Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου

ΑΝΕΜΟΣ: Mε σημαντικά υψηλότερη απόδοση από τον ΓΔ το 2016 (+29,05% φέτος), ενώ υπερέχει συγκριτικά με την καταστροφική τερματικά ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (τιμή εισαγωγής 11,0000 ευρώ προ 9ετίας και ουσιαστικά κάτω των 10,00 ευρώ λόγω επιστροφών κφ).

 • Τα κέρδη στο 6μηνο ανήλθαν σε 5,7 εκατ. ευρώ έναντι 4,6 εκατ. το 2015.
 • Σε όρους αποτίμησης ο δείκτης EV/EBITDA βρίσκεται στις 7 φορές και σε όρους P/E 8,7 φορές για το 2016.
 • Η αποτίμησή της είναι στα 69,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA στο πρώτο εξάμηνο ξεπέρασαν τα 16 εκατ. ευρώ.
  Τελευταίων 7 ημερών 0,801 0,860 3,94 138.111 211 114.242
  Τελευταίων 30 ημερών 0,779 0,860 5,50 577.805 900 466.943
  Τελευταίων 3 μηνών 0,700 0,860 18,37 1.900.246 2.237 1.472.334
  Τελευταίων 6 μηνών 0,624 0,860 20,57 4.625.822 4.809 3.395.524
  Τελευταίων 12 μηνών 0,533 0,860 21,97 8.835.426 9.227 6.252.191

…………….

ΒΑΣΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ: Η Καθαρή Θέση είναι το σύνολο των επενδύσεων που έχουν εισρεύσει στην επιχείρηση συν τα αποθεματοποιημένα κέρδη κατά τη διάρκεια λειτουργίας της, αυτά δηλαδή που μετά την αφαίρεση της φορολογίας δεν μοιράζονται ως μερίσματα στους επενδυτές.

 • Αν θέλουμε να υπολογίσουμε την Καθαρή Θέση τότε αρκεί να αφαιρέσουμε από το Ενεργητικό της επιχείρησης το σύνολο των Υποχρεώσεων της.
 • Θεωρητικά αυτό που προκύπτει είναι η λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων όταν αποπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ είναι απλός ο υπολογισμός της: Γιατί η πραγματική αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων, όπως π.χ. των ακινήτων, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί. Επίσης ορισμένα περιουσιακά στοιχεία υπολογίζονται στα λογιστικά βιβλία με την τιμή αγοράς τους, κι όχι με την τωρινή αξία τους. Αυτή η παρατήρηση δημιουργεί ένα πρόσθετο λόγο επιφύλαξης:

 • Μια αρνητική καθαρή θέση ενδέχεται να εκφράζει μια ακόμα πιο δυσμενή κατάσταση ενώ η λογιστική απεικόνιση του τραπεζικού δανεισμού είναι μέγεθος που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
 • Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου η Καθαρή Θέση «αδικείται». Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχουν πολλά μετρητά που δεν μπορούν να απομειωθούν ή συμμετοχές και πάγια που δεν απεικονίζονται ορθά, έχουν μείνει δηλαδή σε ιστορικές τιμές κτήσης ενώ η αξία τους έχει βελτιωθεί από την κερδοφορία τους.

ΔΗΜΑΓΩΓΟΙ: Ως δημαγωγός χαρακτηρίζεται αυτός που διακηρύσσει δοξασίες, οι οποίες γνωρίζει πως δεν είναι αληθινές, σε ανθρώπους που θεωρεί ότι είναι ανόητοι. Με απλούστερα λόγια, ο πολιτικός που μοιράζει ψεύτικες υποσχέσεις, γνωρίζοντας πως δεν μπορεί ή δεν θέλει να τις τηρήσει, σε εκλογείς που πιστεύει πως είναι ηλίθιοι – οπότε δεν θα τον κατηγορήσουν και δεν πρόκειται να τον τιμωρήσουν, αφού δεν θα ανακαλύψουν ποτέ τις πραγματικές του προθέσεις.

ΕΝΩ ΑΥΤΟΙ που χειραγωγούν όμως πιο αποτελεσματικά την κοινή γνώμη, είναι οι ανιδιοτελείς επιστημονικές αυθεντίες – οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να είναι πραγματικές, αρκεί να διαφημιστούν ως τέτοιες από τους εκάστοτε ενδιαφερομένους και εντολείς τους. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται συχνά η λέξη «διακεκριμένος» από τους δημοσιογράφους – ενώ, μεταξύ άλλων, οι «διακεκριμένοι» είναι πολύ πιο εύκολα ελεγχόμενοι, συγκριτικά με τους «απλούς ανθρώπους», ενισχύοντας επί πλέον την αξιοπιστία της εκπομπής ή του κειμένου.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ: Αυξημένος όγκος στην ΕΥΔΑΠ λόγω της εξόδου από τον δείκτη με το 510 και το 550 να είναι τα δύο σοβαρά μας επίπεδα.

 • Διάσπαση του τελευταίου μπορεί να μας δώσει τα 6 ευρώ.
 • Ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ κράτησε το 108 κλείνοντας στο 112 με μεγάλο όγκο συναλλαγών.
 • Ο ΟΤΕ κράτησε χαρακτήρα ψάχνοντας υψηλότερα επίπεδα προς το 9.
 • Η ΜΟΗ ακούραστη κράτησε τιμές πάνω από το 12 με την τάση κραταιά.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ (Ηλίας Ζαχαράκης): Η αγορά λέμε για ακόμα μία φορά να μην φοβάται την όποια πολιτική εξέλιξη κάτι που μας απέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα που άντεξε παρόλες τις όποιες αρνητικές εξελίξεις. Το ουσιαστικό χαμηλό έχει καταγραφεί το 2012, αν αφαιρέσουμε τον τραπεζικό κλάδο.

 • Μην προσπαθείτε να προβλέψετε το τι θα κάνει η αγορά με βάση την ψυχολογία μιας και η αγορά μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να κινηθεί ανάποδα σε κάθε περίπτωση.
 • Απλά ακολουθήστε την τάση και το όποιο σύστημα που χρησιμοποιείτε και σε όποιον χρόνο εσείς προτιμάτε.
 • Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αποτελέσματά σας θα είναι πολύ καλύτερα από τις παρορμητικές κινήσεις με βάση τα νέα και την ψυχολογία.

Θmikros

ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΕΥΡΩ με ΔΟΛΑΡΙΟ: Tο 1,0615 επίπεδο είναι κύρια αντίσταση και μόνο διάσπαση θα δώσει για πρώτη φορά μία ανοδική προσπάθεια αντίδρασης με το 1,0680 επόμενο σημαντικό μας επίπεδο με ενδιάμεσο το 1,0655. Το 1,0540-1,0555 είναι κύρια στήριξη που διάσπαση θα μπορούσε να μας δώσει το 1,05 επίπεδο…

ΚΑΜΥ: ”Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει”. (Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο Αλμπέρ Καμύ γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1913 στην Αλγερία)…

ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ: Το 1,2435 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο κύριο 1,2409. Αντίστοιχα το 1,2482 είναι κοντινή με το 1,2528 κύριο επίπεδο μας.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ δίωξη που άσκησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών σε βάρος των διοικήσεων της «ΑΚΤΩΡ» και της «ΜΟΧΛΟΣ» για κακουργηματική απάτη που αφορά το στήσιμο των διαγωνισμών σε δύο δημόσια έργα, έρχεται και η σειρά δύο άλλων κατασκευαστικών ομίλων. Σύμφωνα με δικαστική πηγή, οι διοικήσεις δύο ακόμα κατασκευαστικών ομίλων αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για χειραγώγηση διαγωνισμών.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι οι διώξεις ασκούνται με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημόσιου χρήματος.

ΞΕΝΙΣΕ πάντως η χρονική στιγμή των διώξεων λόγω της δρομολογηθείσας ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων στην οποία συμμετέχουν όλ0ι οι μεγάλοι εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι…

ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ  σε βάρος των διοικήσεων των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών για το στήσιμο των διαγωνισμών σε συνδυασμό με τα πρόστιμα – μαμούθ τα οποία θα επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος για το καρτέλ στα δημόσια έργα, στο οποίο εμπλέκονται οι μεγαλύτερες ελληνικές και ξένες τεχνικές εταιρείες, λογικά επόμενον ήταν να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των εργολάβων.

Ενσωματωμένη εικόνα 1

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ “κάνουν λόγο” ότι οι επικεφαλής (5) κατασκευαστικών ομίλων μαζί με τους αντιπροσώπους της Γερμανικής Hochtief και της Γαλλικής Βίνσι επιχείρησαν να εκτιμήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις διώξεις και το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η εκτίμηση είναι ότι οι διοικήσεις των ομίλων τίθενται σε δικαστική ομηρία και ότι ο κατασκευαστικός κλάδος κινδυνεύει με κατάρρευση, αν ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα.

RΥΑΤΤ (Αμερικανός Πρέσβης): ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν τις στενότερες σχέσεις των τελευταίων 13 χρόνων.. (ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ ΟΙ ΠΡΩΗΝ… ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ)…

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Τρίτη συνεχόμενη ανοδική, για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 1,87%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραψε κέρδη 2,56%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε απώλειες 1,27%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης μείωσε τις απώλειες στο 32,95%.

ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του Ηλία Μακρή

……………

Υmikros

ΦΦΓΚΡΠ: Η μετοχή έχει ενδιαφέρον όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 20,00 ευρώ. Διάσπαση της παραπάνω στήριξης μπορεί να ξαναβάλει σε δοκιμασία την στήριξη των 19,10 ευρώ. Το 21,00 κοντινή αντίσταση που διάσπαση θα μας δώσει συνέχιση στα 22,10 ευρώ. Κάτω από το 19,10 εγκαταλείπουμε το όποιο ανοδικό σενάριο. Εν αναμονή του 9μηνου…

ΧΑΡΑΚΙΕΣ – ΔΤΡ: Για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, η μέγιστη αποδεκτή υποχώρηση, για να μην κινδυνεύσει το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum, είναι μέχρι τις 770 μονάδες. Τώρα στις 790,07…

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ: Παρακολουθούμε για τις ευκαιρίες που ίσως προκύψουν… Προσέχουμε τώρα ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ…

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ (έπεσαν παράπονα…)

ME ΡOYXA Η ΘΕΑ εκ Τσεχίας ορμώμενη

Image result for katerina stehlikova

ΣΧΕΔΟΝ ΧΩΡΙΣ ΡΟΥΧΑ Η ΙΔΙΑ

Απλά, δεν υπάρχει!

Ενσωματωμένη εικόνα 1

……………..

Μmikrosε την υπογραφή του μικρομέτοχου