Α. Σαρρηγεωργίου: Αξία έχει να βρισκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων

Σημαντικό μοχλό για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και για την επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και για την κλιματική αλλαγή, μπορεί να αποτελέσει η ιδιωτική ασφάλιση. Αυτό υπογράμμισε ο  Πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο του ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ στο restart της ελληνικής οικονομίας (ECONOMY RESTART).

Ο ίδιος σημείωσε πως οι εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος ανάγκασαν πολλές επιχειρήσεις να επιταχύνουν τα σχέδιά τους, να επισπεύσουν τις προτεραιότητές τους και να διαμορφώσουν εκ νέου τις στρατηγικές τους.

Σημεία απο την συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Εύη Παπαδοσηφάκη:

Ερ.: Τέσσερις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό προβλέπει το προσχέδιο της “επιτροπής Πισσαρίδη” για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, σε αυτό αναφέρονται η μείωση ασφαλιστικών εισφορών, η ενίσχυση αναλογικότητας δημόσιου διανεμητικού πυλώνα ασφάλισης. Ανάπτυξη δεύτερου και τρίτου πυλώνα με κίνητρα με ιδιωτικές αποφάσεις και η μετάβαση από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης, με άμεση εφαρμογή για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους άλλους εργαζόμενους το επιθυμούν. Ποια είναι η άποψη σας για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας;

Απ.: Η πανδημία, πέραν της υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές επιπτώσεις και στην οικονομία. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η οποία σημειωτέον διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρώτο κύμα της επιδημίας από υγειονομική άποψη, η ύφεση στην οικονομία ήταν κάτω του 2% το α’ τρίμηνο του 2020, αλλά εκτοξεύτηκε σε 15,2% το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών η ΕΛΣΤΑΤ.

Από εκεί και πέρα και λαμβάνοντας υπόψη πως ο κορονοϊός πιθανότατα δεν είναι υπόθεση λίγων μηνών, αλλά θα συνεχίζει να επηρεάζει τον τρόπο που ζούμε και λειτουργούμε για άγνωστο ακόμα χρονικό διάστημα, η επανεκκίνηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα χρειαστεί δραστικά μέτρα και αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις.

Η Επιτροπή Πισσαρίδη κατέθεσε πρόσφατα προς δημόσια διαβούλευση την ενδιάμεση έκθεση με μία δέσμη προτάσεων σε κομβικούς τομείς, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν δομικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κατέθεσε συγκεκριμένες θέσεις – προτάσεις πάνω στο ενδιάμεσο κείμενο, εστιάζοντας σε τρεις βασικούς τομείς στους οποίους η Ιδιωτική Ασφάλιση μπορεί, σύμφωνα και με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, να αποτελέσει σημαντικό μοχλό για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και για την επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων. Οι τομείς αυτοί είναι το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και η Κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα για το Ασφαλιστικό, η ΕΑΕΕ όπως έχει επανειλημμένα εκφράσει, υποστηρίζει τη δημιουργία ενός πραγματικού συστήματος τριών πυλώνων με έντονη την παρουσία του κεφαλαιοποιητικού συστήματος που σήμερα ουσιαστικά απουσιάζει – προσέγγιση την οποία ασπάζεται και η Επιτροπή. Με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, μεταξύ άλλων, ενισχύεται η συσσώρευση κεφαλαίων προς επένδυση που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία.  Η Ιδιωτική Ασφάλιση μπορεί να παίξει έναν πολύ θετικό ρόλο τόσο μέσα από τις ομαδικές – επαγγελματικές ασφαλίσεις, όσο και μέσα από τα ατομικά συμβόλαια που συνάπτει κανείς προαιρετικά. Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθούν τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα που θα δώσουν ώθηση στην αύξηση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης.

Σημειώνεται εδώ ότι ο ασφαλιστικός κλάδος, ο οποίος από το 2016 υπόκειται στους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανόνες του Solvency II, παρά τη χαμηλή του διείσδυση σε σχέση με ό,τι ισχύει στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, αποτελεί τον σημαντικότερο θεσμικό επενδυτή της χώρας με επενδύσεις υψηλής στάθμης της τάξης των 14 δισ. ευρώ (7,5% του ΑΕΠ) σε σύνολο στοιχείων ενεργητικού 17,5 δισ. ευρώ. Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο διείσδυσης της Ιδιωτικής Ασφάλισης, οι επενδύσεις θα έφθαναν τα 108 δισ. ευρώ!

Οι επενδύσεις αυτές, που είναι μάλιστα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, θα μπορούσαν με τη συνεργασία της Πολιτείας να κατευθυνθούν σε «πράσινα» έργα, ώστε να υποβοηθηθεί το Κράτος στην αντιμετώπιση του κύριου προβλήματος που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, της κλιματικής αλλαγής δηλαδή.

Παράλληλα με τα παραπάνω, έχουμε καταρτίσει και μία πλήρη πρόταση για την ασφάλιση φυσικών καταστροφών, αρχής γενομένης από το σεισμό.

Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, από τα παραπάνω πως η Ιδιωτική Ασφάλιση αποτελεί έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό και αξιόπιστο συνεργάτη που έχει στη διάθεσή της η ελληνική Πολιτεία για την «επόμενη ημέρα» της ελληνικής οικονομίας.

Ερ.: Γενικότερα, πώς αποτιμά η ασφαλιστική αγορά την υγειονομική κρίση; Οι ασφαλιστικές εταιρείες επενδύουν στην προώθηση νέων προϊόντων και υπηρεσιών την περίοδο αυτή;

Απ.: Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το επίπεδο επηρεασμού του κλάδου από την πανδημία είναι μικρό. Έχουμε θωρακιστεί μέσα από το Solvency II, γι’ αυτό και τα solvency ratios παρέμειναν ανεπηρέαστα.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, για τον κλάδο ζωής και υγείας βλέπουμε ότι τα ποσοστά διατηρησιμότητας δεν άλλαξαν και η ρευστότητα δεν πιέστηκε. Επίσης, αν και είχαμε μείωση στη νέα παραγωγή και το bancassurance, είδαμε με την άρση του lockdown να επανέρχονται στα επίπεδα της προ SARS-CoV-2 εποχής, ενώ με θετικό πρόσημο λειτούργησαν τα online και digital κανάλια. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μία θετική εξέλιξη, καθώς αυξήθηκε το ενδιαφέρον για συμβόλαια υγείας και για συνταξιοδοτικά. Επίσης, εκτιμώ ότι η εργασία από το σπίτι, ένα μοντέλο που φαίνεται ότι θα το υιοθετούν στο εξής όλο και περισσότεροι οργανισμοί, θα φέρει αύξηση σε προϊόντα ασφάλισης κατοικίας και σε λύσεις για την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις.

Είμαι, ωστόσο, ιδιαίτερα επιφυλακτικός, καθώς τα πρώτα σημάδια της ύφεσης, θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά το φθινόπωρο, όταν τα επιδόματα θα έχουν «εξατμιστεί», με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης σε όλα τα επίπεδα.