18.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (03.9.2020)

Διεθνή σάλο έχει προκαλέσει η επιβεβαίωση από πλευράς Γερμανίας, ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από νευροτοξική ουσία.

Έντονη ήταν η αντίδραση του από τον ύπατος εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, ο οποίος τόνισε πως «η χρήση χημικών όπλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι εντελώς απαράδεκτη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

  • Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Aλεξέι Ναβάλνι» και προσέθεσε ότι «η τοξικολογική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο εργαστήριο των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων αποδεικνύει ότι ο κ. Nαβάλνι δηλητηριάστηκε από στρατιωτικού τύπου χημική ουσία της ομάδας »Νόβιτσοκ», που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και αργότερα από τη Ρωσία».

Ταυτόχρονα, ο ύπατος Εκπρόσωπος, σημείωσε ότι «είναι σημαντικό η ρωσική κυβέρνηση να διερευνήσει διεξοδικά και με διαφάνεια την απόπειρα δολοφονίας του κ. Nαβάλνι. Η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι δεν πρέπει να μείνει χωρίς να λυθεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Είμαστε ευγνώμονες στο προσωπικό του νοσοκομείου Charité – Universitätsmedizin στο Βερολίνο για τη θεραπεία του κ. Ναβάλνι και του ευχόμαστε γρήγορη και πλήρη ανάρρωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα και να συζητά τις επιπτώσεις του».

Φον ντερ Λάιεν: Ποταπή και δειλή πράξη
«Ποταπή» και «δειλή» χαρακτήρισε την επίθεση από την πλευρά της την επίθεση η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε σε μήνυμά της στο Twitter: «Ενημερώθηκα από την καγκελάριο Μέρκελ ότι ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Ναβάλνι δέχτηκε επίθεση με τοξική ουσία, στην ίδια του τη χώρα. Αυτή είναι μία ποταπή και δειλή πράξη – ακόμη μία φορά. Oι δράστες πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη»

Τζόνσον: Να δώσει εξηγήσεις η Ρωσία
Επίσης, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε από τη Ρωσία εξηγήσεις για το τι συνέβη στον Αλεξέι Ναβάλνι και δεσμεύτηκε να εργαστεί για να διασφαλιστεί η απόδοση δικαιοσύνης.

«Είναι εξωφρενικό ότι χρησιμοποιήθηκε χημικό όπλο» δήλωσε ο Τζόνσον με tweet του.

«Η ρωσική κυβέρνηση πρέπει τώρα να εξηγήσει τι συνέβη στον κ. Ναβάλνι – θα συνεργαστούμε με διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη» αναφέρει.

  • «Κεραυνοί» από τη Μέρκελ
    Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «απόπειρα φόνου με νευροτοξικό παράγοντα», προσθέτοντας ότι περιμένει τις εξηγήσεις της Μόσχας για το περιστατικό.

«Η απόπειρα αυτή εναντίον του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης είναι σοβαρή και για τον λόγο αυτό αποφάσισα να κάνω η ίδια μια δήλωση», είπε η Μέρκελ.

Και πρόσθεσε: «Από τις 22 Αυγούστου ο κ. Ναβάλνι νοσηλεύεται εδώ στην Γερμανία και για ανθρωπιστικούς λόγους και μετά από επιθυμία της οικογένειάς του μεταφέρθηκε εδώ. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα δηλητηριάστηκε με Νοβιτσόκ και αυτό βρέθηκε από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε».

«Είναι θύμα εγκληματικής ενέργειας και το καταδικάζω απερίφραστα εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης», είπε επίσης η Γερμανίδα Καγκελάριος. Πρόσθεσε ότι ελπίζει να αναρρώσει και είπε ακόμα ότι εξέτασε το θέμα με τον Πρόεδρο αλλά και με τους επικεφαλής της Βουλής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας
Στάση αναμονής τηρεί προς το παρόν η Μόσχα, μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου πως ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με χημική ουσία που ανήκει στην ομάδα νευροτοξικών παραγόντων του Νόβιτσοκ.

Σύμφωνα με το RT, o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν έχει ενημερώσει την Μόσχα για τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει.

Επιπλέον το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε ότι η Μόσχα ακόμα περιμένει την απάντηση στο αίτημα που υπέβαλε η γενική εισαγγελία της Ρωσίας στη Γερμανία αναφορικά με την υγεία του Ναβάλνι, την διάγνωση που του έγινε και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Τι ανακοίνωσε το Βερολίνο
Νευροτοξικός παράγοντας τύπου Νοβιτσόκ φέρεται -σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές- να βρίσκεται πίσω από την ασθένεια του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι.

