Α (08/5): Επιλογές και σχόλια για επενδυτές- μέρος 2

Η ΑΓΟΡΑ είναι κουρασμένη και το δείχνει εδώ και μερικές συνεδριάσεις. Όπου υπάρχει εξόφθαλμη υπερβολή, φυσικά και θα την εκμεταλλευόμαστε… Αλλά μετά θα κρυβόμαστε και πάλι στο καβούκι μας μέχρι την επόμενη…

ΝΑ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ότι αύριο, 9 Μαΐου, ξεκινούν οι (δι)εργασίες του 2ου ATHEX Mid-Cap Conference, με τη συμμετοχή 15 εισηγμένων εταιρειών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.Η διοργάνωση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΕΧΑΕ (μπράβο) έχει ως στόχο να διευρύνει το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για τις εταιρείας της μεσαίας κεφαλαιοποίησης της αγοράς. Με ζητούμενο για το Mid-Cap Conference το να διαχυθεί το ενδιαφέρον σε μια σειρά επιχειρήσεων που μπορούν να αποτελέσουν τα επόμενα blue chips.

Οι 15 εισηγμένες που θα συμμετάσχουν: ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΕΧΑΕ, Autohellas, Cenergy, Ελλάκτωρ, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ικτίνος, Καράτζης, Κρι Κρι, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Quest Holdings, Πλαστικά Θράκης.

 • ΚΑΙ μπορεί η κ/φση αρκετών εξ αυτών για το ΧΑ να είναι υψηλή πχ Aegean (615 εκατ. ευρώ), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (521 εκατ.), ΟΛΠ (515 εκατ.) κ.α. αλλά με βάση τα κριτήρια που πραγματοποιούνται οι επενδυτικές συστάσεις ή τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των θεσμικών διαχειριστών συγκαταλέγονται στην κατηγορία των mid και small caps.

ΘΕΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Κερδίζουμε βασανιστικά αργά, αλλά κερδίζουμε, διαφάνεια και σταθερότητα στη δημοσιονομική και φορολογική πολιτική που είναι απαραίτητα συστατικά. Η ελληνική είναι μια «ελαφριά» οικονομία, που βασίζεται στην οικογενειακή μικρομεσαία επιχείρηση. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι που οδήγησαν την κρίση σε μικρότερη έκταση και βάθους. Ναι, μικρότερη.

 • Ταυτόχρονα όσο επικρατούν χαμηλός πληθωρισμός, θετική φορολογική αντιμετώπιση της πρώτης κατοικίας και λογικές τιμές, μπορεί να επέλθει η ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας.
 • Τώρα που έχει ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός και ακόμα περισσότερο ο απολογισμός του κράτους, μπορούμε να ζήσουμε με λιγότερα δανεικά και μεγαλύτερο «μελλοντικό» εισόδημα.
 • Να ζήσουμε ως χώρα τη δική μας ζωή και όχι τη «ζωή των άλλων».

Στην παρούσα φάση είναι σαφές ότι το μέλλον υποτιμάται – Πολλές επιχειρήσεις διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία, που υποθέτει ότι θα έχουν ζημιές τα επόμενα χρόνια και πως η αξία των άυλων περιουσιακών τους στοιχείων είναι μηδενική. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει για όλες αυτές τις επιχειρήσεις.

ΘΕΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ για το ΧΑ(1): Ο ιστορικός του μέλλοντος θα ανατρέξει στα γεγονότα, τις διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές αιτίες που έφεραν την μεγάλη απαξίωση σε σπίτια, ομόλογα και μετοχές, στο μεγάλο ξεπούλημα που έκαψε 70 δισ. ευρώ σε κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες και «αφάνισε» κεφαλαιοποίηση ίση με το φετινό ΑΕΠ της χώρας. Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έφτασε τυχαία ως εδώ. Όπως πολύ σωστά έχει ειπωθεί σε λάθος στιγμή όμως «το ΧΑ είναι ο καθρέφτης της οικονομίας».

Μην παρασύρεστε όμως, οι τιμές είναι καλές και το προϊόν αξιόλογο. Το πρόβλημα δεν είναι να αγοράσεις φθηνά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τα ελληνικά ομόλογα ή ένα ακίνητο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να πουλήσεις ακριβότερα. Να δημιουργηθούν δηλαδή οι προϋποθέσεις για να υπάρξει προστιθέμενη αξία. Ένας θεσμικός επενδυτής είναι διατεθειμένος να περιμένει πολύ ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι η αξία που έχει αγοράσει θα του παρουσιάσει βραχυπρόθεσμα ζημιές. Αυτό που δεν αντέχεται, είναι η σχέση προσδοκώμενης απόδοσης/αβεβαιότητας.

