Α’-24/9: Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του Χ.Α

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ – FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ:

Ο Γενικός Δείκτης, δεν δείχνει διάθεση να διασπάσει με ορμή τις 880 μονάδες. Τα επόμενα σημεία αντίστασης σε περίπτωση διάσπασης με αύξηση του όγκου συναλλαγών οριοθετούνται στις 891, 902,  μονάδες. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 868 μονάδων θα μας βάλει πάλι στην ταλαιπωρία  του εύρους 860- 847 μονάδων.

 • Κρίσιμο επίπεδο για τον [email protected],57 και -1,72% είναι αυτό των 2177-2183 μονάδων. Μόνο με έγκυρη διάτρηση του αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των επομένων αντιστάσεων που οριοθετούνται στις 2200, 2221 & 2235 μονάδες. Οι κοντινές στηρίξεις του εντοπίζονται στις 2150, 2142, 2125 & 2095 μονάδες.

***

Χ.Α. – Διεθνείς αγορές@GFF: Κακή η χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α., αν και οι δύο δείκτες (ΓΔ, τραπεζικός δείκτης) έκλεισαν οριακά υψηλότερα ισχυρών στηρίξεων (υπάρχει αναλυτικό σχόλιο στη στήλη Κυνηγός). Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην πορεία των διεθνών αγορών.

 • Όπως πάντως γράφουμε στο www.greekfinanceforum.com, σε μια ιστορία που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει από το 2018 (θυμίζουμε πως η περσινή ήτανε η χειρότερη χρηματιστηριακή χρονιά από το 2008).

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια φάση σημαντικής επιβράδυνσης. Και το μεγάλο ερώτημα είναι, αν με τη βοήθεια των κεντρικών τραπεζών και όχι μόνο η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω

Και απλώς θα μείνουμε στη φάση της επιβράδυνσης και δεν θα μιλήσουμε για χειρότερες καταστάσεις, με ότι αυτό θα σήμαινε για τα παγκόσμια χρηματιστήρια.

***

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ@2,7120 ευρώ και -1,92% – GFF – ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Η διαγραμματική εικόνα έχει καταστεί πλήρως θετική, με τις επόμενες συνεδριάσεις να παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

 • Συγκεκριμένα, ο στόχος είναι να διασπαστούν οι αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα των 2,6500 – 2,7000 ευρώ.
 • Αναφορικά με τις επόμενες στηρίξεις, οι οποίες δεν κρίνονται και τόσο ισχυρές.
 • Έχουμε τα επίπεδα των 2,8000, 3,0000, 3,2000 και τις πιο ισχυρές αντιστάσεις στα 3,4500 – 3,5000 ευρώ, που είναι ο επόμενος στόχος μας στο θετικό σενάριο.
***
ΟΠΑΠ@9,6000 ευρώ και -1,54% – GFF – ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:O τεχνικός στόχος είναι πάντα οι αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα των 9,9000 – 10,0000 ευρώ και 10,1000 ευρώ.
 • Θυμίζουμε πως η διάσπαση αυτών των αντιστάσεων, όποτε συνέβαινε, θα άνοιγε το δρόμο για μια κίνηση προς αισθητά υψηλότερα επίπεδα (για μια τέτοια κίνηση βέβαια χρειάζεται η συνδρομή ενός συνολικά θετικού κλίματος στο Χ.Α.)

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ@ new-economy.gr

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα ολοκλήρωσε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς όμως να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 895 μονάδες, και την στήριξη στις 811 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (24,7 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (27,67 εκατ. τεμάχια).

[email protected],57 και -1,72%: Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα επανήλθε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς έκλεισε στο ημερήσιο γράφημα λίγο πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και κάτω από αυτούς των πέντε και δέκα, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.442 μονάδες, και η στήριξη στις 1.278 μονάδες.

ΔΤΡ@805,03 και -2,12%: Τέλος στο τριήμερο ανοδικό σερί του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος ολοκλήρωσε μεταξύ των ΚΜΟ των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 18,52 εκατ. τεμάχια έναντι 19,63 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 821 μονάδες και την στήριξη στις 653 μονάδες.

Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε στα 1,914 ευρώ με απώλειες 3,72%, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,272 ευρώ, και την στήριξη στα 1,8248 ευρώ.

Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 20,9800 ευρώ με απώλειες 4,03%, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πενήντα και διακοσίων ημερών, με τις επόμενες δύο συνεδριάσεις να είναι κρίσιμες (φίλτρο τρία), με το σήμα αγοράς να παραμένει, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 22,9900 ευρώ και την στήριξη στα 20,8800 ευρώ.

Η μετοχή της ΜΠΕΛΑ έκλεισε στα 16,7300 ευρώ με απώλειες 3,57%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, αναμένοντας στις επόμενες συνεδριάσεις να αντιδράσει πάνω από αυτόν, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 17,8880 ευρώ και την στήριξη στα 15,6720 ευρώ.