Σύμφωνα με το Reuters, οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι δείχνουν «χωρίς αμφιβολία» ότι χρησιμοποιήθηκε νευροτοξικός παράγοντας της ομάδας «Νόβιτσοκ» για να δηλητηριαστεί ο πολιτικός αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Μάλιστα ο ίδιος κάνει λόγο για «ξεκάθαρα αποδεικτικά στοιχεία».

Το Βερολίνο θα ενημερώσει τον Ρώσο πρέσβη για τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα πάντα με τον γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο 44χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης ασθένησε μέσα στο αεροσκάφος που τον μετέφερε από την πόλη Ομσκ στην Σιβηρία με προορισμό την Μόσχα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης αυτής σε κωματώδη κατάσταση τον περασμένο μήνα.

Ακολούθως, ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο τον μετέφερε στο Βερολίνο.

Γερμανοί γιατροί τονίζουν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η ασθένειά του οφείλεται σε δηλητηρίαση, μια διάγνωση που Ρώσοι γιατροί αντικρούουν.


«Εμβόλιο» κατά της παραπληροφόρησης | tovima.gr

«Δεν πολεμάμε μόνο τον ιό, αλλά και τα τρόλς και τις θεωρίες συνωμοσίας που υπονομεύουν τις προσπάθειές μας».

Η φράση αυτή ανήκει στον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και διατυπώθηκε λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο ίδιος προειδοποιούσε τότε ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορωνοϊό εξαπλώνεται ταχύτερα και ευκολότερα από τον ίδιο τον ιό. Η φράση αυτή ίσως ακούστηκε τότε υπερβολική, από την εξέλιξη των πραγμάτων όμως αποδείχθηκε προφητική.

Στην εποχή της υπερπληροφόρησης η παραπληροφόρηση λαμβάνει διαστάσεις πανδημικές. Έπειτα από επτά μήνες και τόσες χιλιάδες νεκρούς, οι θεωρίες συνωμοσίες εξακολουθούν να εξαπλώνονται με τη μορφή ντόμινο σε όλο τον κόσμο βρίσκοντας ευεπίφορο έδαφος και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Aκόμη και άνθρωποι «υπεράνω υποψίας», με σπουδές και εγνωσμένη επαγγελματική πορεία, σπεύδουν προθύμως να υιοθετήσουν θεωρίες που δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Όπως είναι φυσικό, η στάση αυτή αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα όταν πιστεύεις ότι δεν υπάρχει;

Και μπορεί στην αρχή, θεωρίες όπως αυτή για την «επίπεδη Γη» να ακούγονταν ακίνδυνες και γραφικές, απεδείχθη όμως ότι σε θέματα όπως η υγεία μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες. Επιστημονικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορωνοϊό έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους.

  • Ο ιός της συνωμοσιολογίας και του ψεύδους μεταλλάσσεται τάχιστα. Αν δεν βρεθεί σύντομα «εμβόλιο», η ζημιά που θα προκαλέσει στον ορθολογισμό και τη Δημοκρατία θα είναι μη αναστρέψιμη.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. 


Εντυπωσιακές εικόνες από την «Πανσέληνο του Καλαμποκιού»

  • Αυτή η πανσέληνος είναι η ένατη από τις 13 συνολικά του έτους και ονομάζεται «πανσέληνος του καλαμποκιού».
Εντυπωσιακές εικόνες από την «Πανσέληνο του Καλαμποκιού» | tovima.gr

Το όνομα αυτό το πήρε από τους ιθαγενείς της Αμερικής. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της NASA, το «Corn Moon», «Barley Moon» ή αλλιώς «Harvest Moon» αναφέρεται στη συγκομιδή και στο αλώνισμα του καλαμποκιού.

Η επόμενη Πανσέληνος έπειτα από ένα σεληνιακό κύκλο κατά μέσο όρο 29,5 ημερών αναμένεται στις 2 Οκτωβρίου και η αμέσως επόμενη στις 31 Οκτωβρίου.

