(A): Επιλογές και σχόλια για επενδυτές του X.A (19/11)

Ποιές… 900, 1000, 1200 κ.λπ μονάδες; Σοβαρευτείτε, είστε για γέλια!

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ: Αν περιμέναμε τώρα από τους αναλυτές, να μας πουν τι να κάνουμε, τα πιάσαμε τα λεφτά μας. Και αν βλέπαμε κάθε λίγο και λιγάκι τι κάνει ο Παρανοικός Δείκτης για να αποφασίσουμε περί του πρακτέου, ξέρετε τι θα είχαμε πάρει…

HBSC – EKΘΕΣΗ: Η HSBC που πάντα ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους ξένους οίκους – καμμία σχέση με τα ΡΙΧΤΑΔΙΚΑ των Morgan Stanley, Goldman Sachs και κυρίως των BOFA-ML, CITI – εκτιμά ότι η αγορά θα συνεχίσει να δέχεται θετικές εκπλήξεις από την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της ελληνικής κυβέρνησης, με θετικές αναθεωρήσεις των μακροοικονομικών προοπτικών και των θεμελιωδών μεγεθών των ελληνικών τραπεζών.

Κατά την άποψή της, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν καλές επιδόσεις κερδοφορίας και ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, ενώ η δράση πολιτικής θα μετριάσει τις ανησυχίες της αγοράς για την ποιότητα των κεφαλαίων και την πιθανή αρνητική επιτάχυνση των σχεδίων γύρω από τα NPEs.

HSBC: "Buy" για όλες τις ελληνικές τράπεζες - Δεν δικαιολογούνται οι "αρκούδες"

ANAΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ, δίνει σύσταση ΑΓΟΡΑ και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την νέα τιμή-στόχο για την Eurobank να διαμορφώνεται στα 1,0400 ευρώ από 0,9400 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα στα 3,3000 ευρώ από 2,8000 ευρώ πριν, για την Πειραιώς στα 4,4000 ευρώ από 3,1000 πριν (περιθώριο ανόδου 44,6% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα) και για την Alpha Bank στα 2,4800 ευρώ από 2,5000 ευρώ προηγουμένως.

ΣΣ1: Στα 4,4000 ευρώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ δεν θα έχει καν πλησιάσει τα 2 δισ. ευρώ…

ΣΣ2: Κάποιοι θα πρέπει να τρέξουν να κρυφτούν…

ΣΣ3: Κάποιοι άλλοι θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη…

ΣΣ4: Κάποιοι άλλοι θα πρέπει να ντρέπονται.

ΑΥΤΑ!!

ΥΓ: Το κατά πολλούς αποκαλούμενο Σαπάκι, απλά τους ξεβρακώνει!! NO MERCY.

ΥΓ1: H υπ.αρ.1 επιλογή του μ/μ για το 2019 (Στην Επιθετική Top7 List)…

ΟΠΑΠ@9,7850 ευρώ και +1,14%: Αυξημένα κέρδη κατά 18% αναμένεται να παρουσιάσει ο οργανισμός στο γ΄τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της Optima Bank, που τα εκτιμούν στα στα 46 εκατ. ευρώ. Οι ίδιοι διατηρούν σύσταση «ΑΓΟΡΑ» και την τιμή-στόχο στα 16,0000 ευρώ.
 • Τα έσοδα θα ενισχυθούν 7% στα 394 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA στα 101 εκατ. ευρώ, με άνοδο 16% σε ετήσια βάση.
 • Προβλέπουν ότι η εταιρία θα ανακοινώσει ενδιάμεσο μέρισμα 0,2100 ευρώ για τη χρήση 2019.
 • Ο ΟΠΑΠ δημοσιεύει αποτελέσματα γ’ τριμήνου στις 27 Νοεμβρίου, μετά το κλείσιμο…

Τιμές κλεισιμάτων των τελευταίων 30 ημερών

BΛΕΠΟΥΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
 • Τι περιμένει η JP Morgan από τα αποτελέσματα γ΄τριμήνου των ελληνικών τραπεζών
 • Τι “βλέπει” η Deutsche Bank για τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών
 • ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ, ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ…

ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ στις 10.9.2019 – επί τη ευκαιρία…

ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ… EXPERTS της χρεοκοπημένης: Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων έτσι ώστε να μπορέσουν να πετύχουν τους στόχους, επισημαίνει η Deutsche Bank σε νέα έκθεσή της για την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Όπως αναφέρει, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα NPEs κατά 6% στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το α’ τρίμηνο και κατά 16% σε ετήσια βάση. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης έγινε μέσω οργανικών μειώσεων NPEs καθώς και στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων στις οποίες προχώρησε η Eurobank.