CRETA FARM: Το να γράφεις τώρα και να αναλύεις τα προβλήματα της σε τι ωφελεί; Αυτά γράφονταν τότε, που αντί να αναφέρονταν στα ευδιάκριτα υπαρξιακά προβλήματα του ομίλου προτιμούσαν να… διαφημίζουν τα εκάστοτε Δελτία Τύπου της διοίκησης του. Τα ίδια έκαναν για την ΦΡΙΓΟ, την ΙΝΛΟΤ, την MIG, την Alapis, για όλες τις Τράπεζες (που οι περισσότερες έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη), τα ίδια εξακολουθούν να κάνουν τώρα με τα πάσης φύσεως ΖΟΜΠΙ και UFO του Χ.Α. Και δεν σέβονται τον αναγνώστη τους και τον ταίζουν μεταφέροντας σανό. Οι λιγοστές εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • ΜΕ Κ/ΦΣΗ:… 34,4 εκατ. ευρώ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • ΟΤΑΝ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΧΡΩΣΟΥΣΕ 12 ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΗΣ
 • ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΝΑΝ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!!!!!!!!!!!!!!!
 • ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΓΝΟΙΑ…
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ %
7 ημερών 1,085 1,085 0,00
30 ημερών 0,920 1,200 13,02
3 μηνών 0,710 1,200 31,04
6 μηνών 0,414 1,220 126,04
12 μηνών 0,414 1,220 45,05

****

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ – απάντηση: Μπορεί να τους τα…χώνουμε γιατί πρέπει (αυτή είναι άλλωστε και η δουλειά μας), αλλά εσείς να κοιτάζετε την εκάστοτε τρέχουσα αποτίμηση της κάθε περίπτωσης στο ταμπλό στη δεδομένη στιγμή… Και εδώ όταν την βλέπετε στα…85 και 90 και 100 εκατ., ευρώ, δεν χρειάζεται να σας γράφουμε…

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • Κ/φση… 86,2 εκατ.
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ %
7 ημερών 2,080 2,440 -13,47
30 ημερών 2,080 2,880 -16,21
3 μηνών 1,760 2,880 -3,20
6 μηνών 1,160 2,880 60,61
12 μηνών 1,160 2,880 1,92

****

REVOIL – Απάντηση: Να κοιτάτε και το πόσες φορές τα ίδια κεφάλαια της τα οφείλει σε καθαρό τραπεζικό δανεισμό… Μία υγιής κατάσταση επιβάλλει το… ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τουλάχιστον κάτω από την Μονάδα (1). Και εδώ μιλάμε για ΤΡΕΙΣ και βάλε…  Το τι θα κάνει στο ταμπλό, δεν είναι δική μας μαντεψιά…

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • Κ/φση: 14,5 εκατ. ευρώ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ %
7 ημερών 0,650 0,665 1,54
30 ημερών 0,610 0,710 0,00
3 μηνών 0,550 0,780 10,00
6 μηνών 0,392 0,780 37,50
12 μηνών 0,384 0,780 32,53

****

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ – απάντηση: Αυτό που ενδιαφέρει είναι τα ίδια κεφάλαια – καθαρή θέση του ομίλου και όχι αυτά της εταιρείας… Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουν; Βέβαια, διαφορετικό μέγεθος τα μόλις …. 83.000 ευρώ του ομίλου κι άλλο τα 23 εκατ. της εταιρείας… Οπότε, αντιλαμβάνεσθε! Και τα δάνεια 67 εκατ. ευρώ… και η κ/φση… 6,2 εκατ. ευρώ.

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ %
7 ημερών 0,150 0,150 -1,32
30 ημερών 0,140 0,189 7,14
3 μηνών 0,092 0,189 25,00
6 μηνών 0,083 0,189 42,86
12 μηνών 0,083 0,228 -33,63

ΕΠΙΛΟΓΕΣ 2019 – ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ: Oι Μυτιληναίος, Jumbo, Aegean Airlines έχουν προβάδισμα στις προτιμήσεις της χρηματιστηριακής από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ενώ στις μικρότερες, μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις συγκαταλέγονται οι Quest Συμμετοχών, Fourlis και ΚΡΙ ΚΡΙ. Έχουν δοθεί έγκαιρα, πριν από την έναρξη του 2019.