  • Δείτε φωτογραφίες από την ανατολή του φεγγαριού στο Αιγαίο

   


Αλέξης Παπαχελάς ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Αν κερδίσει ο Τραμπ…

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επανεκλεγεί. Οσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στο Ουισκόνσιν και σε άλλες πολιτείες λειτουργούν σαφώς υπέρ του. Είναι ο ίδιος που διχάζει τον αμερικανικό λαό και αναμοχλεύει ρατσιστικά και άλλα ένστικτα. Σε ένα μεγάλο όμως κομμάτι της μεσαίας τάξης, που τον ψήφισε πριν από τέσσερα χρόνια, δεν αρέσει το θέαμα των ανεξέλεγκτων επεισοδίων και της αχαλίνωτης βίας. Ο Τραμπ το ξέρει και απευθύνεται στην ανασφάλεια του μέσου Αμερικανού.

  • Το 2016 ένα τμήμα της αμερικανικής κοινωνίας επαναστάτησε απέναντι στην αδιαφορία της ελίτ στα προβλήματά του, καθώς και στις ακρότητες μιας μερίδας φανατικών. Η συζήτηση για το αν πρέπει να υπάρχουν τριών ειδών τουαλέτες στα δημόσια σχολεία όχι μόνο δεν αφορούσε τον Αμερικανό πολίτη, αλλά τον προκαλούσε.

Σήμερα ο υπαρκτός ρατσισμός και η υπερβολική αστυνομική βία έχουν προκαλέσει ένα τσουνάμι δυναμικών και δικαιολογημένων διαμαρτυριών το οποίο κάποια στιγμή ξέφυγε εντελώς. Σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργήθηκαν αναρχοαυτόνομες περιοχές, σε άλλες δημιουργήθηκαν σοβαρά κινήματα διακοπής της χρηματοδότησης της αστυνομίας.

  • Στα γραφεία μεγάλων μέσων ενημέρωσης ξέσπασε εμφύλιος με αφορμή τη δημοσίευση ενός άρθρου ή τις διαφωνίες για το τι είναι σεξιστικό και τι όχι. Οι βίαιες διαμαρτυρίες και τα σκληρά επεισόδια είναι καθημερινό φαινόμενο. Το Δημοκρατικό Κόμμα παρακολουθεί αμήχανο τον Τραμπ να παίζει την ατζέντα του νόμου και της τάξης. Δεν θέλει να αποξενώσει τη βάση του, αλλά ταυτόχρονα ξέρει πως οι εικόνες από τις πυρπολημένες γειτονιές λειτουργούν υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου.

Η Αμερική βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση που δεν ξέρουμε αν και πότε θα την ξεπεράσει. Ο διχασμός είναι πάρα πολύ μεγάλος και δεν θα εξαφανισθεί μετά τις εκλογές, κάθε άλλο.

  • Το μίσος, ο φόβος και η ανασφάλεια είναι απλά και αποτελεσματικά εργαλεία και ο Τραμπ ξέρει να τα χρησιμοποιεί. Μπορεί να έχει απέναντι σοφές προσωπικότητες του αμερικανικού κατεστημένου, το οποίο σύσσωμο προειδοποιεί ότι είναι πια επικίνδυνος.

Μπορεί το CNN να φανατίζεται εναντίον του πέραν κάθε λογικής. Ολα αυτά όμως ίσως τον ωφελούν στο τέλος της ημέρας και μοιάζουν με το πώς λειτούργησαν εδώ τα μέσα και το παλαιό πολιτικό προσωπικό στο δημοψήφισμα του 2015, όταν έστρεφαν τον κόσμο στο «Οχι» με τις προτροπές τους.

Ζούμε σε δομικά αντισυστημικούς καιρούς. Τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Η αμερικανική φιλελεύθερη ελίτ την πάτησε μία φορά όταν δεν έπιασε καθόλου τον σφυγμό της κοινωνίας. Αν την ξαναπατήσει και χάσει και αυτές τις εκλογές, αυτό θα οφείλεται στα δικά της λάθη και μόνο.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.



Πόσο βαρύ είναι το πλήγμα της πανδημίας στην ελληνική οικονομία;

  • Θα το μάθουμε επισήμως σήμερα Πέμπτη, όταν η ΕΛΣΤΑΤ δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου, τα οποία και αποτελούν ουσιαστικά τον πρώτο «λογαριασμό» της κρίσης. Τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου δεν είχαν δώσει παρά μία πρόγευση.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «βουτιά» της τάξης του 15% με 16% στο ΑΕΠ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Σε απόλυτους όρους έχουμε να κάνουμε με μία μείωση 7,5 – 8 δισ. ευρώ, η οποία θα οδηγήσει το ελληνικό ΑΕΠ για το τρίμηνο λίγο πάνω από τα 41 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επίδοση που είχαμε να δούμε εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

  • Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία, παρά την ισχυρότατη εξάρτηση από τον τουρισμό, δεν είναι εκείνη που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Η Ιταλία είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται 17,3% στο ίδιο διάστημα, ενώ η Ισπανία ήρθε αντιμέτωπη με πτώση άνω του 22%.

