατά την οποία το ποσό της αποσβέσεως αυξάνει κάθε χρόνο με αντίστοιχη αύξηση του συντελεστού. Π.χ. τον πρώτο χρόνο με 7%, το δεύτερο χρόνο με 8%, τον τρίτο χρόνο με 9% κ.ο.κ.

5) Μέθοδος αύξουσας αποσβέσεως με συντελεστή τα έτη ζωής

Κατά τη μέθοδο αυτή το ποσό της ετήσιας απόσβεσης του στοιχείου από τον ένα χρόνο στον άλλο αυξάνεται, δηλαδή ο συντελεστής αποσβέσεως του στοιχείου αυξάνεται από τον ένα χρόνο στον άλλο που υπολογίζεται πάντοτε από την αρχική αξία του στοιχείου.

Για να βρεθεί το ετήσιο ποσό της αποσβέσεως πρέπει να μερισθεί το ποσό της αξίας του στοιχείου σε μέρη ανάλογα με τα έτη διαρκείας χρησιμοποιήσεως του στοιχείου.

 • Παράδειγμα:
  Έστω μηχάνημα Κ αρχικής αξίας 8.000 € με πιθανή διάρκεια χρησιμοποιήσεως 7 χρόνια.
  Το άθροισμα θα είναι: 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 = 28 έτη ζωής οπότε θα  μεριστεί ο αριθμός 8.000 € ανάλογα με τους αριθμούς 1,2,3,4,5,6,7.
 • Άρα:
  1ο χρόνο: 8.000 Χ 1 / 28 = 8.000 / 28 = 285
  2ο χρόνο: 8.000 Χ 2 / 28 = 16.000 / 28 = 571
  3ο χρόνο: 8.000 Χ 3 / 28 = 24.000 / 28 = 857 κ.ο.κ.

Λογιστικές εγγραφές επί των αποσβέσεων

Για παρακολούθηση του υπολογισμού του ποσού αποσβέσεως υπάρχουν δύο τρόποι:

 1. Της αμέσου εμφανίσεως της απόσβεσης.
 2. Της εμμέσου εμφανίσεως της απόσβεσης.

1) Κατά τον πρώτο τρόπο (άμεσος) χρεώνεται ο λογαριασμός «Αποσβέσεις» και πιστώνεται ο λογαριασμός του περιουσιακού στοιχείου που αποσβένεται.

Παράδειγμα:

Aposvesi (depreciation) - Emmesou emfaniseos ypologismos - Euretirio

2) Κατά το δεύτερο τρόπο (έμμεσος) για παρακολούθηση του ποσού με τον οποίο μειώνεται κάθε φορά η αξία του περιουσιακού στοιχείου, λόγω αποσβέσεως, δημιουργούμε λογαριασμό Αντίθετο ή Αρνητικό αυτού του περιουσιακού στοιχείου τον οποίο και πιστώνουμε σε χρέωση του λογαριασμού «Αποσβέσεις».

Αυτός ο λογαριασμός παρουσιάζει πάντοτε πιστωτικό υπόλοιπο και εμφανίζει το ποσόν στο οποίο ανέρχεται η απόσβεση του περιουσιακού στοιχείου, ο δε λογαριασμός του πάγιου περιουσιακού στοιχείου εμφανίζεται πάντοτε με χρεωστικό υπόλοιπο και δείχνει την αρχική αξία αυτού.

Από τη σύγκριση αυτών των δύο λογαριασμών προκύπτει η αξία του πάγιου περιουσιακού στοιχείου που έχει απομείνει.

Παράδειγμα:

Aposvesi (depreciation) - amesou emfaniseos ypologismos - Euretirio

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

*****