 • Η γερμανική τράπεζα διατηρεί σύσταση ΑΓΟΡΑ για την Alpha Bank και τιμή-στόχο τα 2,0000 ευρώ και
 • σύσταση ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ για Eurobank, Εθνική και Τρ.Πειραιώς με τιμή- στόχο τα 0,8000 ευρώ, τα 2,3000 ευρώ και τα 2,7000 ευρώ αντίστοιχα.
 • ΔΙΑΝΑ ΠΕΣΑΝΕ ΠΑΛΙ…

Eurobank (19/11): Τι δείχνει η τεχνική εικόνα, οι τιμές στόχου (15) οίκων κι άλλα πολλά

ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (άνω των 500 εκατ. ευρώ)

!ΜΕ ΤΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ορισμένων είναι να διερωτάσαι για την νοητική κατάσταση εκείνων που ασχολούνται μαζί τους στα σοβαρά. Γι αυτούς που τις ανεβάζουν τι να πούμε; Την δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι και μάλιστα εξαιρετικά καλά. Για την τσέπη τους φυσικά…

!COCA COLA HBC: Έτσι που το πάνε, θα χάνουν σταδιακά σημαντικό κομμάτι από την αξιοπιστία του έκτιζαν τόσα χρόνια. Σνομπάρισμα άγριο των ελλήνων ιδιωτών επενδυτών σε αρκετά επίπεδα επικοινωνίας, γιο γιο η μετοχή της κ.α.

!ΟΤΕ: Να μην εκπλαγείτε, αν γράψει προσεχώς και το “20” μπροστά από την τιμή του! Έχει τον άσο καλά φυλαγμένο, μπορεί να πάρει καιρό, αλλά οι καταθέσεις στις τράπεζες παίρνουν ZERO.

 • Και όσο θυμόμαστε τους ελληνάρες να τον ρευστοποιούν στα 2,00 αλλά και 1,50 ευρώ για να (δια)σώσουν τα λεφτά τους βγάζοντας τα μάλιστα  έξω στας ΕΛΒΕΤΙΑΣ της γης, τόσο… χαιρόμαστε.
 • Καλά, από μυαλό κουκούτσι
 • Και από φιλοπατρία; Τι είναι αυτό…
 • NO MERCY επομένως.
 • Τάθελαν και τάπαθαν.
 • Και δεν τα γράφουμε κατόπιν εορτής, τους τα γράφαμε τότε προειδοποιώντας τους μάλιστα ότι θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ.

!ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ…

!ΔΕΗ: Οταν περνάει τα 3,2000 ευρώ, την πιάνει τεταρταίος πυρετός. Οι δικοί μας φίλοι αναγνώστες έχουν κατοχυρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υψηλών βραχυχρόνιων κερδών τους και τρέχουν τα κέρδη τους. Η Επιχείρηση χρειάζεται τεράστια δουλειά για να σταθεί στα πόδια της, χάνει μερίδια και καλούς πελάτες. ΘΑ δώσει πάντως κι άλλα κέρδη, αλλά ας βγάλουν οι επόμενοι. Όλοι να κερδίζουν, ει δυνατόν…

!ΕΥΔΑΠ: Βγαίνει πολύ χαρτί προς πώληση. ‘Εβγαλε πάντως δυνατή κίνηση από τα 4,8500 στα 8,3500 ευρώ στο 7μηνο.

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • ΤΙΜΗ: 7,4500 και -0,53%
 • Κ/φση: 793,4 εκατ. ευρώ.
 • ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ νότια, θα προσελκύσει ισχυρά χαρτοφυλάκια.
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 7,390 7,660 -0,40
30 ημερών 7,390 8,010 -5,10
3 μηνών 7,390 8,300 -7,34
6 μηνών 5,710 8,370 27,79
12 μηνών 4,775 8,370 45,51

 

!ΤΙΤC: Τους έφταιγε το Χ.Α και έφυγαν για τα ξένα… 

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • TIMH: 18,4000 και +0,77%
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 18,100 18,540 -0,43
30 ημερών 17,880 19,000 0,88
3 μηνών 17,860 19,500 -5,64
6 μηνών 17,860 20,000 -5,06
 • Η S&P υποβάθμισε την περασμένη Πέμπτη το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Titan Cement και των ομολόγων της στο «ΒΒ» από «ΒΒ+», με σταθερό το outlook. H υποβάθμιση οφείλεται στο γεγονός ότι η εξυγίανση της ΤΙΤΑΝ έχει επιβραδυνθεί το 2019, λόγω της αδύναμης επίδοσης της στην περασμένη χρονιά.