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 2,9100 ευρώ με κέρδη 0,14%, καταφέρνοντας να διατηρηθεί πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε κα δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,9610 ευρώ και την στήριξη στα 2,5090 ευρώ.

Η μετοχή του Σαράντη έκλεισε στα 8,1700 ευρώ με κέρδη 0,99%, παραμένοντας παρόλα αυτά σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, καθώς ολοκλήρωσε ελάχιστα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και πάνω από αυτούς των πέντε και δέκα, με το σήμα πώλησης να παραμένει, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 8,6680 ευρώ και την στήριξη στα 7,6520 ευρώ.

Ακολουθία των αριθμών Fibonacci

 • Στην ενότητα ακολουθία των αριθμών Fibonacci περιγράφεται αναλυτικά η ακολουθία και τρόποι χρήσης της στην αγορά.

Ακολουθία των αριθμών Fibonacci

Εισαγωγή

Θεωρείται ότι ανακαλύφθηκαν τον 13ο αιώνα από τον Ιταλό μαθηματικό Leonardo of Pisa, γνωστό και ως Fibonacci. Προέκυψε από την επίλυση του ακόλουθου μαθηματικού προβλήματος: Πόσα ζευγάρια κουνέλια, τοποθετημένα στον ίδιο περιφραγμένο χώρο, μπορούν να παραχθούν σε ένα χρόνο από ένα ζευγάρι κουνέλια, αν κάθε ζευγάρι παράγει ένα επιπλέον κάθε μήνα, από τον 2ο μήνα?

Το παραπάνω πρόβλημα είχε ως αποτέλεσμα την παρακάτω ακολουθία αριθμών: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144…

Η μαθηματική ακολουθία ξεκινά από τον αριθμό 1 και ο επόμενος αριθμός προκύπτει από το άθροισμα των δύο προηγούμενων:

1 + 1 = 2; 1 + 2 = 3; 2 + 3 = 5; 3 + 5 = 8…

Αν οποιοσδήποτε αριθμός από την ακολουθία Fibonacci διαιρεθεί με τον προηγούμενό του, το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά 1.618 (γνωστός στην αρχαιότητα ως “φ” ή “χρυσός λόγος”).

Η ακολουθία των αριθμών Fibonacci και οι ιδιότητές τους χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς τεχνικούς αναλυτές.

O “χρυσός λόγος” πρακτικά, μεταφράζεται στα ακόλουθα ποσοστά:

 • 23.6% (ένας οποιοσδήποτε αριθμός της ακολουθίας διαιρεμένος με αυτόν τρεις θέσεις δεξιά του).
 • 38.2% (ένας οποιοσδήποτε αριθμός της ακολουθίας διαιρεμένος με αυτόν δύο θέσεις δεξιά του).
 • 61.8% (ένας οποιοσδήποτε αριθμός της ακολουθίας διαιρεμένος με αυτόν μία θέση δεξιά του).

Σημείωση: Συχνά αναφέρεται και το 50% το οποίο δεν προκύπτει από την παραπάνω ακολουθία. Έχει παρατηρηθεί, όμως, ότι όταν ένα προϊόν διορθώσει πλέον του 50% της προηγηθείσας κίνησης, τότε αυτό συνεχίζει στην κατεύθυνση αυτή.

Χρήση

Η ακολουθία των αριθμών Fibonacci χρησιμοποιείται κυρίως:

1.για την εύρεση επίπεδων στήριξης/αντίστασης.

2.για την εύρεση χρονικών σημείων στο μέλλον με αυξημένη την πιθανότητα σημαντικής κίνησης της τιμής.

Χρήση για την εύρεση επίπεδων στήριξης/αντίστασης

Χρήση για την εύρεση επίπεδων στήριξης/αντίστασης

Χρήση για την εύρεση επίπεδων στήριξης/αντίστασης

Χρήση για την εύρεση πιθανών μελλοντικών χρονικών σημείων με σημαντική δραστηριότητα της τιμής

 • Επίλογος

Οι μέθοδοι Fibonacci είναι πολύ δημοφιλείς και ο πιθανότερος λόγος είναι επειδή δείχνουν να λειτουργούν. Είτε πιστεύει ένας επενδυτής ότι έχουν εφαρμογή και πέραν της φύσης είτε όχι, θα πρέπει ο τελευταίος να γνωρίζει τα επίπεδα διόρθωσης Fibonacci (τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα) αλλά και τις άλλες μεθόδους.

Επιλέξτε το σύνδεσμο για να μεταβείτε σε αναλυτικό άρθρο του περιοδικού TRADERS’ MAGAZINE

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.