ΑLPHA FINANCE – Οι TOP επιλογές των αναλυτών της για το 2019: Ξεχωρίζουν τέσσερις τίτλους, αυτούς των Ελληνικά Πετρέλαια (τιμή-στόχος 9,0000 ευρώ, Jumbo (τιμή-στόχος 20,1000 ευρώ, Μυτιληναίος (τιμή-στόχος 14,1000 ευρώ) και Ελλάκτωρ (τιμή-στόχος 2,6000 ευρώ). Η λίστα δόθηκε αρχές Φεβρουαρίου.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΣΣΟΥΣ: Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν μετοχές είναι πολύ απλός: Για να βγάλουν λεφτά. Για την πλειονότητα των ανθρώπων, όμως, το να βγάλουν λεφτά δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Το χρήμα αποτελεί απλά το μέσον εκείνο με το οποίο θα μπορέσουν να ζήσουν μια άνετη ζωή. Από την άλλη, όμως, αγοράζοντας μετοχές, στόχος είναι η αποκόμιση κερδών, απολαμβάνοντας τα όποια θετικά απορρέουν από τη συγκεκριμένη κίνηση.

Ωστόσο η επένδυση σε μετοχές δεν είναι δρόμος μονής κατεύθυνσης. Με άλλα λόγια, υπάρχει το ενδεχόμενο, όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, οι επενδυτές να χάσουν χρήματα από την τοποθέτησή τους σε μετοχές. Στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο να χάσει κάποιος χρήματα έχοντας επενδύσει σε μετοχές. Ωστόσο, αναλύοντας τις τάσεις που έχουν εκδηλωθεί στις αγορές μετοχών κατά το παρελθόν, είναι φανερό πως η τοποθέτηση σε αυτές δύναται να προσφέρει ελκυστικά κέρδη.

 • Αυτό που πρέπει, όμως, να θυμάται κάποιος είναι ότι οφείλει να επενδύει μόνο το ποσό εκείνο που έχει τη δυνατότητα να χάσει.
 • Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι χρειάζονται ορισμένες προσπάθειες ώστε να γίνει καλός επενδυτής.
 • Με άλλα λόγια, αφενός θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο ώστε να αποκτήσει πληροφόρηση για τις διάφορες αγορές και αφετέρου να καταναλώσει ενέργεια ώστε να παραμένει ενήμερος σε ημερήσια βάση.
 • Μιλώντας γενικότερα όμως, και με την προϋπόθεση ότι κάποιος θα επενδύσει σε βάθος τουλάχιστον πέντε ετών και εξετάζοντας τα ιστορικά στοιχεία, προκύπτει ότι η αγορά μετοχών έχει προσφέρει τα μεγαλύτερα κέρδη από οποιαδήποτε άλλη μορφή επένδυσης.

ΜΗΝΥΜΑ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΤΟΥ Χ.Α: Δυστυχώς το έγκλημα των κόκκινων δανείων και της ανακεφαλαίωσης των Τραπεζών σχεδιάστηκε το 2012. Άρχισε η εξέλιξη του τον 6/2013 και συνεχίζεται, χωρίς κανείς να ξέρει πότε θα τελειώσει. Η επιχείρηση να φορτωθούν οι ευθύνες και οι σκοπιμότητες των θεσμών και ειδικά της ΕΚΤ και των εγχώριων αντιπροσώπων τους, πρέπει να τους αποδοθούν τουλάχιστον φραστικά και αποκαλυπτικά.

 • Με δύο λόγια ο σχεδιασμός είναι φανερό ότι προέβλεπε: α) Το κράτος να χάσει τα χρήματα του, β) Οι φίλοι τους (των funds) να πάρουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις και γ) Να τους μείνει και ο έλεγχος των Τραπεζών. Αυτά που λέω αποδεικνύονται με αριθμούς.

Μόνο ένα πράγμα να σκεφτεί κανείς, δηλαδή, γιατί η ανακεφαλαίωση δεν έγινε όπως στην Ιρλανδία; Γιατί ακολουθήθηκε η μέθοδος η επόμενη αύξηση αν δεν μηδενίζει την προηγούμενη, τουλάχιστον να την μειώνει σημαντικά; Οι απαντήσεις βρίσκονται στην επιτυχία των α, β , γ. Καλή συνέχεια.

ΥΓ: ΑΥΤΑ, για να μην μας περνάνε και για πολύ… κυρίους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Στασιμοπληθωρισμός (Stagflation): Είναι το οικονομικό φαινόμενο κατά το οποίο, για ένα δεδομένο χρονικό διάστημα, παρατηρείται αύξηση των ποσοστών ανεργίας παράλληλα με την αύξηση του πληθωρισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για ένδειξη μη αποτελεσματικής αγοράς, καθώς παραδοσιακά τα ποσοστά της ανεργίας κινούνται αντίστροφα με τις πληθωριστικές πιέσεις όπως προτείνει η καμπύλη Phillips. Συνήθως πληθωριστικές πιέσεις παρατηρούνται σε οικονομίες που τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που αυξάνει τη ζήτηση για προϊόντα, συνεπώς και τις τιμές για δεδομένη προσφορά. Λόγω δε των ρυθμών ανάπτυξης, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, συνεπώς θα έπρεπε τα ποσοστά της ανεργίας να συμπιέζονται προς τα κάτω.

Σταυροειδής Ελαστικότητα Ζήτησης (Cross elasticity of demand): Είναι ένας δείκτης που μετράει πως μια μεταβολή της τιμής ενός αγαθού Β, επηρεάζει την ζητούμενη ποσότητα ενός αγαθού Α, όταν αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Πιο συγκεκριμένα, η ποσότητα ενός αγαθού που ζητείται στην αγορά σε μια χρονική περίοδο εξαρτάται όχι μόνον από την τιμή του αλλά και από τις τιμές άλλων αγαθών που σχετίζονται με αυτό.

Αν δύο αγαθά είναι μεταξύ τους υποκατάστατα (π.χ. βούτυρο και μαργαρίνη) και αυξηθεί η τιμή του ενός, θα αυξηθεί η ζητούμενη ποσότητα του άλλου. Αν δύο αγαθά είναι συμπληρωματικά (π.χ. βενζίνη και αυτοκίνητα) και αυξηθεί η τιμή του πρώτου, θα μειωθεί ενδεχομένως η ζήτηση του δευτέρου.

Η σταυροειδής ελαστικότητα ζήτησης υπολογίζεται με τον εξής τύπο:

ΔΠα = μεταβολή στη ζητούμενη ποσότητα του αγαθού Α
Πα = αρχική ζητούμενη ποσότητα του αγαθού Α
ΔΤβ = μεταβολή στην τιμή του αγαθού Β
Τβ = αρχική τιμή του αγαθού Β

Αν δύο αγαθά είναι υποκατάστατα, η σταυροειδής ελαστικότητα έχει θετικό πρόσημο, δηλαδή είναι θετική, γιατί οι μεταβολές στην ποσότητα του ενός αγαθού και στην τιμή του άλλου έχουν την ίδια κατεύθυνση.

Παράδειγμα: Αν αυξηθεί η τιμή του βουτύρου, θα αυξηθεί η ζητούμενη ποσότητα μαργαρίνης γιατί οι καταναλωτές θα στραφούν προς αυτήν επειδή έγινε σχετικά φθηνότερη.

Αν όμως δύο αγαθά είναι συμπληρωματικά, η σταυροειδής ελαστικότητα έχει αρνητικό πρόσημο, δηλαδή είναι αρνητική, γιατί οι μεταβολές στην τιμή του ενός επιφέρουν αντίθετες μεταβολές στη ζητούμενη ποσότητα του άλλου.

Παράδειγμα: Αν μειωθεί η τιμή των αυτοκινήτων θα αυξηθεί η ζήτηση βενζίνης.

Από τα προηγούμενα συνάγεται ότι αν η σταυροειδής ελαστικότητα μεταξύ δύο αγαθών είναι θετική, αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν ως υποκατάστατα, ενώ αν είναι αρνητική μπορούν να θεωρηθούν ως συμπληρωματικά. Αν η σταυροειδής ελαστικότητα είναι μηδέν, τα δύο αγαθά είναι ανεξάρτητα.

Σταυροειδής ελαστικότητα κι επιχειρήσεις
Για μια επιχείρηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να γνωρίζει τις σταυροειδείς ελαστικότητες της ζήτησης για τα προϊόντα της σε σχέση με τις τιμές ανταγωνιστικών ή συμπληρωματικών τους προϊόντων.

 • Αν οι ελαστικότητες είναι υψηλές και μειωθούν οι τιμές των ανταγωνιστικών προϊόντων θα αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις δικές της πωλήσεις, ενώ αν αυξηθούν οι τιμές των εν λόγω προϊόντων θα αυξηθούν οι δικές της πωλήσεις.

Επίσης αν οι σταυροειδείς ελαστικότητες σε σχέση με τις τιμές συμπληρωματικών προϊόντων είναι υψηλές, τότε οι πωλήσεις της επηρεάζονται σημαντικά από τις αυξομειώσεις των τιμών προϊόντων που είναι εκτός του ελέγχου της.

Print Friendly, PDF & Email