Σε κάθε περίπτωση, εάν η εκτίμηση για ύφεση 16% στο τρίμηνο επιβεβαιωθεί, το σενάριο για ύφεση κοντά στο 8% στο σύνολο του έτους (το οποίο και είναι το δυσμενές στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στην Επιτροπή), ίσως να καταστεί και το πιο πιθανό. Το τοπίο παραμένει βέβαια εν πολλοίς θολό, αφού πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία το φθινόπωρο και τον χειμώνα και πόσο αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα απαιτηθούν για την αντιμετώπισή της.

  • Το υπουργείο Οικονομικών έχει γνωστοποιήσει την πρόθεση να επεκταθούν τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Μεταξύ άλλων εντός του μήνα θα ανοίξει ο τρίτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ πιθανότατα θα παραταθεί και κατά ένα μήνα η μείωση ενοικίου.

Εικόνα


Εύγε στον Πλακιωτάκη. Μαζί με Μηταράκη και Χρυσοχό κάνουν καλή δουλειά. Γι αυτό τους ψηφίσαμε.
Παράθεση Tweet

Κυνική ομολογία Πλακιωτάκη για push back 10.000 προσφύγων και μεταναστών left.gr/news/kyniki-om


  • Τι θα λέγατε να πάτε να αγαπηθείτε;
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα


Μια χαρά τα είπε ο Κυρανάκης. Προφανώς και δεν μπορούμε όλοι να περιμένουμε από το κράτος και καταλληλότερος να το εξηγήσει είναι κάποιος που ζει από αυτό.


Μιλούν πολλοί για προδοσία και ξεπούλημα του Αιγαίου. Ξεχνούν ….ΣΥΡΙΖΑ: δεν έχει σύνορα η θάλασσα, δεν πειράζει να χάσουμε τα 18 νησιά, μην είμαστε μοναχοφάηδες, το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, έχουν και οι Τούρκοι δικαιώματα στο Αιγαίο..


  • Αυτούς ευχαριστείτε με κάθε ευκαιρία κ.@nkerameus και @Primeminister GR; Πότε θα σταματήσει αυτό το ανέκδοτο; Οι άνθρωποι σας λένε με κάθε τρόπο ότι δεν γουστάρουν να δουλεύουν! Θέλουν να κάαααθονται κ να πληρώνονται!Ως πότε θα ανεχόμαστε τα παράσιτα αυτά;;
Κινητοποίηση εκπαιδευτικών την Πέμπτη | The Indicator
Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων της προηγούμενης εβδομάδας, με αφορμή τους όρους έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία, η ΔΟΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης…indicator.gr


  • Kurdistan Region’s President Nechirvan Barzani meets French President Emmanuel Macron in Baghdad on Wednesday afternoon.
Εικόνα

  • Οι μεταναστευτικές ροές, από την 1η Μαρτίου έως σήμερα, έχουν μειωθεί κατά 84% σε σχέση με το 2019.Τον Αύγουστο μάλιστα, η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, φτάνοντας το 94%.Ενώ από την αρχή του χρόνου έχει αποτραπεί η είσοδος σε 10.000 ατόμων στη χώρα μας. Γίνεται δουλίτσα

Όσοι παραπέμπουν σε πιθανότητα για “Νέα Ίμια” ξεκάθαρα αδυνατούν να αντιληφθούν το καθεστώς των πραγμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε αυτή τη στιγμή, εν έτει 2020 και υπό τις παρούσες διεθνές και περιφερειακές συνθήκες.


