Berenberg: Περί το 7% του ΑΕΠ ζημίωσαν Βαρουφάκης και Τσίπρας την ελληνική οικονομία

Σπάνια μια κυβέρνηση προκάλεσε τόσο μεγάλη ζημιά σε μια οικονομία, όσο εκείνη του Τσίπρα το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2015, σύμφωνα με την Berenberg, η οποία προσπαθεί να αποτιμήσει τις επιπτώσεις των επιλογών Βαρουφάκη στην ελληνική οικονομία.
Στην τελευταία 3σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο Mind the political risks: a salutary lesson from 2015 (Προσοχή στον πολιτικό κίνδυνο: ένα σωτήριο μάθημα από το 2015), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Berenberg εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι κατά 7% χαμηλότερο και το χρέος περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό, τι θα έπρεπε να ήταν χωρίς τους χειρισμούς Βαρουφάκη.
Στο κόστος συμπεριλαμβάνεται και εκείνο της διάσωσης των τραπεζών. Σύμφωνα με την Berenberg στο παρακάτω διάγραμμα διαφαίνεται ότι:
———————————————————
Σχετική εικόνα
(1) Στην Ευρώπη, πρέπει να παρακολουθούμε τον πολιτικό κίνδυνο περισσότερο από τα απλά οικονομικά
(2) Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι δαπανηρές, αλλά η ανατροπή των μεταρρυθμίσεων μπορεί να είναι πολύ πιο δαπανηρή
(3) Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης είναι πολύ εύκολη, ενώ η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι πολύ δύσκολη.
Embedded image permalink

Σπάνια μια νέα κυβέρνηση έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στην οικονομία, όσο εκείνη του Τσίπρα.
Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων βυθίστηκε, τα κεφάλαια εγκατέλειψαν τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα σχεδόν κατέρρευσε. Το διάγραμμα δείχνει επίσης ότι η οικονομία της Ευρωζώνης στο σύνολό της δεν επηρεάστηκε σε από τους χειρισμούς Βαρουφάκη.

Σε απλούς οικονομικούς όρους, η ανατροπή των ελληνικών μεταρρυθμίσεων είναι πολύ πιο δαπανηρές από ότι οι ίδιες οι μεταρρυθμίσεις. Μπορεί καμιά χώρα να μην περιήλθε σε τόσο ευαίσθητη θέση όσο η Ελλάδα πριν από ένα χρόνο, αλλά το μάθημα που θα πρέπει να πάρουν οι χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Πολωνία και άλλες, είναι ότι η ανοικτή αντιπαράθεση με την Ευρώπη και άλλους πιστωτές μπορεί να είναι πολύ δαπανηρή για τη χώρα.
Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης γίνεται με πολύ πιο αργό τρόπο, από ότι η κατάρρευση. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά, τώρα δίνουν σε αυτές τις χώρες κάποια περιθώρια να μαλακώσουν τα προγράμματα προσαρμογής τους. Όμως, λάθος πολιτικές επιλογές μπορεί να εκτροχιάσουν την οικονομία, η οποία βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Και ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ελέγξει κάθε κίνδυνο μετάδοσης μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι πραγματικές απειλές για την ανάπτυξη στην Ευρώπη προκύπτουν από την πολιτική σφαίρα. Σε όλες τις αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σχετικά με το πώς να διαχειριστεί η προσφυγική κρίση, οι πολιτικοί πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τι σημαίνουν οι αποφάσεις τους για την πολιτική συνοχή της Ευρώπης.