!ΚΑΡΕΛΙΑΣ: ΑΚΟΥΝΗΤΟΣ στα 272,00 ευρώ όπου όμως ζητούσαν 363 τμχ και έπρεπε κανείς να πληρώσει σχεδόν 100.000 πραγματικά ευρώ για να το αποκτήσει. ΜΑΖΙ με την ΜΠΕΛΑ το ΑΧΤΥΠΗΤΟ ΔΙΔΥΜΟ στην σύγχρονη χρηματιστηριακή ιστορία μας.

μ/μ

Βασ.Παπαθεοδώρου

Μυωπική Αποστροφή Ζημίας (Myopic loss aversion)

**

Αποστροφή της ζημιάς για έναν επενδυτή είναι η συμπεριφορά κατά την οποία η λύπη που θα προκύψει από την ζημία ενός ποσού Χ, είναι μεγαλύτερη από την χαρά που θα προκύψει από το κέρδος ενός αντίστοιχου ποσού Χ. Αυτό εξηγείται από την θεωρία προοπτικής.

Η επιστημονική έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο συντελεστής αποστροφής της ζημίας (loss aversion coefficient) είναι περίπου 2, δηλαδή η ζημία ενός ποσού Χ είναι περίπου δύο φορές πιο οδυνηρή από την ευχαρίστηση του να κερδίσει κάποιος ένα ποσό Χ.

Ευρετήριο Οικονομικών ΌρωνΟικονομικο λεξικο με ορισμους | Εάν συνδυαστεί η αποστροφή της ζημίας με την τάση που έχουν τα άτομα να αποτιμούν τις επενδυτικές τους στρατηγικές σποραδικά και να αγνοούν γεγονότα που μπορεί να συμβούν μετά την λήξη του επενδυτικού ορίζοντα του επενδυτή, παρουσιάζεται το φαινόμενο που αποκαλείται μυωπική αποστροφή της ζημίας. Δηλαδή το άτομο εξετάζει μία σειρά από προοπτικές μία μία μέσα σε μία συγκεκριμένη περίοδο και όχι συνολικά και αθροιστικά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι εάν οι επενδυτές παρουσιάζουν αυτήν την συμπεριφορά τότε θα εξετάζουν κάθε επένδυση μυωπικά και μοναδικά αντί σαν ταυτόχρονες επενδυτικές στρατηγικές, δηλαδή θα παραγνωρίζουν τα οφέλη της διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου, και θα απαιτούν μεγαλύτερες αποδόσεις για κάθε μοναδική επένδυση (αφού θα την θεωρούν και πιο επικίνδυνη).

***

Θεμελιώδης Ανάλυση (Fundamental analysis)

Θεμελιώδης ανάλυση είναι μια μέθοδος αξιολόγησης εταιρειών, χρεογράφων, μετοχών κι άλλων επενδύσεων σε μια προσπάθεια να υπολογιστεί η πραγματική αξία τους εξετάζοντας μια σειρά σχετικών ποιοτικών και ποσοτικών οικονομικών παραγόντων.

 • Σε επίπεδο εταιρείας η θεμελιώδης ανάλυση μπορεί να περιλαμβάνει, ενδεικτικά, την εξέταση των οικονομικών μεγεθών, των λογιστικών καταστάσεων, των πωλήσεων, των στοιχείων Ενεργητικού, των δυνάμεων προσφοράς και ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται, των κερδών και των χρεών της επιχείρησης, των προσδοκιών για την εξέλιξη των μερισμάτων, των επενδυτικών σχεδίων, των αγορών, του ανταγωνισμού και της προοπτικής ανάπτυξης της εταιρίας.

Σε μικροοικονομικό επίπεδο δηλαδή, σκοπός της θεμελιώδης ανάλυσης είναι να προσδιορίσει και να προβλέψει την οικονομική πορεία μιας επιχείρησης και της μελλοντικής εσωτερικής αξίας της μετοχής της ώστε να μπορεί ένας επενδυτής να τη συγκρίνει με την τρέχουσα τιμή στην αγορά και να διαπιστώσει αν η μετοχή είναι υπερτιμημένη ή υποτιμημένη.

 • Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές που προχωρούν σε θεμελιώδεις αναλύσεις δεν πιστεύουν στην ύπαρξη τέλειας αγοράς (efficient market hypothesis), αλλά αντίθετα πιστεύουν στην ύπαρξη ασύμμετρης πληροφόρησης και στο ότι οι τιμές δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες κι έτσι θέλουν να επωφεληθούν από αυτό το γεγονός.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η θεμελιώδης ανάλυση εστιάζεται στην παρακολούθηση μακροοικονομικών δεδομένων όπως το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, ο πληθωρισμός, το εμπορικό ισοζύγιο, τα δημοσιονομικά ελλείμματα / πλεονάσματα, η ανεργία, οι δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις, το επίπεδο αποταμίευσης κτλ με στόχο την αξιολόγηση της παρούσας και την πρόβλεψη της μελλοντικής ανάπτυξης της οικονομίας.

euretirio.com – Οικονομικοί ορισμοί

 • euretirio.com

 

Ένα ευρετήριο με ορισμούς για διάφορες οικονομικές έννοιες στον τομέα των οικονομικών, του χρηματιστηρίου, των επενδύσεων, της λογιστικής, του μάρκετινγκ κι άλλων οικονομικών πεδίων.

euretirio.com

Διαφοροποίηση Χαρτοφυλακίου (Portfolio diversification)

Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι μια τεχνική διαχείρισης κινδύνου, όπου αγοράζονται επενδυτικά προϊόντα με διαφορετικό μεταξύ τους κίνδυνο και αποδόσεις, με σκοπό τη μείωση όσο το δυνατόν περισσότερο του αναλαμβανόμενου ρίσκου και την εξομάλυνση σε σημαντικό ποσοστό της μεταβλητότητας της συνολικής απόδοσης ενός χαρτοφυλακίου.

Η διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου προσπαθεί να εξομαλύνει τις επιπτώσεις, τόσο των συστημικών, όσο και των μη συστημικών κινδύνων, και να απορροφήσει τις ζημίες (ή να αυξήσει τις πιθανότητες κέρδους) που τυχόν να προκύψουν από κακές αποδόσεις μεμονωμένων επενδύσεων.

Παράδειγμα: Έστω χαρτοφυλάκιο Α το οποίο περιέχει μια μετοχή και χαρτοφυλάκιο Β που περιέχει 10 μετοχές. Η πιθανότητα να μειωθεί η αξία του Α, είναι μεγαλύτερη από το να μειωθούν ταυτόχρονα ισόποσα οι αξίες και των 10 μετοχών του Β.

Ταυτόχρονα, ένας ορθολογικός επενδυτής θα κάνει τέτοια κατανομή περιουσιακών στοιχείων, ώστε για δεδομένο επίπεδο κινδύνου, να μεγιστοποιείται η απόδοση του χαρτοφυλακίου. Δεν θα υπάρχει δηλαδή χαρτοφυλάκιο ή μεμονωμένη επένδυση που να προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις με το ίδιο επίπεδο κινδύνου.

 • Η επένδυση σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και σε χρεόγραφα διαφορετικών εκδοτών ή ακόμα και χωρών, μειώνουν τον συνολικό επενδυτικό κίνδυνο μόνο αν οι επενδύσεις δεν συσχετίζονται (correlate) μεταξύ τους.

Παράδειγμα: Ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο περιέχει αποκλειστικά μετοχές εταιρειών τεχνολογίας είναι εκτεθειμένο σε μια αρνητική είδηση που αφορά τον κλάδο, καθώς θα υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ τους.

Όσο χαμηλότερος είναι ο βαθμός συσχέτισης μεταξύ των επενδύσεων σε ένα χαρτοφυλάκιο, τόσο υψηλότερος είναι ο βαθμός διαφοροποίησης που επιτυγχάνεται κι άρα τόσο μικρότερος αριθμός περιουσιακών στοιχείων χρειάζονται.

Το τίμημα για την εξισορρόπηση κινδύνου σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο είναι ότι η συνολική απόδοση ενδέχεται να είναι χαμηλότερη (αλλά πιο σταθερή) από εκείνη ενός μη διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου.

Αυτό συμβαίνει γιατί σε μια αποτελεσματική αγορά υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ του κινδύνου και της απόδοσης μιας επένδυσης.

Ένας από τους ευκολότερους και πιο άμεσους τρόπους για διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι η αγορά μετοχών σε αμοιβαία κεφάλαια.

Είδη διαφοροποίησης
Ο επενδυτής έχει στη διάθεση του πολλές επιλογές για την διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου του, σε ένα ευρύ φάσμα επιλογών κόστους, απόδοσης και κινδύνου.

Γενικά όσο υψηλότερος ο βαθμός διαφοροποίησης, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος, τόσο ο συστημικός (μικρή διαφοροποίηση), όσο και ο μη συστημικός (μεγάλη διαφοροποίηση).

Αυτό συμβαίνει γιατί μειώνεται η πιθανότητα να μειωθεί η αξία όλων των περιουσιακών στοιχείων ταυτόχρονα, άρα μειώνεται και η συνολική διακύμανση της αξίας του χαρτοφυλακίου.

Οριζόντια Διαφοροποίηση (Horizontal diversification)
Οριζόντια διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι η επένδυση σε ομοειδή χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Παράδειγμα: Η αγορά μετοχών διαφορετικών τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αν και κάθε εταιρία έχει δική της στρατηγική και Ισολογισμούς, ένα πιστωτικό γεγονός που επηρεάζει την ελληνική οικονομία γενικότερα, θα επηρεάσει το χαρτοφυλάκιο στο σύνολο του.

Κάθετη διαφοροποίηση (vertical diversification)
Κάθετη διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι η επένδυση σε διαφορετικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα και περιουσιακά στοιχεία, όπου μπορεί να διαπραγματεύονται ακόμα και σε διαφορετικές αγορές.

Με αυτό τον τρόπο μειώνεται κατά πολύ ο κίνδυνος να μηδενιστεί η αξία ενός χαρτοφυλακίου, ακόμα και αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός που επηρεάζει το σύνολο μιας οικονομίας.

Παράδειγμα: Ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο περιέχει ομόλογα ελληνικού δημοσίου και εταιρικά ομόλογα που διαπραγματεύονται σε ξένα χρηματιστήρια, είναι θεωρητικά απρόσβλητο ακόμα και από πιστωτικό γεγονός που θα προκαλέσει κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό γιατί η αξία των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου θα μηδενιστεί, αλλά η αξία των εταιρικών ομολόγων όχι.

Αντίθετα ένα χαρτοφυλάκιο που περιέχει μόνο μετοχές ελληνικών εταιρειών, ανεξαρτήτως κλάδου και βιομηχανίας, είναι εκτεθειμένο στον συστημικό κίνδυνο.

Ένα πλήρες διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο το μπορεί να περιέχει:

 • εταιρικά ομόλογα,
 • μετοχές,
 • έντοκα γραμμάτια Δημοσίου,
 • μετρητά,
  εμπορεύματα (commodities),
 • ακίνητα (real estate),
 • δικαιώματα προαίρεσης,
 • προθεσμιακά συμβόλαια,
 • πιστοποιητικά καταθέσεων,
 • μερίδια σε money market funds,
 • ευρωδολάρια,
 • συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης,
 • διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF),
 • παραστατικά απόκτησης μετοχών,
 • μετοχές εταιρειών που διαπραγματεύονται σε ξένα χρηματιστήρια,
 • έργα τέχνης,
 • χρηματιστηριακούς δείκτες,
 • γραμμάτια κτλ.
 • Υπερβολική διαφοροποίηση (over-diversification)
 • Υπερβολική διαφοροποίηση υπάρχει όταν μια επιπλέον προσθήκη επένδυσης σε ένα χαρτοφυλάκιο δεν βελτιώνει περισσότερο τη σχέση κινδύνου-απόδοσης του.

Δηλαδή υπάρχει ένα σημείο όπου το οριακό όφελος που προκύπτει από την απόκτηση της επένδυσης, είναι μικρότερο της απώλειας των δυνητικών κερδών. (νόμος της φθίνουσας απόδοσης (diminishing returns)

Παράδειγμα: Όσο μεγαλώνει ο αριθμός μετοχών σε ένα χαρτοφυλάκιο, τόσο η απόδοση του χαρτοφυλακίου αυτού θα τείνει να μιμείται τους χρηματιστηριακούς δείκτες (πχ S&P 500). Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση του χαρτοφυλακίου θα είναι ίδια με τον μέσο όρο της αγοράς, αλλά επιπλέον θα έχει κόστη διαχείρισης, κόστη αγοραπωλησιών, αμοιβές συμβούλων κτλ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.