  • Πολύ σημαντικό άρθρο του @nkonstan, κώδων κινδύνου αλλά και μπούσουλας προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές οι οποίες δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι σε διεθνές επίπεδο το παιχνίδι προώθησης εθνικών θέσεων έχει προ πολλού φύγει από διπλωματικό επίπεδο
Διεθνή πλοκάμια τουρκικής προπαγάνδας, του Νίκου Κωνσταντάρα | Kathimerini
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τα πεδία της αντιπαράθεσης και τις μεθόδους των Τούρκων, να καλλιεργούμε στρατηγικές συμμαχίες.kathimerini.gr


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ : “Να βυθισουμε τον Τουρκικο στολο στο Αιγαιο”. Στο μεταξυ την Συμφωνια για την ΑΟΖ με την Αιγυπτο την καταψηφισε στην Βουλη!!! Κουφαθηκα, τα χαπια μου να φυγωωωωωω! Ποιους βαλατε στη Βουλη γμτ?


ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΞΙΟΥΣ
Παράθεση Tweet
Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων γίνονται πραγματικότητα και ξεκινούν πιλοτικά σε 218 σχολεία! Οδική ασφάλεια, σεξ. αγωγή, οικολογική συνείδηση, εθελοντισμός, ρομποτική, μεταξύ των θεματικών που καλλιεργούν ήπιες δεξιότητες ζωής, επιστήμης & τεχνολογίας. bit.ly/31Pl57q


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

401 π.Χ.: Ο βασιλιάς των Περσών Αρταξέρξης Β’ νικά τον αδελφό του και διεκδικητή του θρόνου Κύρο στη Μάχη στα Κούναξα. Στο πλευρό του Κύρου παρατάσσεται και σώμα εκ 10.000 ελλήνων μισθοφόρων, οι περίφημοι «Μύριοι», που ύμνησε ο Ξενοφών στο έργο του «Κύρου Ανάβασις».

Battle_of_Cunaxa

304: Ιδρύεται το κράτος του Σαν Μαρίνο.

1783: Η Μεγάλη Βρετανία αναγνωρίζει τις ΗΠΑ ως ανεξάρτητο κράτος. Η συνθήκη τερματισμού του πολέμου της ανεξαρτησίας υπογράφεται στο Παρίσι.

1826: Στο λιμάνι του Ναυπλίου φθάνει το πρώτο ελληνικό πολεμικό πλοίο. Το «Καρτερία», είχε πλοίαρχο τον Άγγλο Φιλέλληνα Φρανκ Χέιστινγκς, ο οποίος είχε δώσει χρήματα για τη ναυπήγησή του.

1843: Ο Βασιλιάς Όθωνας, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις του λαού που έχει συγκεντρωθεί μπροστά στα ανάκτορα, αναγκάζεται να παραχωρήσει σύνταγμα. Είναι το πρώτο Σύνταγμα του ελληνικού κράτους.

Epanastasi_3_Septemvri

1878: Δύο ποταμόπλοια συγκρούονται στον Τάμεση, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 640 άνθρωποι.

1892: Η Νιούτον Χιθ -μετέπειτα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ- δίνει τον πρώτο της αγώνα εναντίον της Μπλάκμπερν Ροβερς στο Εντγουντ Παρκ και χάνει με 3-4.

1895: Ξεσπά επανάσταση στην Κρήτη.

1912: Ανοίγει στην Αγγλία το πρώτο εργοστάσιο κονσερβοποιίας στον κόσμο. Εξυπηρετεί τις ανάγκες του Βασιλικού Ναυτικού.

1919: Η Ιταλία παρέχει στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου.

1922: Τα τελευταία ελληνικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία.

1925: Παίζεται ο πρώτος διεθνής αγώνας χάντμπολ, Αυστρία – Γερμανία 6-3 στο Χέιλ.

1929: Τα όργανα της Ασφάλειας συλλαμβάνουν ολόκληρο το προσωπικό του «Ριζοσπάστη», με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Τη χώρα κυβερνά ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Rizospastis-1929

1937: Ο Ορσον Γουέλς σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στους «Αθλιους», την πρώτη ραδιοφωνική θεατρική μετάδοση από τη θεατρική ομάδα «Μέρκιουρι Θίατερ».

1938: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 αλλάζουν από το Τόκιο στο Ελσίνκι. Τελικά θα αναβληθούν αφού ξεσπά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

1938: Ιδρύεται η Τέταρτη Διεθνής, υπό την ηγεσία του Τρότσκι.

1939: Η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Γερμανίας. Η σύρραξη λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις.

1951: Επιστρέφουν στην Ελλάδα από την Κορέα 37 Έλληνες στρατιωτικοί, τραυματίες.

