Aπό το ‘Αλφα μέχρι το Ωμέγα για τον κόσμο της Αγοράς…

ΑΓΟΡΑ: Όσοι έχετε επιλέξει να μείνετε τοποθετημένοι τον Ιούλιο, αποζημιωθήκατε με μια ανοδική ανάσα την περίοδο 5 με 15 Ιουλίου κόντρα σε ψυχολογία, νέα και αναλύσεις. Κάτι ψιλά έδωσε και το περασμένο 5ήμερο…Οι χαμηλοί τζίροι μπορεί να μην προσφέρονται για ασφαλή συμπεράσματα ωστόσο μετά την ψυχρολουσία του Βρετανικού δημοψηφίσματος θα ήταν μάλλον υπεραισιόδοξο να αναμένει κανείς μέσα στον Ιούλιο έξαρση της συναλλακτικής δραστηριότητας και «αγριάδες» ακόμα και σε επιμέρους επίπεδο.  

ALCOA- απάντηση: ‘Εδωσε μερικά ενθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά αλουμινίου στην δημοσίευση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου της. Σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρίας η παγκόσμια αγορά αλουμινίου παρουσιάζει έλλειμμα στην προσφορά κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες ή 800 χιλιάδες μετρικούς τόνους. Οι τιμές έχουν βελτιωθεί κατά 68 – 102 δολάρια/τόνος ανάλογα την γεωγραφική ζώνη και τα διεθνή αποθέματα έχουν μειωθεί σχεδόν στο 50% από το υψηλό του 2008. 

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ προσέγγιση: Οι τράπεζες εξακολουθούν να συγκεντρώνουν πάνω τους το μεγαλύτερο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας ενθουσιάζοντας (και απογοητεύοντας ανάλογα) τους οπαδούς του βραχυπρόθεσμου κέρδους με το σχετικά μεγάλο εύρος των κινήσεων που κάνουν καθημερινά. Αυτό που επισημαίνεται από κάθε πλευρά ωστόσο είναι ότι η άνοδος αυτή ήρθε με πολύ αδύναμα συναλλακτικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου παραμένει μια πολύ εύθραυστη κίνηση.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ: Λίγο η εποχική συρρίκνωση, λίγο το ανοδικό κύμα στο εξωτερικό έφεραν μια προσωρινή ανακωχή πωλήσεων στην Αγορά. Πολλά θα κριθούν στις 29 Ιουλίου από το πόσο θα είναι και πώς θα καλυφθεί ο λογαριασμός από την ΕΚΤ. Και σίγουρα το ΧΑ δεν θα μείνει ασυγκίνητο. 

ΓΕΝ.ΔΕΙΚΤΗΣ: (-1,19% και τζίρος 27,93 εκατ.) Στις 564,75 μονάδες έχοντας κινηθεί ανάμεσα στις 570,35 μονάδες (-0,14%) και 563,96 (-1,33%). Η αξία των συναλλαγών του ΧΑ σήμερα καθηλώθηκε ξανά, στα 28,17 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος για τα 130 περίπου εκτός ΓΔ χαρτιά ανήλθε σε… 240 χιλ. ευρώ(!!)… Η αξία των πακέτων στα 3 εκατ. ευρώ (ΚΥΠΡΟΥ και ΟΤΕ).

ΔΤΡ: ‘Εκλεισε στο χαμηλό του και στο -5,16% στις 696,56 μονάδες…Με τον δικό του τζίρο στα 14,1 εκατ. ευρώ στο 50% του συνόλου. Τα υψηλά στο +0,10% στις 735,18 μονάδες (μόλις 422 χιλ. ευρώ έγιναν σε…θετικά εδάφη)

EUROBANK: Η πώληση του 80% της Eurolife στο κοινοπρακτικό σχήμα Fairfax/Omers θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2016 αναμένοντας πλέον μόνο τις εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές. Από την πώληση του 80% η Eurobank θα βελτιώσει την ρευστότητα της κατά 316 εκατ. ευρώ αυξάνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) κατά 26 μονάδες βάσης.  Η Eurobank έχει θυγατρικές στα Βαλκάνια (μεγαλύτερη συμμετοχή σε Βουλγαρία και Ρουμανία) για τις οποίες ωστόσο δεν υπάρχει σχεδιασμός πώλησης εντός του 2017.

ZHTOYMENON: Στις τραπεζικές θυγατρικές τους οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμα περίπου 26 δις ευρώ σε χορηγήσεις που θα μπορούσαν εκτός από την βελτίωση της ρευστότητας να απελευθερώσουν έως και 3 δις ευρώ σε κεφάλαια από τους δείκτες φερεγγυότητας. Η κατάσταση ωστόσο στην Ευρώπη φαίνεται ότι δυσκολεύει και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες πιθανόν να κληθούν να ρευστοποιήσουν μέρος των δραστηριοτήτων τους στα Βαλκάνια κρατώντας τα τιμήματα χαμηλά. Αυτό θα είναι κάτι που θα το γνωρίζουμε ένα μηνά μετά την ανακοίνωση των τεστ αντοχής καθώς οι Ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν περιθώριο έως τις 31 Αυγούστου να ανακοινώσουν τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης τα οποία πιθανώς να περιλαμβάνουν κινήσεις αντίστοιχες με αυτές που αποφάσισαν πέρυσι το Φθινόπωρο και οι ελληνικές τράπεζες (ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ).

ΗILTON- Alpha bank: Η πώληση τoυ Hilton βρίσκεται στο δεσμευτικό στάδιο με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις προσφορές να κινούνται στα 170 – 180 εκατ. ευρώ στις οποίες περιλαμβάνεται και ο τραπεζικός δανεισμός του ομίλου. Σε αυτή την περίπτωση η διοίκηση της Alpha bank έχει επισημάνει στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη ότι το αποτέλεσμα θα είναι κεφαλαιακά ουδέτερο βελτιώνοντας μόνο την ρευστότητα του ομίλου. Οι επόμενες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης από πωλήσεις θυγατρικών περιλαμβάνουν τις συμμετοχές σε Βαλκάνια με πιθανότερo σενάριο ωστόσο την μετάθεση τους για το 2017 (Μαν. Χατζ.)

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ και όχι μόνον…: Εθνική Τράπεζα Την Παρασκευή 8 Ιουλίου εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση του Αστέρα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος (ακίνητα) στην τιμή των 5 ευρώ ανά μετοχή.  Το τίμημα των 394 εκατ. ευρώ που θα εισπραχθεί από την πώληση στο fund Apollo επιμερίζεται κατά 94 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο θα ενισχύσει την ρευστότητα της Εθνικής Τράπεζες. Μετά την Finansbank επόμενη κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι η ολοκλήρωση του deal της πώλησης της NBGI μέσα στο 2016. Εντός του 2017 φαίνεται να έχει μετατεθεί ο σχεδιασμός για την πώληση των θυγατρικών στα Βαλκάνια καθώς και της Εθνικής Ασφαλιστικής (Μαν.Χατζ.)

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ: Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μέσα στον Ιούλιο παρουσίασαν κινητικότητα, ωστόσο υπάρχει ακόμα αρκετή ουρά από πωλούμενα πάγια ή θυγατρικές. Σύμφωνα με τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν την ρευστοποίηση των θυγατρικών τους και το 2017 αναζητώντας μια καλύτερη επενδυτική συγκυρία. Μέχρι στιγμής οι ελληνικές τράπεζες ήταν συνεπείς σε αυτά που δεσμεύθηκαν να υλοποιήσουν, μετά τα τεστ αντοχής του περυσινού Οκτωβρίου.

ΚΑΚΗ ΦΗΜΗ: Να, κάτι τέτοια γίνονται και βγαίνει το κακό όνομα για τους επαγγελματίες του κλάδου. Ο λόγος για το πάρτι του διαχειριστή κεφαλαίων Brett Barna της Moore Capital Management ο οποίος απολύθηκε από την εταιρία του με την κατηγορία της ανάρμοστης συμπεριφοράς.

ΛΟΙΠΟΝ ο κ. Barna κατηγορείται ότι κατά την διάρκεια πρόσφατου πάρτι που έλαβε χώρα σε μισθωμένο ακίνητο αξίας 20 εκατ. δολαρίων στο Hamptons ξεπέρασε κάποια όρια προκαλώντας εκτεταμένες φθορές οι οποίες ανέρχονται σε 1 εκατ. δολάρια. Αρχικά το πάρτι θα είχε χαρακτήρα φιλανθρωπικού γκαλά με 50 καλεσμένους συγκεντρώνοντας χρηματικά ποσά για τα αδέσποτα ζώα.

Σχετική εικόνα

 

“ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ψεκασμός”: Η συνέχεια ήταν κάπως διαφορετική: Οι καλεσμένοι ξεπέρασαν τους 1.000 και το πάρτι διαφημίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «Sprayathon» -σε ελεύθερη απόδοση «μαραθώνιος ψεκασμός»-. Έργα τέχνης «εξαφανίστηκαν», έπιπλα καταστράφηκαν από τις εκατοντάδες σαμπάνιες που ανοίχτηκαν,  μέχρι και τα τσιμέντα της αυλής ξηλώθηκαν και ρίχτηκαν στην πισίνα. Η ΑirBNB από την πλατφόρμα της οποίας νοικιάστηκε το σπίτι κατέθεσε αγωγή 1 εκατ. δολαρίων ενώ ο διαχειριστής απολύθηκε από το fund καθώς «οι ενέργειες αυτές δεν συνάδουν με την ιστορία και τις αξίες της εταιρίας». Για την ιστορία από τους φιλάνθρωπους προσκεκλημένους συγκεντρώθηκε το ποσό των 100 χιλιάδων δολαρίων υπέρ των αδέσποτων.

ΝΕΑ ιστορικά υψηλά- ΜLS: Η καλή εταιρία άνοιξε την αγορά των εταιρικών ομολόγων και για τις μικρότερες εταιρίες στο ΧΑ εγκαινιάζοντας την πλατφόρμα διαπραγμάτευσης ομολόγων της Εναλλακτικής Αγοράς του ΧΑ. Η MLS συγκέντρωσε 4 εκατ. ευρώ για μια πενταετία (4+1 χρόνια) με κουπόνι 5,3% το οποίο θα έχει τρίμηνες περιόδους πληρωμής.

ΞENEΣ AΓΟΡΕΣ: 

Markets

Dow Jones
18,493.06

-77.79 (-0.40%)

Nasdaq

5,097.63

-2.53 (0.00%)

S&P 500

2,168.48

-6.55 (-0.30%)

FTSE 100

6,710.13

-20.35 (-0.30%)

Dow Jones
18,493.06
-77.79
-0.40%
Nasdaq
5,097.63
-2.53
0.00%
S&P 500
2,168.48
-6.55
-0.30%
FTSE 100
6,710.13
-20.35
-0.30%
DAX
10,198.24
50.78
0.50%
CAC 40
4,388.00
6.90
0.20%
Nikkei
16,620.29
-6.96
0.00%
Hang Seng
21,993.44
29.17
0.10%
SSE Composite
3,015.83
3.01
0.10%
.

ΟΜΟΛΟΓΟ ΜΛΣ– σχόλια: Δεδομένης της σημαντικής υποχώρησης που εμφανίζουν τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων η απόδοση του ομολόγου είναι αρκετά ελκυστική ενώ ο εκδότης έχει υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση από την ICAP. Τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό προωθώντας το προιοντικό μίγμα που έφερε την εταιρία σε πολύ υψηλές θέσεις πωλήσεων σε ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα στην Ελλάδα. Η φετινή χρονιά αναμένεται να κινηθεί σε νέα ιστορικά υψηλά σε επίπεδο πωλήσεων ενώ υπάρχει δέσμευση της διοίκησης για την διανομή μερίσματος για την χρήση του 2016. Το ομόλογο θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται μέσα στον Ιούλιο.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Πριν το τέλος του 2016 θα ολοκληρωθεί η πώληση του 26% της Πειραιώς Κύπρου. Η τράπεζα θα προχωρήσει σε πώληση μέρους των μετοχών που κατέχει και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου με συμμετοχή των νέων μετόχων. Σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας αναμένεται αύξηση του Core Tier 1 κατά 15 μονάδες βάσης κυρίως λόγω της μείωσης του σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικού κατά περίπου 560 εκατ. ευρώ, από την μη ενοποίηση της Πειραιώς Κύπρου (Μ.Χατζ.).

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ τραπεζών: Για κάθε ένα δις ευρώ δανείων που βγαίνει από τον ισολογισμό απελευθερώνονται άμεσα 80 εκατ. ευρώ από τον βασικό δείκτη φερεγγυότητας. Στην πραγματικότητα το νούμερα αυτό είναι υψηλότερο: Οι τράπεζες προκειμένου να έχουν κάποιο περιθώριο ασφαλείας κινούνται πιο συντηρητικά διατηρώντας μεγαλύτερες δεσμεύσεις σε εποπτικά κεφάλαια. Έτσι τα κεφάλαια που απελευθερώνονται είναι κατά 50% υψηλότερα δίνοντας έτσι την δυνατότητα να υποστηριχθούν μεγαλύτερες απομειώσεις δανείων –αν χρειαστεί-. Την ίδια στιγμή η ρευστότητα βοηθάει στην μείωση του «ακριβού» ELA χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το επιτοκιακό περιθώριο βελτιώνεται. Και τούτο διότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνήθως καλύτερα επιτοκιακά περιθώρια στις Βαλκανικές θυγατρικές τους. Ο συνδυασμός όμως των ωφελημάτων στην παρούσα φάση δείχνει να γέρνει την πλάστιγγα υπέρ της πώλησης των θυγατρικών ακόμα και αν αυτή γίνει σε έκπτωση σε σχέση με τα κεφάλαια των τραπεζών.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Να τις κλαίνε και οι…ρέγγες, ατυχώς +δυστυχώς για τους πολλούς, αλλά ίσως να πλησιάζει και η λύτρωση του ΧΑ με καθυστέρηση ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ… Να υπάρξει – επιτέλους – μία πραγματική υγιής αγορά…

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι κεφαλαιακές δράσεις προχωρούν και όπως φαίνεται το αντίκτυπο τους θα  καταγραφεί στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μέσα στον Ιούλιο παρουσίασαν κινητικότητα ωστόσο υπάρχει ακόμα αρκετή ουρά από πωλούμενα πάγια ή θυγατρικές. Σύμφωνα με τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν την ρευστοποίηση των θυγατρικών τους και το 2017 αναζητώντας μια καλύτερη επενδυτική συγκυρία.

ΥAHOO: ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΙΝΗΣΗ 

Yahoo Inc (YHOO :NASDAQ)

38.22 USD

-0.10 (-0.26%)
44,475

Extended Hours

38.32 USD

-1.06 (-2.69%)
40,285,052

  26.15 —-  39.42

ΦΟΥΡΛΗΣ– Εναλλακτική αγορά: Ενέργειες για την έκδοση ομολόγου που θα διαπραγματεύεται στην ΕΝ.Α κάνει και η Φουρλής αυτή την περίοδο στοχεύοντας στην άντληση 40 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι το ανώτατο ύψος του επιτοκίου δεν καθορίζεται με βάση την προσφορά και την ζήτηση αλλά με βάση το δικαιοπρακτικό επιτόκιο το οποίο αποφασίζει η Τράπεζα της Ελλάδος και αποτελεί την οροφή για τις εξωτραπεζικές χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα.

ΧΑΡΑΚΙΕΣ: Το 1560 επίπεδο είναι κοντινή αντίσταση για τον FTSE25 που διάσπαση θα μας φέρει στην περιοχή του 1615. Το stop μας παραμένει στο 1492 επίπεδο. Οι 583 μονάδες είναι πολύ σημαντική αντίσταση για τον ΓΕΝ ΔΕΙΚΤΗ που χρειάζεται αύξηση όγκου αν θέλει άμεσα να κατοχυρωθεί και να μας φέρει και πάλι στα προ BREXIT επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση το stop μας στο long είναι οι 549 μονάδες. Πολύ σημαντικό το κλείσιμο του μήνα ειδικά αν κλείσει πάνω από την περιοχή του 585.

Ψ

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ – Η ΘΕΑ ΣΕΡΛΙΖ ΘΕΡΟΝ

ΘΕΑ

 

Με την πέννα του μικρομέτοχου