1958: Τίθεται σε ισχύ ο περίφημος Νόμος 4000 για την αντιμετώπιση νεαρών που αποκλίνουν από την επιθυμητή συμπεριφορά. Οι «τεντιμπόιδες» διαπομπεύονται και κουρεύονται «εν χρω» για παραδειγματισμό.

1958: Ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

1971: Το Κατάρ αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία.

1972: Αμερικανός Μπόμπι Φίσερ νικά το Ρώσο αντίπαλό του Μπόρις Σπάσκι και ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι.

1974: Ιδρύεται το ΠΑΣΟΚ, με ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η επίσημη παρουσίαση του νέου κόμματος έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 στο ξενοδοχείο «Κινγκ Πάλας» της Αθήνας, παρουσία 150 ατόμων, που αποτέλεσαν τον ιδρυτικό του πυρήνα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίστηκε καθυστερημένος στην αίθουσα της εκδήλωσης, φορώντας άσπρο πουκάμισο και φαρδιά δερμάτινη ζώνη. Διάβασε ολόκληρη τη «διακήρυξη αρχών» και στη συνέχεια τη μοίρασε στους παριστάμενους δημοσιογράφους, τυπωμένη σ’ ένα μικρό πράσινο βιβλιαράκι.

Andreas_Papandreou-idritiki_PASOK

1975: Από συντριβή αεροσκάφους του Μαρόκου στα Όρη του Άτλαντα, βρίσκουν το θάνατο 188 άνθρωποι.

1978: Ο Μίμης Δομάζος φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ.

1982: Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

1995: Ιδρύεται η αμερικανική διαδικτυακή εταιρεία για δημοπρασίες e-bay.

2000: Η Ελλάδα κατακτά την πρώτη θέση στο τουρνουά μπάσκετ «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» νικώντας στον τελικό την Ρωσία με 69-65. Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Δημήτρης Παπανικολάου.

2002: Πανελλήνιο μποϋκοτάζ με σύνθημα «ούτε ένα ευρώ στην αγορά» πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια που παρουσιάζουν πολλά προϊόντα. Το ΙΝΚΑ με το σύνθημα: «Επειδή νοιαζόμαστε δεν δίνουμε ούτε ένα ευρώ !!! Σήμερα δεν ψωνίζουμε τίποτα» καλεί τους πολίτες να μην κάνουν καμία αγορά, ενώ προτείνει να κατεβάσουν συμβολικά για δύο λεπτά στις 10 το βράδυ τους γενικούς διακόπτες της ΔΕΗ και να μην κάνουν τηλεφωνήματα.

2002: Υπερχειλίζει ο Κηφισός καθώς σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν την Αττική. Τα ορμητικά νερά παρασύρουν τα πρόχειρα φράγματα από σακιά, που είχαν τοποθετηθεί στις όχθες του.

2003: Δίνεται στην κυκλοφορία η Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού. Οι οδηγοί μπορούν πλέον να διανύουν σε λιγότερο από 7 λεπτά τη διαδρομή Καισαριανή – Γλυκά Νερά.

2004: Η ομηρία εκατοντάδων παιδιών και των γονέων τους, σε σχολείο του Μπεσλάν στη Νότια Οσετία, λήγει με τραγικό τρόπο. Μετά από επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων, οι εισβολείς πυροδοτούν εκρηκτικά και εκτελούν τουλάχιστον 300 ανθρώπους.

Beslan-school

2006: H Εθνική ανδρών Ελλάδας κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ, χάνοντας στον τελικό από την Ισπανία με 70-47. Είχε προηγηθεί η ιστορική νίκη της Ελλάδας κατά των πανίσχυρων Αμερικανών, στον ημιτελικό.

2012: Συγκλονίζει το Πανελλήνιο το έγκλημα πάθους με θύμα έναν 52χρονο ιερέα πατέρα τριών παιδιών, σε πλάτωμα δίπλα στην εθνική οδό Πύργου-Κυπαρισσίας, στην Ηλεία. Δράστης της δολοφονίας είναι ένας 41χρονος άντρας, ο οποίος διατηρούσε ερωτική σχέση με τη σύζυγο του ιερέα. Το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Αιγίου καταδικάζει σε ισόβια τον 41χρονο. Την ίδια ποινή επιφυλάσσει και για τη γυναίκα του ιερέα, η οποία κρίθηκε ένοχη για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία.

2013: Το 71% των εμπόρων της Ρώμης δεν δίνει απόδειξη, δείχνουν έλεγχοι της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας.